Bij een gesloten terrarium is het een iets ander verhaal. Hier giet je namelijk maar één keer water in voordat je hem afsluit en de planten hun gang laat gaan. Je kunt het best wat regenwater gebruiken. Zorg hierbij voor de perfecte balans en gebruik niet te veel, maar zeker ook niet te weinig water.
Jarenlang terrarium plezier
Met de juiste zorg gaat je terrarium zo jarenlang mee. Misschien moet je een keer een plantje vervangen, of een beetje snoeien, maar verder vragen ze maar weinig zorg.
De waterdamp condenseert tegen de glazen wand, waarna de waterdruppels naar beneden rollen. Zo wordt de grond bevochtigd, waardoor de planten dus water krijgen. Daarna begint de cyclus opnieuw. Omdat het glas van een gesloten terrarium afgesloten wordt met bijvoorbeeld een kurk, creëren we zo een mini-ecosysteem.
Reiniging en desinfectie. Uitwerpselen en voedselresten moeten dagelijks uit het terrarium worden verwijderd. Doe dit als u handmatig sproeit vóór het sproeien en ververs na het sproeien het water in de waterbakjes.
- Vermijd grote temperatuurverschillen. Idealiter ontwikkelt de plant zich perfect bij een temperatuur tussen 18 ° en 26 ° C (zonder een plotselinge temperatuurschommeling). - Direct contact met zonlicht moet worden vermeden. De perfecte plek zou een paar meter van een raam zijn; veel licht zonder directe straling.
Woestijnplanten als cactussen en vetplanten zijn ideaal voor een open bokaal, ze houden van veel licht, zon en lucht. Verdeel een laag van 5 cm cactusgrond (gewone potgrond houdt het water te lang vast) over de bodem van je bokaal. Strooi er wat actieve koolkorrels over, dat voorkomt schimmels inde potgrond.
Wil je de planten in je terrarium een extra goede start geven? Voorzie dan ook een kleine hoeveelheid actieve koolstof, verbrokkeld houtskool of hydrokorrels. Ze houden de grond in je terrarium schoon en zo ook je planten gezond.
Het eerste wat je nodig hebt om een terrarium te bouwen, is glas. Je kan beter te dik glas kopen, dan te dun glas. Des te beter is het bestend tegen barsten. Voordat je alles begint te snijden en te lijmen, moet je eerst een goede planning maken en een tekening.
Geschikte plantsoorten zijn kleine varens, graslelies, lepelplanten en de bladbegonia. Ook vleesetende plantjes doen het goed in een stolp.
Er is best veel nodig om een terrarium in te richten. Denk hierbij aan bodembedekking, verlichting, verwarming, materialen om een schuilplaats of zonnebaadplek te creëren en natuurlijk attributen om het terrarium mooi aan te kleden zoals planten, stenen, hout en eventueel andere leuke decoraties.
Een mini gesloten ecosysteem kan je eenvoudig zelf maken. Het is een systeem dat zichzelf in stand houdt, zonder dat hiervoor stoffen met de omgeving hoeven te worden uitgewisseld. Hiervoor vinden er in het betreffende ecosysteem bepaalde processen plaats, zoals fotosynthese en de stikstofkringloop.
Ecologische successie is de ontwikkeling die een ecosysteem doormaakt. Eerst komen de pioniers en na verloop van tijd bereikt het ecosysteem het climaxstadium. Invasieve exoten zijn soorten die door menselijk toedoen in een nieuw leefgebied terecht zijn gekomen. Op hun nieuwe plek richten zij schade aan.
Er zijn veel verschillende soorten mos voor in een terrarium, zowel mos dat klein en laag blijft, als mos dat echt als plante groeit. Bij NADA vind je lappenmos, Zilvermos, Rendiermos, Bolmos, Spaghnummos, Javamos en Levermos.
Zoals gezegd nemen hydrokorrels vocht op, om het daarna weer los te laten. Dit gebeurt wanneer de grond om de korrels heen droger wordt. Door hydrokorrels door de potgrond heen te mengen, zorg je ervoor dat je plant gelijkmatiger het vocht op kan nemen.
Bidsprinkhanen, wandelende takken en bladeren, sprinkhanen en kevers zijn zeer geliefde terrariumdieren. De eisen die deze dieren stellen zijn verschillend. Bidsprinkhanen hebben niet veel plaats nodig. Kleine terrariums met een 30 cm randlengte zijn ideaal.
Idealiter werkt de bol zo: je vult hem met water en steekt hem in de grond. Doordat er grond voor de opening van de bol komt, loopt deze niet direct leeg. De grond neemt wat vocht op, maar omdat er geen nieuwe lucht in de bol komt ontstaat er een klein vacuüm, wat ervoor zorgt dat de bol niet meteen leeg loopt.
Je kent het principe van een plant in het water natuurlijk van het stekken, maar er zijn ook grotere kamerplanten die in een vaas, fles of karaf met water kunnen overleven. Dit zijn bijvoorbeeld de begonia, monstera, pannenkoekplant, philodendron, klimop, avocadoplant en anthurium.
Planten voor in je fles:
Deze planten doen het goed in een fles: Fittonia, varentjes bijvoorbeeld zinkvaren (Phlebodium) of venushaar (Adiantum), kleine Calathea, graslelie (Chlorophytum), fluweelplant (Gynura), lepelplant (Spathiphyllum), bladbegonia (Begonia rex) en vleesetende plantjes zoals Dionaea muscipula.
Pannenkoekplant water geven
De plant kan namelijk slecht tegen een natte potgrond. Merk je dat de bladeren slap hangen of verkleuren? Dan heeft de plant waarschijnlijk te veel water gehad. Laat de plant dan uitlekken, en geef in het vervolg minder water.
De Pannenkoekplant houdt van een lichte plek, maar houdt 'm uit de felste middagzon direct achter glas. Als de plant het te heet krijgt, kunnen de bladeren verschrompelen. Worden de bladeren slap en gelig, dan kan dat komen doordat 'ie teveel of juist te weinig licht krijgt. Probeer een andere plek in huis.
De Pilea is niet een hele dorstige kamerplant, in de meeste gevallen is één keer per week water ruimschoots voldoende. Let er vooral op dat er geen water onderin de pot blijft staan waardoor de wortels gaan rotten. En eens in de week zijn bladeren besproeien met de plantenspuit zal hij je erg dankbaar voor zijn.