Wanneer je de Mandarijnboom bij lage temperaturen binnen haalt is het belangrijk dat de boom regelmatig nog wat zonlicht krijgt. Verder moet je de boom in de winter 1x per week wat water geven. Geef de Mandarijnboom nooit te veel water om wortelrot te voorkomen. Maar ook moet je de planten niet uit laten drogen.
Een keer per week water geven in de winter is voldoende. In de zomer is twee keer per week water genoeg. Zorg ervoor dat je niet te veel water geeft. Als het twijfelt is het beter om minder water te geven dan teveel.
Voor limoenen, kumquat en mandarijn is het snoeien deel van de groeicyclus: snoeien, scheuten vormen, bloemen, vruchten, snoeien... Als de boom er niet heel fleurig bijstaat, is het mogelijk om alle groene scheuten weg te snoeien zodat hij nieuwe kansen krijgt. Behoud wel nog enkele bladeren!
Integreer hem zo goed mogelijk in uw interieur. Als uw mandarijnboom groot is, kunt u hem bijvoorbeeld in uw traphal plaatsen. Of u heeft een woning met een vide waar het hoog genoeg is om uw mandarijnenboom voor binnen een plek te geven.
(Citrus Reticulata) Stamomtrek 40-50cm, hoogte 150-175cm.
De mandarijn groeit aan de mandarijnboom. Deze boom komt oorspronkelijk uit China en is in de tijd van de Romeinen naar Italië gebracht. Het Nederlandse klimaat is niet echt geschikt voor de constante teelt van mandarijnen. Daarom halen we die uit onder andere Spanje en Marokko.
Maar het schijnt minimaal 3 tot 4 jaar te duren totdat er mandarijnen aan de boom groeien. Elke boom of plant is anders, dus het verschilt. Veel succes met het een mandarijnplant kweken!
Sinaasappel, mandarijn, citroen, pompelmoes.
Maak de pitjes schoon, laat ze goed drogen en stop ze 1 cm diep in een bak met zaaigrond. Zet de bak op een warme plek en hou hem vochtig. Wanneer de plantjes hoog genoeg zijn, kan je elk plantje in een pot van 10 cm diameter overplanten.
De sinaasappelboom vraagt in de groeiperiode (april-september) veel water: 2 á 3 keer per week een scheut water. Maar let op: de kluit moet eerst droog aanvoelen voordat de volgende scheut water wordt gegeven. In de wintermaanden is 1 keer per maand een scheut water voldoende, zodat de kluit niet geheel uitdroogt.
Citrusplanten groeien van april tot september. Geef ze in die periode elke twee weken organische meststoffen. Bloedmeel zorgt voor groen blad en de ontwikkeling van de vruchten, beendermeel (stikstof) bevordert de groei. Voeg speciale citrusvoeding toe; deze is rijk aan ijzer en sporenelementen.
De citroenboom houdt van een warme, zonnige standplaats. Bij volledig volle zon in het voorjaar en de zomer is het echter verstandig om de boom na een tijdje in de schaduw te zetten, anders kan het blad verbranden. Plant de citroenboom in voedingsrijke, vochtige bodem en in een ruime pot.
Zomer. Tijdens de zomer is het heel belangrijk dat deze plant, wanneer hij buiten staat, goed vochtig gehouden wordt. Vooral tijdens de warme dagen moet er elke dag water gegeven worden, dat de kluit goed vochtig is. Met de wat minder warme dagen mag dit wel eens een aantal dagen overgeslagen worden.
Jonge takken kan je zo afbreken, takken die er al wat langer zitten kan je met een snoeischaar zo dicht mogelijk bij de stam afknippen. Citrusbomen kunnen ook 'water scheuten' krijgen. Dit zijn nieuwe, vaak snelgroeiende, stengels die vanuit het begin of midden van een tak recht omhoog groeien.
Onder juiste omstandigheden kan een kumquat buiten blijven staan tot -5 graden Celsius. Andere citrusbomen kunnen beter niet blootgesteld worden aan vorst, omdat de kans groot is dat ze hierdoor dood gaan.
Citroenen hebben ongeveer twee jaar nodig om door te groeien en dan veranderen ze vanzelf van groen naar geel.
Nu vraag je je wellicht af of de vruchten van de citrus die in Nederlandse tuinen groeien eetbaar zijn? Ja, deze kan je zeker consumeren, tenminste als je van zuur en bitter houdt. Door de geringe zonkracht in Nederland is de vrucht niet voldoende gerijpt zodat de smaak altijd bitter zal blijven.
Een sinaasappelboompje als kamerplant, makkelijk en flexibel
Sinaasappelboompjes houden van een lichte zonnige plek. Zo kunt u uw sinaasappelboom kamerplantje regelmatig een andere standplaats geven in functie van de seizoenen, de lichtinval in uw woning en de stand van de zon.
Tropische planten zijn zowel geschikt voor een moderne strakke tuin als voor een stoere tuin of een romantische tuin vol bloemen. Uw sinaasappelboompje voor buiten past er perfect in.
De sinaasappel houdt van een zure grond, dus gebruik bij het verpotten liefst speciale citrusgrond of potgrond voor planten die van een zure bodem houden. Om 'natte voeten' te voorkomen kunt u potscherven of hydrokorrels op de bodem van de pot leggen.
Maar toch zitten er in pitloze mandarijnen soms pitjes. Hoe komen die daar? Dat heeft alles te maken met bijen. Die doen namelijk waar ze goed in zijn: planten en bloemen bestuiven.
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
Mandarijntjes zijn ideaal voor de winter! Dit komt door het hoge gehalte aan vitamine C. Vitamine C verhoogt je weerstand, waardoor je minder vatbaar bent voor verkoudheden en griepjes.
Mandarijnboom heeft een grote behoefte aan water. Vooral in de lente en herfst, wanneer hij krachtig groeit, is regelmatig en diep water geven nodig om de grond vochtig te houden. Mandarijnboom in de winter inactief, dus er is niet veel water nodig. Houd de grond halfdroog en goed doorlatend.
De beste indicator voor een goede mandarijn is om te kijken naar het ras. Veelal wordt de clementine erkent als lekkerste soort: zoet-zuur met een dunne schil. Een andere goede is de Satsuma, een van origine Japans ras wat nu in Spanje verbouwd wordt. Ze zijn vooral later in het seizoen zoeter.
Wat is een Orri: Orri is een heerlijke zoete mandarijn, vrijwel pitloos en goed te pellen.