Komkommers hebben minimaal een temperatuur van 10°C nodig om te groeien. Komkommers uit de broeikas hebben een lichte standplaats nodig, maar geen volle zon. Indien nodig is het raadzaam de planten tegen de felle zon te beschermen. Dit vermijdt het verbranden van de bladeren bij een felle zon.
Net als tomaten zaden moeten komkommers namelijk gediefd en getopt worden, zodat deze optimaal kunnen groeien. Komkommers hebben niet alleen veel water nodig om goed te kunnen groeien, maar ook mest. Voor het planten de grond bemesten, eventueel in combinatie met wat patentkali.
Standplaats. Komkommers houden van veel licht en warmte, dus zet ze op een beschutte, zonnige plek in je moestuin. Houd je daarnaast aan de principes van vruchtwisseling. Plan komkommers eens in de vier jaar op hetzelfde stuk grond in en probeer dit in de kas ook te doen.
Komkommerplanten, vooral slangkomkommers, vormen ranken van wel 4 m lang. Snoei daarom je komkommerplanten tussentijds. Verwijder de onderste vruchten en zijscheuten tot op 50 cm boven de grond. Zodra de hoofdscheut de gewenste lengte heeft bereikt, kan je deze inkorten om de groei van de zijscheuten te stimuleren.
Geef zeker iedere dag een halve gieter water per plant. Je merkt dat de plant meer water nodig heeft als de bladeren gaan hangen. Komkommers zijn gevoelig voor de ziekte 'meeldauw', dus geef geen water op het blad. Zorg dat de planten na een regenbui snel kunnen opdrogen.
De komkommerplant is een klimplant en de stengel moet dan ook regelmatig langs een stok of draad worden geleid voor voldoende steun. De uitlopers in de oksels van de bladeren kunnen zo veel mogelijk worden weggenomen (dit noemen we dieven).
De juiste plaats ð¥
Komkommers moeten net zoals tomaten in de volle zon staan. Dit wil zeggen: minimum 6u zon per dag (ongeacht of dit nu ochtend- of namiddagzon is). Daarnaast geef je ze best ook voldoende ruimte. Hoe dichter de bladeren bij elkaar groeien, hoe meer kans op ziektes.
Courgette en komkommer doen enigszins aan elkaar denken, maar plaats ze liever niet náást elkaar. Komkommers, tomaten en radijsjes zijn makkelijk te verbouwen voor beginners, maar plaats ook deze soorten liever niet naast elkaar.
Je kunt per plant in een platte bak die niet te vol en goed verdeeld is wel 20 tot 25 komkommers per plant oogsten.
Wie zijn komkommers in een kas aanbouwt moet er voor zorgen dat deze voldoende licht en warmte krijgen. Ze groeien kruipend of klimmend. U kunt de planten het beste opbinden aan een rankhulp (bv.draadgaas) om de planten te ontlasten van het gewicht van de komkommers.
Een komkommerplant leeft maar een jaar, maar in dat jaar kan hij wel tientallen komkommers opbrengen.
Komkommers houden van goed bemeste en luchtige grond. Om te voorkomen dat de komkommerranken de hele tuin door gaan kun je de plant de hoogte in leiden. Help de plant omhoog te klimmen door de ranken op te binden aan stokken of aan een hek. Om sterke komkommerplanten te kweken is het van belang om de plant te 'dieven'.
Komkommerplanten steunen of laten woekeren
Als je de komkommerplant wilt laten klimmen, kun je hoofdstengel het beste langs een stevige steun leiden, zoals een (bamboe)stok, draad, touw of een trellis. Bind de plant vast aan de steun als dat nodig is.
1. Opbinden en indraaien. De meeste tomaten, paprika's, aubergines, komkommers en pepers vragen extra ondersteuning tijdens de groei – zonder ondersteuning wordt het vaak een onoverzichtelijk geheel. Veel telers laten de planten langs een touw omhoog groeien.
Stap 1: Bepaal het juiste moment om te bemesten
De belangrijkste groei vindt plaats in het voorjaar, vooral van mei tot juli. Gedurende deze periode worden komkommers regelmatig bemest. De bemesting wordt zelfs tijdens de bloei- en oogsttijd voortgezet om de oogstperiode te verlengen.
Komkommerplanten bloeien aan de zijscheuten. Daar groeien straks ook de komkommers uit. Die zijscheuten vragen veel energie van de plant. Knip ze daarom terug tot ongeveer 10 cm: voorbij de 2e bloem.
Je herkent een rijpe vrucht wanneer deze nog niet te dik is en zo'n 20 centimeter lang is. Afhankelijk van het ras heeft een komkommer een snel of traag herstelvermogen. Dit komt erop neer dat na het oogsten van meerdere vruchten, de plant daaronder gaat lijden.
Oogsten van komkommers gaat het best met een mesje of snoeischaar – zo voorkom je dat de plant beschadigt. Als je te lang wacht met oogsten, zal de komkommer dikker worden. De zaden worden dan ook taaier en dikker. De smaak wordt dan iets bitterder, en bovendien zal de komkommer minder sappig zijn.
Komkommers houden van veel warmte en kunnen slecht tegen regen en kou, daarom worden ze in Nederland vaak in een kas of platte bak geteeld.
Komkommer: bonen, bieten, dille, erwten, knolvenkel, kool, koriander, mais, prei, selderij, uien.
Probleem 1: Voedselgebrek. Blad van komkommers dat geel wordt duidt vaak op een voedselgebrek. Komkommers groeien snel en de vruchten verschijnen rap, dus het zijn hongerige planten. Komkommers hebben meer kalium nodig zodra ze beginnen te bloeien.
Verspenen. Als de zaailingen naast de twee kiemblaadjes ook twee echte blaadjes hebben, kun je ze elk in hun eigen potje van 9-11 cm zetten (verspenen). Hiervoor gebruik ik (biologische) potgrond, want daar zit voeding in en zo kunnen de plantjes lekker gaan groeien.
Zaai vollegrond-komkommers binnen voor op het einde van de lente. Komkommers voor buiten, kun je ook rechtstreeks in de volle grond planten in het begin van de zomer. Ze hebben een beschut en zonnig plekje nodig en goede aarde.