Papier is juist een bijzonder duurzaam product. Het wordt gemaakt van hout, een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. Wanneer jonge bomen groeien, absorberen ze CO2 van de atmosfeer. Bovendien blijft papier zijn hele levensduur koolstof opslaan.
De papierindustrie is de op vier na grootste energieverbruiker ter wereld. Niet alleen omdat er bomen worden gekapt om papier te maken, maar ook omdat er fossiele brandstof en chemische stoffen nodig zijn om papier te produceren.
Papier als verpakking
Verpakkingspapier bestaat in Nederland voor ongeveer 86% uit gerecyclede papiervezels. Omdat papier van een hernieuwbare grondstof gemaakt is, namelijk hout, heeft het minder klimaatverandering tot gevolg dan plastic.
De uitstoot van papier
De cijfers liegen er niet om, ontdekte ik: de papierindustrie heeft een enorme CO2-uitstoot, namelijk zo'n 7 procent van de totale jaarlijkse mondiale uitstoot. Dat is bijna drie keer meer dan die van luchtvaart (2,5 procent).
Nieuwe papiervezels zijn afkomstig uit natuurlijke materialen zoals bomen; er worden dus minder bomen gekapt. Papier kan maar liefst 4 tot 7 keer worden gerecycled. Een ander voordeel is dat papierfabrieken, die gerecycled papier maken, minder energie, minder water en chemicaliën gebruiken om dit soort papier te maken.
Papier lijkt een milieuvriendelijker verpakkingsmateriaal dan plastic. Een kilo papier veroorzaakt minder broeikasgassen dan een kilo plastic en de grondstof (hout) is bovendien hernieuwbaar. Maar voor papier heb je wel productiebossen nodig en die nemen veel ruimte in.
Papier kan niet oneindig gerecycleerd worden. Na elke bewerking vermindert de kwaliteit van de houtvezels. De vezels kunnen gemiddeld vijf tot zeven keer opnieuw worden gebruikt. Om de kwaliteit van het eindproduct te verhogen, kunnen nieuwe vezels worden toegevoegd.
1. Elektriciteitsproductie stoot meeste CO2 uit. De energieproductie is de grootste uitstoter van CO2 ter wereld. Hoeveel CO2 stoot de elektriciteitsproductie uit: 32,10 miljard ton CO2 per jaar.
Door verantwoordelijk om te gaan met de productie van papier kan de ecologische voetafdruk worden verkleind. Bovendien is papier grotendeels biologisch afbreekbaar en recyclebaar, in tegenstelling tot elektronische apparaten, waardoor de impact op het milieu verder wordt verminderd.
Het papier is volledig biologisch afbreekbaar.
De duurzaamste materialen: Tencel en gerecyclede stoffen (katoen, wol en polyester) Ook hennep, linnen en gerecycled polyester mogen er qua milieu-impact zeker zijn.
Natuursteen
Een van de meest duurzame en recyclebare materialen is natuursteen. Het winnen van diverse natuursteen soorten gaat namelijk eenvoudig zonder dat dit een grote impact op het milieu heeft. Natuursteen wordt namelijk zo gebruikt als dat het in de natuur gevonden wordt.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
De productie van karton en papier veroorzaakt lucht- en watervervuiling. Voor de productie zijn relatief veel grondstoffen (hout), water en energie nodig. Bovendien is voor de productie van hout (landbouw)grond nodig, en dat is schaars.
Wordt een digitale krant dagelijks meer dan 30 minuten gelezen, dan is de footprint ervan hoger dan die van een gedrukte papieren krant. Bovendien zijn voor de productie van het digitale apparaat chemicaliën en schaarse metalen nodig. Die metalen worden vaak gewonnen in landen waar de milieubescherming gebrekkig is.
Het Europese recyclingpercentage voor papier en karton bedroeg ruim 72% in 2019. 89% van het in Nederland op de markt gebrachte papier en karton wordt gerecycled (2021).
Papier en karton zijn niet eindeloos recyclebaar, in tegenstelling tot blik of glas. Tijdens het recyclingproces verliezen de papiervezels een hun sterkte. De vezels worden korter bij elke keer dat ze gebruikt worden.
Papier en karton zijn beide biobased en biodegradable en composteerbaar conform EN 13432. Dit hangt echter wel af van de gebruikte coating (indien er een coating wordt gebruikt). Een drinkbeker met een biobased coating zoals PLA is composteerbaar conform EN 13432.
Dus als je voldoende opslagruimte hebt die vochtvrij is, dan is het alleen maar slim om papier in grote(re) hoeveelheden in te slaan. Papier vergaat immers niet (mits je het goed bewaart: zie onze tip hieronder).
1. Tata Steel. Staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden heeft de twijfelachtige eer om Neerlands grootste vervuiler te zijn, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit. Vorig jaar stootte het bedrijf ruim 5,7 miljoen ton CO2 uit.
In 2021 werd van de totale hoeveelheid broeikasgassen 32 procent door de industrie uitgestoten, 19 procent door de sector elektriciteit, 18 procent door de sector mobiliteit (binnenlands verkeer en vervoer), 16 procent door de landbouw en 15 procent door de gebouwde omgeving (vanwege het stoken van aardgas voor ...
Nummer 1 van Oceanië en nummer 7 van de wereld. Het dunbevolkte Nieuw-Zeeland is een paradijs voor de buitenmens, en het land zorgt goed voor haar omgeving. Nieuw-Zeeland scoort 84.9 punten op het gebied van natuurbehoud, waar haar buren en soortgelijke landen slechts 30 punten scoren.
Van papier naar pulp en nieuw papier
Na de inzameling gaat het oud papier naar een regionaal verwerkingsbedrijf. Door het papier na reiniging en sortering op te lossen in water wordt het papierpulp: vezelbrij. Vervuiling zoals plakband, paperclips en nietjes wordt verwijderd.
Circa 90% van dat papier en karton wordt ingezameld en gerecycled. 87% van het in Nederland gemaakte nieuwe papier en karton bestaat uit oudpapier en -karton.
Papier en karton zijn niet eindeloos recyclebaar, zoals blik of glas. Papiervezels verliezen tijdens het recyclingproces een deel van hun sterkte-eigenschappen; de vezels worden korter bij elke keer dat ze gebruikt worden.