Als er in de vacaturetekst wordt gevraagd naar referenties, kun je deze opnemen in een apart onderdeel 'Referenties' op je cv. Vermeld dan per referentie het bedrijf, de naam van de referaat, telefoonnummer en e-mailadres. Eventueel neem je ook de functietitel van je referaat op.
Hoe vermeld je referenties? Als je referenties doorgeeft aan je potentiële werkgever, doe dat dan altijd met vermelding van het bedrijf of organisatie waarbij ze werken, hun functie en contactgegevens die up-to-date zijn. Als er al in de vacaturetekst om referenties wordt gevraagd, dan neem je ze in je cv op.
Verwijs naar iemand die jullie beide kennen en zeg dat degene u heeft aangeraden om te solliciteren; Schrijf wat uw gevoel was toen u de vacature zag; Val direct met de deur in huis en vertel in een korte krachtige zin waarom uw ervaring past bij de functie; Verwijs naar actualiteit.
In een officiële referentiebrief begin je vaak eerst met een omschrijving van je relatie met de persoon waar je over schrijft. Waar ken je hem/haar van? Daarna omschrijf je hoe hij/zij gepresteerd heeft in de omgeving waarin je deze persoon kent.
Het uitgangspunt bij het geven van een referentie is dat zoveel mogelijk relevante informatie die van belang is voor het functioneren van de sollicitant, aan de 'potentiële werkgever' mag – en zelfs moet – worden verstrekt.
Als u met toestemming van de (ex)medewerker wordt benaderd om een referentie te verstrekken verstrek dan een correct beeld en geef geen informatie die voor de functie niet nodig of relevant is. Vermijdt het verstrekken van mogelijk onjuiste informatie en leg niet op eigen initiatief contact met potentiële werkgevers.
Je mag formeel niet informeren naar het ziekteverleden van de sollicitant, maar je mag wel vragen naar zijn aanwezigheid en prestaties op het werk. Het is verboden om vragen te stellen over persoonlijke omstandigheden. Zo mag je bijvoorbeeld niet informeren naar geaardheid, politieke voorkeur of godsdienst.
Zo heeft hij/zij [opsomming vaardigheden]. Dit blijkt bijvoorbeeld uit [voorbeelden uit de praktijk]. Tot slot beveel ik [naam] graag aan. Als hij/zij zich inzet op de manier waarop hij/zij dat heeft gedaan tijdens de werkzaamheden voor [organisatie], dan is [naam] een zeer goede aanwinst voor uw organisatie.
Een oud-werkgever is niet verplicht om een referentie te geven. Er staat namelijk geen enkele verplichting daartoe in de wet. Als werknemer is het dus verstandig om uw oud-werkgever te vragen of hij een referentie wil geven, mocht dat nodig zijn.
Hoeveel referenties kun je opgeven in je CV? Over het algemeen is het gebruikelijk om twee tot vijf referenties in je CV op te nemen. Na een aantal gesprekken weet een potentiële werkgever meer dan voldoende over jou. Meer dan vijf is dan ook niet nodig.
Een veilige afsluiting is kiezen voor ''Met vriendelijke groet'' of ''Hartelijke groet''. Met deze afsluiting zit je altijd goed en ben je niet te formeel, maar ook zeker niet informeel. Neem altijd een zin op waarin je aangeeft dat je graag bereid bent om je motivatie toe te lichten.
De tips voor een goede slotzin op een rijtje
De laatste zin moet iets toevoegen aan je verhaal. Met de slotzin probeer je de lezer aan te zetten tot actie. Zorg er wel voor dat het geen commerciële of reclameachtige zin is. Er moet een balans zijn tussen zelfverzekerdheid en bescheidenheid.
Een van de makkelijkste manieren om je sollicitatiebrief mee te beginnen is door te zeggen waar je de vacature bent tegengekomen. “Ik vond de vacature via LinkedIn en dacht direct: deze baan is mij op het lijf geschreven. In deze brief leg ik graag uit wat mij een geschikte kandidaat maakt.”
Zet jouw naam en contactgegevens bovenaan de brief, of in de linkerhoek van de pagina. Vervolgens voeg je een witregel toe en zet je hier de bedrijfsgegevens waar je naar schrijft (daarover later meer). Daarna volgt weer een witregel en voeg je de plaats en datum toe.
Een referentie is een verklaring met argumenten over het functioneren op werk. Via deze weg hoort een aspirant-werkgever van een ander hoe jij als werknemer en collega functioneerde.
Als je geen professionele referenties hebt, bied dan aan om zoveel mogelijk persoonlijke referenties te geven als je kunt. Een persoonlijke referentie kan zijn van iemand die je kent, maar nooit met je heeft gewerkt in een professionele omgeving.
Sommige werkgevers kunnen je ook vragen om een gedetailleerde lijst van elke werkgever waar je de afgelopen vijf of tien jaar voor hebt gewerkt. In dit geval is het noodzakelijk dat je echt alles noemt, omdat het bedrijf waarschijnlijk al je referenties controleert.
Referenties op je cv of LinkedIn profiel
Deze (doorgaans positieve) referenties zijn voor algemeen gebruik, maar geven zeker aanvullende informatie over gedrag of prestaties van de betrokkene. Daarmee zijn ze absoluut waardevol voor een recruiter, en dus ook voor een sollicitant.
De werkgever mag niet in het getuigschrift opnemen, tenzij de werknemer daarom verzoekt: de wijze waarop de werknemer zijn werkzaamheden heeft verricht; de wijze waarop de arbeidsovereenkomst is geëindigd; als de werkgever zelf de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd, de reden van de opzegging.
De heer/mevrouw [naam] heeft gedurende deze periode de volgende werkzaamheden uitgevoerd: [opsomming van werkzaamheden]. [Naam] heeft de werkzaamheden altijd naar volledige tevredenheid uitgevoerd, waarmee hij/zij een positieve bijdrage heeft geleverd aan onze organisatie.
Hier zijn enkele vragen voor de referentie waarmee je de kwaliteiten van een potentiële werknemer kunt beoordelen. Hoe zou je de kandidaat beoordelen in vergelijking met de persoon die de functie nu uitvoert? Kan je enkele zwakke punten van de kandidaat beschrijven?
Iets dat daarbij helpt, is het voeren van referentiegesprekken. Dat zijn van die vervelende gesprekken die je met oud-collega's of oud-werkgevers van de sollicitant moet voeren. Sommige managers draaien hun hand er niet voor om. Maar meestal worden dit soort gesprekken als ongemakkelijk en onnodig ervaren.
De NVP Sollicitatiecode (hierna te noemen: 'de code') is een gedragscode en bevat basisregels die organisaties en sollicitanten, naar het oordeel van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieontwikkeling, in acht behoren te nemen bij de werving en selectie ter vervulling van vacatures.
Een goede referentie is zorgvuldig gekozen. Het moet iemand zijn die veel weet over jouw functioneren, dus waarmee je langere tijd hebt samengewerkt en waar je een goede relatie mee hebt. Daarnaast is het belangrijk dat diegene eerlijk is, weet wat jouw sterke kanten zijn maar ook wat eventuele verbeterpunten zijn.
Na het einde van jouw dienstverband is de werkgever verplicht je een getuigschrift mee te geven. Hierbij maakt het niet uit of je ontslag krijgt of ontslag neemt of wat de reden is van het ontslag. Vaak is het wel zo dat je hier zelf om moet vragen bij de werkgever.