Een stanleymes of plamuurmes behoort ook tot de beste mogelijkheden om siliconenit te verwijderen. Een veel gebruikte techniek is een klein stukje siliconenkit loshalen met een afbreekmes en de siliconenkit vervolgens voorzichtig oprollen. Zo verwijder je in één keer een groter stuk siliconenkit.
Voordat je begint met kitten zorg je voor een schone, droge ondergrond. Met een sopje en doekje maak je alles vetvrij. Maak daarna de ondergrond goed droog voor je begint. Zorg ervoor dat een eventueel oude kitlaag verwijderd is, ga niet over de oude kit heen kitten.
Acrylaatkit is geschikt voor de meeste toepassingen in droge ruimten. Je kunt deze gemakkelijk verwerkbare kit gebruiken om naden tussen houten delen of gipsplaten te dichten of om stenen te voegen. Acrylaatkit is overschilderbaar en is makkelijk te verwijderen met schuurpapier, breekmes of een kitverwijderaar.
Glaskit verwijderen kan het beste gedaan worden door eerst met een scherp mesje, bijvoorbeeld een stanleymes of een ander soort afbreekmesje, de kit heel voorzichtig uit te snijden. Door eerst een klein stukje van de glaskit te verwijderen kan vervolgens de overige kit rustig worden losgetrokken.
Wij raden de BISON SILICONE REMOVER aan. Het dient te worden aangebracht en een tijdje te blijven zitten. Het siliconen wordt dan geweekt waarna het makkelijker te verwijderen is. Het is niet zo dat het het siliconen oplost, maar het maakt het dus zachter waardoor het eraf te schrapen is.
Montagekit verwijderen. Dit kan je doen door montagekit weg te steken met een plamuurmes of zachter te maken met een föhn. Je kunt ook gebruik maken van thinner of aceton die montagekit zacht maakt. Weg schuren met een haakse slijptol is ook een mogelijkheid.
Doe nagellakremover of wasbenzine op een schuursponsje en week hier de siliconenkit mee af. Laat het inwerken en probeer dan de kit los te krijgen. Gebruik hier eventueel een mesje voor.
Een goed aangebrachte kitvoeg met een hoogwaardige kit kan best 6 jaar of langer mee, maar die levensduur hangt ook af van bijvoorbeeld agressieve schoonmaakproducten. Vakkundig advies aan de klant draagt bij aan uw relatiebeheer.
Wanneer uw kitrand los begint te laten klinkt het eenvoudig om hier gewoon nieuwe kit overheen aan te brengen. Echter, is dit voor de lange termijn geen goede oplossing. Wanneer kit los heeft gelaten of zwarte plekken vertoond, wijst dit erop dat het schimmelwerende middel is uitgewerkt.
Opnieuw kitten over het bestaande kitwerk, is frotwerk met een 10. Het beste is om de oude kit te verwijderen, goed schoonmaken, en opnieuw afkitten. Gebruik ook een afstrijk houtje of schuin afgesneden pvc buis om de kit mooi strak af te werken nadat je er wat zeepsop hebt opgespoten.
Mocht je het overschilderen van siliconenkit overwegen, dan hebben we slecht nieuws voor je: verven over siliconenkit is geen optie. Alhoewel er kitsoorten zijn waar je wel overheen kunt schilderen, bijvoorbeeld beglazingskit is overschilderbaar, is het geen goed idee om siliconenkit te overschilderen.
Met een schroevendraaier kun je veelal de kit opwippen en lostrekken. Trek de kit met de vingers er uit. Schraap restanten met het afbreekmesje weg en maak alles grondig schoon met ontvetter of warm water met soda. Een goede tip is om de kitranden die je wilt verwijderen alvast een poosje laten weken in slaolie.
De beste manier om oud siliconenkit te verwijderen is met een scherp mes, bijvoorbeeld een Stanley mes. Zorg ervoor dat je veiligheidshandschoenen draagt en wees extra voorzichtig om te voorkomen dat je de douchebak beschadigd. Na het verwijderen van de meeste kit, blijven er altijd wat restjes achter.
De duurzaamheid van de kitten, die onder normale weersbelastingen afhanke- lijk van het type kit kan variëren van 5 tot meer dan 30 jaar, houdt in dat bij een goed functioneren van het afdichtingssysteem een vervanging van de voegen pas na vele jaren noodzakelijk wordt.
Ontvet het te behandelen oppervlak met ammonia of een ammonia vervanger zoals Universol en laat dit goed drogen.
In een afgesloten niet aan de buitenlucht geventileerde ruimte - en dat is het geval bij deze buitentemperaturen - is 2 a 3 dagen normaal, zeker bij zuurhoudende siliconenkit.
Kit over kit aanbrengen is iets wat met enige regelmaat voorkomt. Dit is echter slechts een tijdelijke oplossing die in een later stadium voor problemen gaat zorgen. Onze kitters adviseren om altijd eerst de oude kitvoegen te verwijderen en deze vervolgens opnieuw aan te brengen.
Wrijf, met behulp van kwastje of doekje, een beetje schoonmaakazijn over de lijmresten. Laat dit vervolgens even inwerken. Na een paar minuten spoelt u de azijn weg met water, waarna u de lijmresten zou moeten kunnen verwijderen.
Is de secondelijm al helemaal hard geworden? Dan kun je wat nagellakremover met aceton of zelfs pure aceton erbij pakken. Druppel wat van de vloeistof op de plek met lijm en laat deze een paar seconden intrekken. Pas op!