Reuk- of neusklachten kunnen worden veroorzaakt door neuspoliepen, goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies. Om deze te verwijderen zijn twee soorten operaties mogelijk: een poliepextractie of een neusbijholte operatie.
De operatie duurt ongeveer één tot anderhalf uur. Via de neusgaten kan de KNO-arts het zeefbeencomplex openen, waarna de KNO-arts de poliepen 'met wortel en al' kan verwijderen. De KNO-arts kan gedurende de gehele operatie met een kijkertje (endoscoop), onder verschillende hoeken, in de neus en in de bijholten kijken.
Het verwijderen van het weefsel is bijna nooit pijnlijk. Wel kunt u pijnlijke krampen voelen van de baarmoeder.
U kunt zelf niet heel veel doen tegen neuspoliepen. Er zijn enkele maatregelen die de klachten kunnen verminderen: Stomen kan de klachten verminderen. U kunt zout water in de neus sprayen of druppelen.
Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies, die meestal ontstaan vanuit de zeefbeenholte (zie neusbijholtenontsteking). De zeefbeenholte zit tussen neus en ogen. De poliepen zakken als een soort 'slijmvlieszakjes' vanuit de zeefbeenholte in de neus waardoor de neus op den duur verstopt kan raken.
Symptomen neuspoliepen
De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.
De operatie duurt 30-60 minuten, afhankelijk van het aantal poliepen en de grootte ervan. Na afloop van de operatie gaat u naar de verblijfsruimte. U blijft hier ongeveer twee uur ter observatie.
Bloedverlies. Na de meeste hysteroscopische operaties is er enige tijd vaginaal bloedverlies. Hoe lang dat duurt is moeilijk te voorspellen: het kan variëren van enkele dagen bij de kleinere ingrepen tot enkele weken bij de grotere ingrepen.
Logopedie kan helpen om de stem beter te gebruiken en soms is een operatie nodig. Neuspoliepen genezen niet vanzelf, maar die kan men laten zitten. Andere poliepen kan men beter uit voorzorg weghalen.
Je huisarts zal aan de hand van je klachten kunnen uitmaken of er een vermoeden is van neuspoliepen. Hij zal je ook vragen stellen over overgevoeligheid aan aspirine en andere mogelijke allergieën. Hij zal je neus inspecteren, soms na gebruik van een neusspray.
Wanneer een poliep de opening tussen neusholte en een van de bijholtes blokkeert, raakt de afvoer van slijm geblokkeerd, wat weer hoofdpijn of aangezichtspijn kan veroorzaken. Daarnaast kun je bij neuspoliepen last krijgen van een regelmatig optredend verkouden gevoel en een vol gevoel in het hoofd.
Bijnierschorshormonen in een neusspray
Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, in een neusspray remmen de ontsteking van het neusslijmvlies. Hierdoor zal de irritatie van het neusslijmvlies afnemen, waardoor de groei van de poliepen wordt geremd en de klachten afnemen.
Het gewone gevoel komt doorgaans binnen enkele weken tot maanden weer terug. Na verwijdering van de tampons wordt gestart met neusdruppels. Soms krijgt u een recept mee voor fysiologische zout oplossing om de neus mee te spoelen/bevochtigen, om zo korstvorming in de neus zo veel mogelijk te bestrijden.
Verreweg de meeste poliepen zijn goedaardig en zullen ook altijd goedaardig blijven. Dat wil zeggen dat ze niet zullen uitgroeien tot darmkanker. Poliepen kunnen echter 'onrustige cellen' bevatten, cellen die op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor (dikke darmkanker).
De klachten die mensen met neuskanker vaak hebben zijn divers: verstopte neus. neusbloedingen. oorklachten (enkel- of beiderzijds) zoals dichtzittend oor, slechter horen.
Poliepen kunnen variëren in grootte en in vorm: van een speldenknop tot een poliep van enkele centimeters groot. Darmpoliepen kunnen zowel alleen als in groepen voorkomen. Een darmpoliep is in principe een goedaardig gezwel, maar kan zo groot worden dat de darm er door geblokkeerd raakt.
Poliepen verschillen in vorm en grootte. Vormen zijn bijvoorbeeld een bolletje, een knop, een paddestoel of plat als een schotel. De grootte varieert van zo klein als een speldenknop, tot enkele centimeters groot.
Een poliep is in verreweg de meeste gevallen een onschuldige zwelling die ontstaat uit slijmvliesweefsel. Deze kan ontstaan in het slijmvlies dat de binnenkant van verschillende holten van ons lichaam bekleedt. Bekende voorbeelden zijn de neus, de blaas, de darmen en de baarmoeder.
Het is niet bekend hoe poliepen ontstaan en waarom sommige mensen wel en andere geen darmpoliepen krijgen. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van poliepen in de dikke darm zijn erfelijke aanleg en voeding en leefstijl. Erfelijke aanleg.
De meeste poliepen in de darm zijn goedaardig. Soms groeit een poliep in 10 tot 15 jaar tijd uit tot een kwaadaardig gezwel (een darmtumor). Dit gebeurt bij 1 op de 20 darmpoliepen. Waarom de ene poliep wel uitgroeit tot een darmtumor en de andere niet, is niet bekend.
In een grotere poliep lopen vaak ook grotere bloedvaten. Daarom kan er een bloeding komen tijdens of na de ingreep. De arts kan bloedingen tijdens de ingreep vaak direct behandelen.
Neuspoliepen kunnen op alle leeftijden voorkomen, vooral tussen 30 en 40, maar bijna nooit op kinderleeftijd. Eénzijdige neuspoliepen verdienen altijd extra onderzoek: het kan een uiting zijn van een éénzijdige kaakholte-ontsteking ten gevolge van bijvoorbeeld problemen met het bovengebit.
Bij sommige patiënten blijven neuspoliepen iedere keer weer terugkomen, ondanks de behandeling met medicijnen of een operatieve verwijdering. Dit is na een poliepextractie vaker het geval dan na een (endoscopische) neusbijholteoperatie.
Bij chronisch gezwollen neusschelpen zal de KNO-arts u eerst medicijnen voorschrijven om te proberen om de zwelling te verminderen zodat u weer beter door uw neus kunt ademen. Als de medicijnen niet of onvoldoende werken en u heeft veel last van neusverstopping, dan kan een operatie van onderste neusschelpen helpen.