De eerste en de meest gebruikte manier is de gellak laten weken in aceton. Besprenkel een wattenschijfje met pure aceton (bij de drogist te koop). Vouw het wattenschijfje om je nagel heen en klem het vast met een stukje aluminium folie. Laat dit ongeveer 10 minuten zitten tot de gellak los begint te zitten.
Mocht je nou geen nagellakremover in huis hebben met aceton, geen paniek. Dompel je nagels dan onder in een bakje warm water met wat afwasmiddel en een theelepel zout. Je moet je nagels dan wel twintig minuten laten weken, voordat je de nagels kunt verwijderen.
Gebruik een handcrème. Hydratatie is key voor een snel herstel van kwetsbare, droge nagels na het dragen van gellak of acrylnagels. Gebruik bijvoorbeeld dagelijks een handcrème, zoals deze frisse variant van Sence. Deze is speciaal voor droge handen en is ook nog eens in een handige pocketsize, ideaal voor onderweg!
Besprenkel watjes of wattenschijfjes met wat aceton en doe ze om je nagel. Wikkel hier wat aluminiumfolie omheen en laat je nagels zo een kwartiertje weken. Doordat je je nagels net gevijld hebt, trekt de aceton goed in de gelnagellak. Haal de watten van je nagels en verwijder de gelnagellak.
Wil je graag je gellak verwijderen, maar heb je geen aluminiumfolie of watjes in huis, maar wel nagellakremover met aceton? Laat je nagels dan even weken in een badje met je nagellakremover. Begint de gellak week te worden? Dan kun je het er voorzichtig afhalen.
De meest “conventionele” manier (oftewel ouderwetse) om je gel of nagellak te verwijderen is gewoon met aceton. Wanneer je niet al te vaak je nagels lakt en dus niet heel vaak gellak verwijdert dan is dit een simpele en geschikte methode.
Je kunt gelnagels weg vijlen of afweken met aceton. Wip nooit een gelnagel af, want dit kan je natuurlijke nagels enorm beschadigen. De combinatie van vijlen en afweken is het veiligst, vooral als je geen vijl ervaring hebt.
Je kunt gellak zien als een gewone nagellak, die op dezelfde manier wordt aangebracht als normale nagellak, maar die wel wordt uitgehard onder een UV- of LED-lamp. Het voordeel hiervan is dat de lak niet na enkele dagen al begint af te bladderen, maar 2 tot wel 3 weken mooi blijft zitten.
Het grote verschil tussen gel nagellak en gewone nagellak is dat de gel variant langer blijft zitten op je nagels dan de gewone nagellak. Dit komt door de gel die aan de nagellak is toegevoegd bij de gellak en daardoor blijft deze nagellak langer en beter op je nagels zitten.
Hoewel gellak niet schadelijk of gevaarlijk is, kun je toch infecties oplopen tijdens een gellak behandeling als je niet hygiënisch te werk gaat. Zeker als je dunne nagels of wondjes hebt, kun je een schimmel, bacterie of ontsteking oplopen. Dit voorkom je door al je nagels tools te desinfecteren voor én na gebruik.
Want gellak zelf verwijderen is niet makkelijk. In een salon duurt het 15 tot 20 minuten en vertrek je met gezonde nagels. Wanneer je het zelf duurt, kan het wanneer je het goed doet al gauw een uurtje duren…
Aceton staat bekend als een populair product om nagellak te verwijderen, maar als je geen aceton meer hebt, kun je ook deodorant-sprays als vervangingsmiddel gebruiken. Deodorantsprays hebben dezelfde component als aceton. Als je een kleine hoeveelheid op je nagels aanbrengt, kan het je nagellak af doen.
Week een watje in de pure aceton en wikkel dit vervolgens strak om je nagel. Wikkel hier een stukje aluminiumfolie omheen, zodat het in aceton gedrenkte watje goed tegen je nagel aandrukt. Herhaal deze stap bij iedere nagel en laat het vervolgens minstens 10 minuten intrekken.
Mocht je sneller uitgekeken zijn op je keurtjes, dan kun je met gewone nagellakremover je nagellak eraf halen. De gellak blijft dan zitten en hier kun je dan gewoon weer een ander laagje overheen lakken. Na een week tot twee weken gaat de gel los zitten en kun je dit er vaak vrij gemakkelijk weer af trekken.
Zonder lamp is de gellak minder lang mooi. De gellak die droogt met een lamp is steviger! Als je art op de nagel aan wilt brengen is het een nadeel als gellak zonder lamp sneller droogt en daarom is de gellak die onder de lamp droogt voor art een betere optie. Je hebt dan langer de tijd.
Te dikke laag gel aanbrengen
De gelnagels mogen echter nooit té dik zijn. Ze dienen zo goed mogelijk aan te sluiten op de vorm en dikte van de natuurlijke nagels. Een te dikke laag gel, zorgt voor een onnatuurlijke dikke bolling. Dat ziet er niet mooi uit en maakt de gelnagels zwaarder dan nodig.
Gellak op schimmelnagels: verdikte nagels worden dunner gefreesd, behandeld met een schimmeldodende vloeistof(werkt ong 48 uur) daarna een laagje gel om de nagel glad te maken, dan een gekleurde gellak erop. De schimmelnagels kunnen gewoon behandeld worden met een LCN schimmeldodend middel .
Gelnagels zijn wat dunner en flexibeler waardoor ze een meer natuurlijke uitstraling hebben dan nagels van acryl. Ook zijn ze iets zachter en buigzamer, waardoor ze minder snel breken. Daarnaast hebben gelnagels een glanzend oppervlak en heeft het zetten van gelnagels een wat minder penetrante geur.
Het verwijderen van gelnagels is vrij goedkoop. Als je geen vaseline en nagelolie gebruikt (wel aan te raden), kost het alleen wat aluminiumfolie, watjes en aceton. Als je het wel gebruikt kost het circa 5-6€. Je kunt het natuurlijk wel meer dan één keer doen.
Hoe af te weken:
Laat de nagels minimaal 10 minuten in het badje, De gellak word nu langzaam zacht en lost op. en haal de volgende vinger eruit om deze nagel te behandelen met het bokkenpootje. en kun je weer opnieuw beginnen met afweken.
Onze expert Stefanie heeft een tip voor je hoe je op een veilige manier van je gelnagels afkomt: "Om de natuurlijke nagel te beschermen, kun je je gelnagels gewoon laten uitgroeien - je hoeft alleen de nagel in te korten, de rest laat je zoals hij is.
Welke merken nagellak zijn minder schadelijk? De merken ZAO nagellak en Glossworks nagellak vallen in de categorie, “10 Free” en bevatten dus minder schadelijke stoffen. Daarnaast bevat de ZAO nagellak zo veel mogelijk natuurlijk ingrediënten als mogelijk.
Zijn aceton en nagellakremover hetzelfde? Aceton is een kleurloos oplosmiddel dat in sommige nagellakremovers voorkomt. Niet alle nagellakremovers bevatten echter aceton. Aceton is echter de meest effectieve manier om nagellak te verwijderen.
Het zit in nagellakremover om opgedroogde nagellak makkelijker te verwijderen. Aceton kan ook in een lijmverwijderaar of verfverdunner zitten. Aceton wordt daarnaast gebruikt om plastics, vezels, medicijnen of andere chemische stoffen te maken. Aceton wordt in kleine hoeveelheden van nature in je lichaam gevormd.