je kan de hazelaar zo diep mogelijk afzagen en de overgebleven zaagsnede/stronk insmeren met wat pure "round up" niet erg millieuvriendelijk maar wel efficient als noodgeval.
De hazelaar wortelt oppervlakkig en is vaak al vanaf de voet vertakt. De schors is glad en bruin. De jonge takken zijn borstelig behaard. Groeit lekker de breedte in, kan wel 4,5 meter breed worden met meerdere stammen.
Snoei. De beste snoeitijd is eind februari of juni. Hazelaars moeten slechts ter verjonging gesnoeid worden. Dat betekent dat je (nadat de struik na 7 jaar zijn volle wasdom bereikt heeft) één of twee zware gesteltakken wegsnoeit.
Als je een rode hazelaar snoeit, knip je de dikste takken bij de grond weg. En dat doe je redelijk rigoureus: je snoeit ongeveer twee derde weg. Wat overblijft zijn kleine scheuten van niet hoger dan ongeveer 1 meter 20. Dat is voldoende, want dat groeit volgend jaar weer uit tot een volle struik.
Laat de twijgjes voorlopig nog aan de moederheester vastzitten. Op de plaats waar ze de aarde raken, zullen ze wortelen en ontstaan nieuwe scheuten. U kunt de tak afsteken zodra de nieuwe scheuten zich goed ontwikkeld hebben en dan dus de nieuwe hazelaar verplaatsen.
De hazelaar is uitstekend geschikt voor het maken van informele hagen en voor aanplanten als houtwal. De maximale hoogte bedraagt zo'n 6 m. en de jaarlijkse groeisnelheid is ongeveer 20 tot 40 cm.
De hazelaar modelleren? Om de struik compact te houden knip je de uiteinden van een aantal takken terug, ongeveer 15 centimeter. Heb je een grotere hazelaar? Dan kan het wel 30 tot 50 centimeter terug geknipt worden.
De enkelvoudige, veernervige bladeren hebben een dubbel gezaagde bladrand zonder insnijdingen. Ze hebben omgekeerd eironde bladeren met toegespitste bladtop. De hazelaar wordt tot 6 m hoog en gaat pas na tien jaar vrucht dragen. Er zijn echter ook geënte struiken verkrijgbaar, die al na drie jaar vrucht dragen.
Hazelaars zijn niet te vermeerderen door stekken. Ze kunnen wel vermeerderd worden door middel van afleggen of marcotteren. Hierbij worden soepele jonge takken in de grond gebogen en vastgemaakt, zodat ze kunnen wortelen.
Zoals de naam doet vermoeden is de Boomhazelaar, anders dan de vaak meer struikvormige Gewone hazelaar, boomvormend en kan hij ruim 20 meter hoog worden. Het natuurlijk verspreidingsgebied van Boomhazelaar ligt in Klein-Azië, de Kaukasus, Afghanistan en de Balkan waar de soort 400 jaar oud kan worden.
Deze Hazelaar/ Hazelnootboom “Corylus Avellana” is ca. 12 jaar oud. Het is een inheemse meerstammige struik die rond september/ oktober heerlijke hazelnoten geeft. Hazelnoten zijn zowel bij mensen als dieren erg geliefd!
Hazelaars zijn namelijk brede struiken die bovendien wel 5 tot 6 meter hoog kunnen worden. Net als Forsythia is hazelaar een naaktbloeier. De plant bloeit namelijk als deze nog geen bladeren heeft.
Het gebruik van een herbicide kan ervoor zorgen dat een boom na minimaal zes weken dood is, terwijl dat bij het niet gebruiken van chemicaliën vele maanden kan duren. Overal beschikbare en doeltreffende herbiciden zijn onder andere glyfosaat (Roundup of Killzall) en triclopyr (Garlon of Brush B Gon).
Je kunt onder andere een boom doden met middelen als azijn, chloor en zout. Houd er wel rekening mee dat deze middelen bij oudere bomen vaak niet krachtig genoeg zijn. Je hebt doorgaans een sterker middel nodig om de boom goed te vergiftigen.
In principe kun je de hazelnoten na het drogen al gewoon lekker kraken en opeten. Een heerlijke en gezonde snack! Het bruine velletje om de hazelnoot kun je prima opeten, of – wanneer je de hazelnoten bijvoorbeeld wilt gebruiken in gebak – eraf halen.
Hazelaar, Corylus avellana L. is een in West-Europa autochtone struik uit de Berkenfamilie (of Betulaceae). De struik is te vinden in loofbossen als ondergroei en in de bosrand en maakt ook deel uit van struikgewas en struwelen. Ook in hagen vind je de Hazelaar. De plant bloeit als er nog geen bladeren te zien zijn.
De gewone hazelaar, Corylus avellana, is natuurlijk vooral bekend door zijn heerlijke hazelnoten maar ook door de katjes die al vroeg in het jaar verschijnen. De hazelaar kan tot zes meter hoog worden en krijgt een mooie brede vorm.
De kronkelhazelaar of kurkentrekkerhazelaar (Corylus avellana 'Contorta') heeft in principe weinig snoei nodig. Jaarlijks hoeven alleen dood, kruisend en beschadigd hout en eventueel de rechtop groeiende takken (wilde scheuten) en wortelopslag verwijderd te worden.
februari tot en met maart. De bladeren zijn groen. De volwassen hoogte van deze middelgrote heester is ca. 400 cm.
In de keuken kun je met hazelnoten heel veel kanten op. Gehakt door of over salades, in gebak, brood, door ragout, in hazelnotenschuim, muesli, crunch, hazelnotenburgers, in likeur, door de pasta, rijstschotels, gemalen als meel voor gebak en brood en dan ook nog als olie.
Wanneer je hazelnoten opneemt binnen je voedingspatroon kunnen deze een flinke bijdrage hebben aan uw gezondheid. Zo bevatten hazelnoten enkelvoudige onverzadigde vetzuren die een bijdrage leveren aan het gezond houden van het hart en de bloedvaten. Daarnaast zitten hazelnoten boordevol foliumzuur (vitamine B11).
Kenmerken. Habitat: Op zware klei of licht zand doet de hazelaar het minder goed. Hij verdraagt wel schaduw maar zal er minder vruchten geven.