Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen. De roetdeeltjes zijn vergelijkbaar met wat er in sigarettenrook zit en die zijn kankerverwekkend.
Wil je er zeker van zijn dat je geen schadelijke stoffen verspreidt in huis? Kies dan voor natuurlijke kaarsen zonder geur. Je kan ook zelf natuurlijke geurkaarsen maken, door aan een zelfgemaakte kaars van bijenwas enkele druppels van je favoriete etherische olie of kruiden toe te voegen.
Helaas kleven er best wat nadelen aan waxinelichtjes. Het kaarsvet is een bijproduct van petroleum en zorgt voor giftige stoffen in huis. Dat is schadelijk voor het milieu en uzelf. Daarnaast moet de huiskamer vaker worden gewit, gaan ze maar kort mee en is er uiteraard brandgevaar.
Nu is er gelukkig goed nieuws: er bestaan kaarsen die een stuk duurzamer zijn. Al langere tijd zijn er kaarsen van bijenwas (was die wordt geproduceerd door honingbijen) te koop, maar ook kaarsen van sojawas zijn flink in opkomst. Gemaakt van de olie van sojabonen dus.
Het vrijkomen van benzeen en formaldehyde kan irriterend zijn voor de ogen en longen, vooral wanneer er veel kaarsen tegelijk gebrand worden. Ook kun je door VOS last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid.
Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.
Verschillende populaire merken waaronder Rituals en Hema maken gebruik van paraffine in hun kaarsen. Door deze te gebruiken, verbrand je letterlijk fossiele brandstoffen in je eigen huis of appartement.
Paraffine kaarsen zijn niet alleen giftig maar zijn ook niet biologisch afbreekbaar. Bovendien komt het ingrediënt uit een niet-hernieuwbare bron die ecologisch (en sociaal) verwoestend is. Paraffine kaarsen zijn dus niet duurzaam.
Stearine is wat harder en gladder dan paraffine en kan een iets andere geur hebben, maar je moet een expert zijn om het verschil te merken. Voor fabrikanten is het niet verplicht de ingrediënten op de verpakking te vermelden, vaak weet je dus niet wat erin zit.
We zetten niet voor niks kaarsen aan wanneer we willen ontspannen of een romantische avond willen beleven. De heerlijke, natuurlijke geuren en het kaarslicht zorgen voor pure ontspanning en zorgen voor rust. Ook zijn geurkaarsen perfect om minder fijne luchtjes uit je huis te verdrijven of te camoufleren.
Plaats kaarsen nooit op een brandbare ondergrond of in de buurt van brandbare materialen. Plaats de kaars (ook een afgevuld glas) op een onbrandbare onderzetter. Boven de 28 graden Celsius kan de kaars gaan smelten (vervormen). Plaats de kaars in de zomer dus niet in de volle zon of in een serre waar de zon op staat.
Parfum bepaalt de prijs
Waarom sommige kaarsen zo duur zijn, weet Sinnige wel. Naast het merk of het potje waar je soms voor betaalt, betaal je vooral voor het parfum dat wordt vermengd met de was. "Dat bepaalt de prijs." Daarnaast zijn er ook verschillende soorten was.
Productbeschrijving. De anti tabak Air Wick kaars verwijdert de geuren van tabak en parfumeert de lucht met een delicaat vleugje van fruit en bessen. Bevat 70% natuurlijke was. Kaars brand tot 35 uur.
Doof de kaars altijd met een kaarsendover. Dit voorkomt spatten van het warme kaarsvet. Als u geen kaarsendover heeft, blaas dan voorzichtig en houd uw hand achter de vlam.
Reguliere kaarsen en waxinelichtjes worden namelijk gemaakt van paraffinewas, een restproduct van aardolie.
Voordelen van koolzaadwas: Koolzaadwas brandt langer en geuren beter dan paraffine kaarsen en wax melts. Koolzaadwas walmt minder, brandt schoner waardoor je veel minder roet creëert. Koolzaadwas verhoogt het CO2 gehalte in de lucht (in vergelijking met paraffine kaarsen en wax melts)
Ook plantaardige kaarsen hebben een lange en schonere brandtijd en zijn 100% biologisch afbreekbaar.
Geurstokjes zijn het minst schadelijk voor je gezondheid. Het houdt weinig tot geen risico in omdat de vloeistof niet verhit wordt. Je kan enkel een allergische reactie oplopen indien de huid in contact komt met de vloeistof zelf (wat natuurlijk niet de bedoeling is).
Meer dan 70% van onze formules zijn samengesteld uit ten minste 90% natuurlijke ingrediënten. Al onze rinse-off formules zijn biologisch afbreekbaar.
We gebruiken geen microplastics of microbeads in onze producten.
De beste methode om een kaars te doven
Verder zijn er de buigers: mensen die het brandende lontje even in het vloeibare kaarsvet duwen. Dan onderscheiden we de knijpers, die hun duim en wijsvinger bevochtigen met speeksel en de vlam vervolgens smoren door erin te knijpen. Ten slotte hebben we de verstikkers.
Waxinelichtjes produceren ongeveer 20 Watt warmte. Om een warmte van 1000 Watt te evenaren, zijn ongeveer twintig waxinelichtjes nodig. Hiermee is een ruimte wel op temperatuur te houden, maar om een volledig ruimte op te warmen is dit niet genoeg.
De meeste kaarsen zijn na zo'n 4-6 uur geheel vloeibaar. Probeer een kaars dus tussen de 1 en 4 uur te branden en blaas ze daarna voorzichtig uit.