Vertel je kind bijvoorbeeld vanaf het begin dat je naar de huisarts of dokter gaat omdat je je zorgen maakt. Vertel ook wanneer je de uitslag of behandelingen krijgt. Je kunt slecht nieuws dan in alle eerlijkheid stap voor stap brengen en er samen over praten.
Het is belangrijk dat zij van u te horen krijgen wat er aan de hand is, en niet van iemand anders. Hierbij is het van belang dat u open en eerlijk bent in het geven van de informatie over uw ziekte. Kies een rustig moment, geef de informatie gedoseerd en vertel alleen wat op dat moment van belang is voor u en uw gezin.
Begin niet over jezelf of over gelijkaardige situaties te praten. Ook al lijkt de situatie van iemand die je kent heel gelijkaardig, toch is elke situatie uniek. Heel vaak zeggen we goedbedoelend: 'Het komt wel goed. ' Maar eigenlijk heeft de persoon daar op dat moment geen boodschap aan.
'Ik weet niet wat ik moet zeggen' of 'Ik heb hier geen woorden voor' is eigenlijk altijd goed. goede uitslag', 'Ik voel met je mee', 'Ik vind het heel erg voor je' en 'Ik denk aan je. ' Ook 'Gecondoleerd' kan bij een overlijden altijd, al vinden sommige mensen het een woord met weinig gevoelswaarde.
Vertel in duidelijke taal waaróm jullie uit elkaar gaan en dat de scheiding niet hun schuld is. Betrek de kinderen niet in de scheiding en in het conflict. Vertel niet alleen jouw kant van het verhaal waarom je gaat scheiden. Doe dit ook niet na het gezamenlijke gesprek met de kinderen.
Wens iemand sterkte
Zeg tegen jouw dierbare dat je het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd en je met hem meeleeft. Wens hem alle kracht toe die hij nodig heeft. Geef bovendien aan dat je er altijd voor hem bent en dat hij altijd op jouw steun kan vertrouwen en hulp aan je kan vragen.
Veel liefde en een kusje voor de pijn, is voor een zieke vaak het beste medicijn. Veel Beterschap! Van mij een warme wens, en een groet om op te beuren. Ik wens je een spoedig herstel met een kaartje om op te fleuren!
Het voelt raar en helemaal niet leuk dat ik je zo weinig zie. Ik denk vaak aan je en hoop dan dat je je snel beter voelt. Hou je taai, succes met de behandeling en heel veel sterkte gewenst!
Vertel je kind bijvoorbeeld vanaf het begin dat je naar de huisarts of dokter gaat omdat je je zorgen maakt. Vertel ook wanneer je de uitslag of behandelingen krijgt. Je kunt slecht nieuws dan in alle eerlijkheid stap voor stap brengen en er samen over praten.
Zorgen voor een familielid met kanker: mantelzorg
Door hem of haar naar het ziekenhuis te brengen, thuis te verzorgen of het huishouden op je te nemen. Dat heet mantelzorg. Zorgen voor iemand in je familie kan je een goed gevoel geven. Ook kan het de band met de ander versterken.
Als eerste leg je het kind uit dat om euthanasie te plegen, je al best lang van tevoren met de dokter moet gaan praten. De dokter gaat dan heel goed onderzoeken of je echt, echt écht niet meer beter kan worden en of het lijden zo ondraaglijk is dat het niet te doen is.
Veel sterkte in deze moeilijke tijd/op deze moeilijke dag. Wat een ontzettend naar nieuws. Ik wil je laten weten dat ik aan je denk en er voor je ben. De herinnering blijft.
Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet. Ik wens jullie alle sterkte in deze moeilijke tijd. Ik wens u/je veel kracht toe bij het verwerken van dit verlies. Ik wil jullie heel veel sterkte toewensen bij dit verlies.
Veel geluk, liefde, al het goede, het beste, beterschap, nog vele jaren, ik denk aan je, dat al je dromen mogen uitkomen….. Woorden die we allemaal wel eens gebruikt hebben op een kaart voor een huwelijk, een zieke vriendin, verjaardag of een collega die met pensioen gaat.
Betrek je kinderen erbij
Kinderen hebben vragen over wat er allemaal gebeurt. Vertel ze dat ze alles mogen vragen wat ze willen. Geef kort en duidelijk de informatie die zij nodig hebben op hun leeftijd. Bespreek ook met hen hoe zij een bijdrage willen leveren aan de afscheidsdienst.
Het beste wat je kunt doen is die persoon sterkte wensen. Geef aan dat je meeleeft en wens hem of haar kracht toe. Het kan zijn dat je echt niet weet wat je moet zeggen. Geef dat gewoon eerlijk toe.
Een klein gebaar kan een groots effect hebben. Als iemand het moeilijk heeft, is het altijd fijn als je laat weten dat je aan hem of haar denkt. Een berichtje met 'Ik denk aan je', 'Zet hem op', 'Een dikke knuffel' is een kleine moeite maar kan voor een ander van veel betekenis zijn.
Maak samen met de andere ouder afspraken over contact met je kind als die niet bij jou is. Dus bijvoorbeeld een vaste avond even bellen of skypen. Vertel je kind dat jij dit samen met de andere ouder hebt afgesproken. Dit is voor zowel jou als voor je kind heel fijn en duidelijk.
Vertel het samen, op een veilige, vertrouwde plek en houd het simpel en kort. Zeg in elk geval dat het niet de schuld is van je kind en dat jullie altijd even veel van je kind blijven houden. Jij kent jouw kind(eren) en jullie situatie het beste, dus zoek een manier die bij jullie past.
De ouders zijn vrij te bepalen hoe zij de omgang regelen. Bij een conflict als u uit elkaar gaat met een kind kan een bemiddelaar of mediator uitkomst bieden. Als ook dat geen soelaas biedt, kan de rechter een oordeel vormen over de omgang. Naast een omgangsregeling kunt u ook kiezen voor co-ouderschap.
Make-A-Wish® gelooft in de helende kracht van een wens. Daarom vervullen wij als vrijwilligersorganisatie de hartenwens van kinderen die aan een levensbedreigende ziekte lijden. Deze kinderen dienen minstens 3 jaar zijn te zijn en mogen de leeftijd van 18 jaar nog niet bereikt hebben op de dag van de wensaanvraag.