Er zijn weliswaar overeenkomsten met een drugs- of alcoholverslaving, maar ook verschillen. Zo treedt er bij ongezond eten geen tolerantie op. "Je hebt niet steeds meer nodig om hetzelfde prettige gevoel te ervaren. Ook zijn er geen onthoudingsverschijnselen als je er mee stopt."
Het is lastig om exact te zeggen hoe vaak ongezond eten per week nog verantwoord voor je is. Ga ervan uit dat in de regel 10 tot 20 procent ongezonde voeding nog verantwoord is om te eten. Deze 10 tot 20 procent is dan genomen over de totale voeding die gegeten wordt.
Het eten van producten die je lichaam stress geven kan resulteren in klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, futloosheid en stemmingswisselingen. Het zijn klachten die geleidelijk aan verergeren omdat je lichaam niet direct reageert als je iets verkeerds gegeten hebt.
Junkfood is verslavend omdat er veel suiker en zout in zit. Je raakt vaak van junkfood niet helemaal vol, waardoor je meer wilt eten. Dat komt omdat er niet veel eiwitten en vezels in zitten. Deze voedingstoffen vertellen je lichaam wanneer je genoeg hebt gegeten, maar zitten heel beperkt in junkfood.
Een eetverslaving kan als psychische aandoening gezien worden. Er is sprake van afwijkend gedrag ten opzichte van het eten. Dit gedrag kan zich uiten in heel erg veel willen eten, of juist zeer weinig tot niets willen eten. Er kan ook afwijkend gedrag worden vertoond in het soort eten.
Dat je geneigd bent (door) te eten terwijl je vol zit, heeft voor een deel te maken met je brein. Toen onze prehistorische voorouders rondtrokken, was voedsel nog een schaars goed. Als er zoet, vet en calorierijk eten was, dan was het overlevingstechnisch gezien handig om je daar zo vol mogelijk mee te proppen.
Er zijn geen specifieke richtlijnen over hoe vaak je fastfood mag eten. Wij adviseren om dit soort voedsel zo min mogelijk te eten.
De vettige fastfood-maaltijden veroorzaken snel een verzadigd gevoel, maar dat ebt sneller weg dan na een gezonde maaltijd met vezelrijke groenten. Gevolg: sneller honger en nog meer eten. Hoge inname van vet- en suikerrijk voedsel verhogen de cholesterolconcentratie in je bloed zeer snel.
Denk je eraan om nóg een Big Mac te halen? Dat heb je te danken aan het broodje. Dit bevat grote dosissen maïssiroop en sodium, deze ingrediënten zijn erg verslavend waardoor je alleen maar kan denken aan nog meer eten. De ingrediënten kunnen ook voor obesitas, diabetes en hartaandoeningen zorgen.
Gefrituurde “voeding”
Een kleine hoeveelheid kan je lichaam wel de baas, tenminste als je voldoende anti-oxidanten eet. Maar gefrituurde voeding is echt wel het ongezondste eten omdat het grotere hoeveelheden bevat en daardoor onder andere de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en artritis verhoogt.
Voorbeelden zijn gezoete dranken, producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, en fastfood. Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken. Ongezonde voeding kan hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes veroorzaken.
Er zijn tal van vuistregels die vertellen hoe vaak je iets ongezonds kan eten. Je bent vast bekend met de 80/20-regel. Dit houdt in dat je 80% gezonde producten en 20% ongezonde producten kunt eten en zo een goede balans houdt tussen gezond en ongezond.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
In chips zit veel zout en ongezond vet. Als je een handje ongezouten noten eet, snack je gezond en krijg je goede vetten binnen. En het scheelt ook voor het milieu omdat chips moeilijker te maken is.
Toch is zo'n guilty pleasure op zijn tijd helemaal niet erg. Sterker nog, soms kan ongezond eten je juist helpen om verder gezond te eten. Je hele lijf profiteert ervan als je gezond eet. Het is goed voor je gewicht, je hart, je bloedvaten en je huid.
Kies je voor de relatief betere voedingsmiddelen, dan kun je daar natuurlijk een calorietekort mee creëren door niet te veel te eten. Toch raden we dat niet aan. McDonalds vult namelijk vrij slecht, en de kans is dus groot dat je veel tijd met honger rond zult lopen.
Een Big Mac bevat 540 calorieën en tilt onze suikerspiegel naar ongeziene hoogtes. Junkfood triggert het beloningssysteem in ons brein, waardoor ons lichaam dopamine loslaat, een neurotransmitter die ons goed doet voelen. Je kan dit proces vergelijken met het effect van cocaïne, zij het in minder extreme mate.
Kippensoep remt ook de werking van neutrofielen, witte bloedlichaampjes die symptomen kunnen veroorzaken zoals hoesten en een verstopte neus. Het vermogen van kippensoep om deze cellen te remmen zou deels kunnen verklaren waarom het zo goed werkt tegen bepaalde symptomen van verkoudheid en griep (1).
Energie is makkelijk
De belangrijkste reden dat we zo van fastfood houden, is dat het veel energie bevat. Energie uit voedsel is de brandstof die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het geeft dan ook een goed gevoel als je je energiebehoefte vervult.
Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen sacraal kannibalisme, met een meer symbolisch of ritueel karakter, en profaan kannibalisme, waarbij mensenvlees puur als voedsel wordt gezien.
Uiteraard kun je jezelf maar beperkt opeten; je eigen ingewanden opeten gaat bijvoorbeeld niet en ook je eigen hersenen opeten is onmogelijk. Als je je benen zou opeten, zou je lichaam energie nodig hebben om het vlees te verteren. De energie die je nodig hebt zal vrijkomen door het verbranden van onder andere suiker.