Maak je kurkuma thee, dan wordt het aangeraden om vooraf een dun laagje af te schillen. Gebruik hier een dunschiller voor. In alle andere gevallen hoef je kurkuma wortel niet te schillen. Uiteraard kun je deze wel wassen, hiermee spoel je aarde en vuiligheid weg.
Je kunt de kurkuma wortel schillen en in plakjes snijden en die kun je toevoegen aan een gerecht. De kurkuma zal kleur en smaak afgeven. De plakjes haal je er voor gebruik weer uit. Je kunt ook de wortel raspen, het vocht eruit drukken en het vocht gebruiken of bij voorbeeld rijst geel te kleuren.
Schillen is nodig voordat je de EAT ME kurkuma verder gaat verwerken. Daarna snijd je de wortel in schijfjes en kook je het mee in gerechten. Als je de wortel uitknijpt, is ook het sap bruikbaar. Denk er even om dat je keukenhandschoenen aandoet, behalve als je van kurkuma-kleurige vingers houdt...
Het ziet eruit als gember, maar dan iets fijner van structuur. Je kunt dit specerij net als gember schillen en vervolgens in plakjes of geraspt aan gerechten toevoegen. De smaak van de verse wortel is een stuk sterker dan die van de gedroogde.
De meeste onderzoeken laten helemaal geen effecten van kurkuma op de gezondheid zien. Toch is in laboratoriumtesten in reageerbuizen en op proefdieren ontdekt dat kurkuma mogelijk kan werken als antioxidant en bijdraagt aan de normale werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem.
Je kunt ook gemalen kurkuma gebruiken, het voordeel hiervan is dat het langer houdbaar is en gemakkelijker, voor een gerecht van 4 personen heb je meest niet meer dan 1 theelepel nodig. Verse kurkuma vind je in de toko en bij sommige (biologische) supermarkten.
Regelmatig krijg ik de vraag wat het beste is: verse kurkuma, geelwortelpoeder of een curcumine-supplement. Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden, want er is geen onderzoek naar gedaan. In het algemeen geldt dat verse producten het meeste van hun voedingswaarde bevatten.
De schil van je verse kurkumawortel kun je gemakkelijk verwijderen met een mes of lepel. Afhankelijk van hoe je de wortel gebruikt, kun je hem verder verwerken. Als je verse kurkuma als specerij voor je gerechten wilt gebruiken, kun je de wortel gewoon fijn raspen en gebruiken in plaats van kant-en-klaar poeder.
Kurkuma is vooral bekend van de Indiase keuken. Je ziet de specerijen terug in Curry's of kerriegerechten. Kurkuma wordt meer gebruikt t.o.v. gember vanwege de voedingswaarde, en vele andere voordelen.
Behalve het remmen van ontstekingen zorgt Kurkuma ook voor een sterkere hart- en bloedvaten, waardoor de kans op hoge bloeddruk en alle bijkomende gevolgen verminderd wordt.
Kurkuma is bloedverdunnend, helpt om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen en verlaagt de cholesterol. Verlicht gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis. Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller.
Studies tonen aan dat kurkuma ontstekingsremmend werkt en die kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden. Ter ondersteuning van een gezonde spijsvertering en om maag-darmklachten te verlichten. Kurkuma helpt bij de vertering van vetten. Het voorkomt winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Daarnaast komen allergische (huid)reacties door kurkuma regelmatig voor. Wanneer je langere tijd grote hoeveelheden kurkuma gebruikt, kan dit bovendien leverschade veroorzaken. Het is advies is daarom om het gebruik van kurkuma in hogere doseringen (bijvoorbeeld door capsules of tabletten) met een arts te overleggen.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
Kurkumapoeder is zeker een jaar houdbaar, althans voor wat betreft de kleurende werking. De smaak loopt al na een half jaar terug. Bewaar kurkumapoeder daarom op een donkere en droge plek in een goed afgesloten verpakking.
Is kurkuma écht de natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer? Kort en bondig: ja. Het belangrijkste bestanddeel van kurkuma is curcumine. Deze stof verlicht pijn en voorkomt ontstekingen.
Kurkuma-poeder, dus het gedroogde kruid, heeft een hitte behandeling ondergaan en is dus niet rauw. Dus alleen als je de wortel gebruikt, moet je er voor zorgen dat je deze eerst kookt of mee bakt. Als je kurkuma in een smoothie wilt verwerken zul je er niet de rauwe wortel in moeten doen, maar een aftreksel ervan.
Kruidenproducten met geelwortel of kurkuma zijn als geneesmiddel goedgekeurd voor verlichting van maag- en darmklachten. Kruidenproducten met geelwortel worden als supplement daarnaast ook gebruikt bij andere klachten, zoals pijnklachten, menstruatieklachten en insectenbeten.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Tal van wetenschappelijk publicaties tonen aan dat de kruiden kurkuma en gember elkaar versterken. De combinatie werkt ontstekingsremmend, beschermt de aderen en remt het hongergevoel. De werkende stoffen in gember zijn gingerol, shogaol en zerumbone.
Het wordt afgeraden om langdurig een hoge dosis kurkuma of curcumine te nemen, want er is geen onderzoek dat de veiligheid daarvan kan bevestigen. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft echter wel bepaald dat 0 -3 mg per kilo lichaamsgewicht een aanvaardbare dagelijkse dosis is (18).
Omdat kurkuma snel wordt afgebroken in het lichaam, nemen veel gebruikers het kruidenmengsel samen met zwarte peper in. Van zwarte peper is bekend dat het zorgt voor een betere opname van kurkuma door de darm.
De beste manier om de hoogste lichaamsopname van kurkuma te behalen, is door de werkzame stof (Curcuma Longa) te micelliseren. Dit houdt in dat de werkzame stof wordt verpakt in zogenaamde micellen. Je lichaam maakt van nature al micellen aan voor de vertering en opname van moeilijk opneembare stoffen.