Een bewusteloos slachtoffer kan best zwaar zijn. Bovendien kun je letsel veroorzaken als iemand bijvoorbeeld met zijn hoofd over de grond sleept bij een verplaatsing. Om slachtoffers op een veilige manier op korte afstand te verplaatsen is er de Rautekgreep.
Bewusteloosheid is een toestand van de hersenen waarbij iemand in een abnormale slaap raakt. Meestal ontstaat het door een klap tegen het hoofd, of door zuurstofgebrek van de hersenen of door het binnen krijgen van giftige stoffen.
Leg de arm tegen de borst van het slachtoffer aan. Pak de arm met aaneengesloten vingers en duimen vast. Ga op je hurken zitten met je voeten in spreidstand aan weerszijden van het slachtoffer. Til het slachtoffer op vanuit je benen en verplaats het slachtoffer door achteruit te lopen.
Hoe kun je een slachtoffer, die bewusteloos lijkt, aanspreken? Je kunt een simpele opdracht geven als: "Doe je ogen eens open" of "Kijk mij eens aan". Schudt zacht aan de schouders. Dit doe je omdat het slachtoffer iets aan het gehoor zou kunnen mankeren.
Bij bewusteloosheid zit een slachtoffer onderuitgezakt of ligt hij op de grond. Het slachtoffer reageert niet op aanspreken en op het schudden aan de schouders. Daarbij kunnen de ogen zowel open als gesloten zijn. Iemand die bewusteloos is voelt slap aan.
Rautekgreep stappen
Ga gebukt achter de linkerschouder van de gewonde zitten en plaats uw rechtervoet achter zijn hoofd. Schuif vervolgens uw handen in de oksels van het slachtoffer en trek hem in een haal omhoog, waarbij uw eigen lichaam hem ondersteunt.
Wil een slachtoffer absoluut niet dat je iets doet, dan doe je het ook niet! Je kunt hulp aanbieden, maar niet opdringen. Voor beschutting zorgen is één van de eerste dingen die de hulpverlener kan doen. Omstanders kunnen al als windscherm dienen.
Sla met de hiel van je handpalm.
Sla de belager vlak onder de kin, waardoor zijn/haar hoofd naar achteren slaat en hij/zij knock-out gaat. Als je de belager hier slaat zal zijn/haar hoofd naar achteren gegooid worden. Hierdoor raken de zenuwen bovenin de wervelkolom bekneld, waardoor de belager knock-out zal gaan.
De bewusteloosheid duurt meestal nog geen minuut maar voor omstanders lijkt dit vaak wel 5 tot 10 minuten te duren. Tijdens de bewusteloosheid kunnen de armen of benen schokken en het kan zijn dat u uw urine laat lopen. Wanneer er weer voldoende bloed naar het hoofd stroomt, herstelt het bewustzijn zich.
Onder je borst
Onder de borst is de meest snelle manier om iemand pijn te doen. Wanneer je hard genoeg slaat kan hij daar bewusteloos door raken.
Een flauwte herkennen
Een flauwte gaat altijd gepaard met enkele symptomen zoals zweten, geeuwen en bleek worden. Daarna ervaart het slachtoffer een vermindert bewustzijn dat uiteindelijk leidt tot bewusteloosheid.
Bel of laat 112 bellen als het slachtoffer bewusteloos blijft of niet binnen twee minuten opknapt. Raakt iemand niet weg? Laat iemand dan tien minuten op de grond liggen en zorg voor frisse lucht.
Ga na wat er is gebeurd en daarna wat het slachtoffer mankeert. Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting. Zorg voor professionele hulp. Help het slachtoffer op de plaats waar hij ligt of zit.
De snelle kantelmethode wordt gebruikt om een bewusteloos slachtoffer dat op de rug ligt snel op de zij te draaien als hij gaat braken. Het slachtoffer wordt hierbij bij de schouder en de heup gepakt en op de zij gedraaid richting de hulpverlener.
Met het verplaatsen zou je meer letsel kunnen veroorzaken of kunnen verergeren. Natuurlijk geldt dit niet voor een kleine verwonding. Beschutting geven is belangrijk om andere letsels te voorkomen (onderkoeling, oververhitting). Let op!
Leg de andere arm langs het hoofd in de zogenaamde 'Superman-houding', zonder de arm hoog op te tillen. Pak het slachtoffer bij schouder en heup en kantel hem of haar op de zij. Ondersteun hoofd en nek en draai het slachtoffer voorzichtig op de rug.
Het antwoord op deze vraag zal je wellicht verbazen: een BHV'er mag geen medicatie verstrekken, met uitzondering van Paracetamol. Het verstrekken van medicijnen valt namelijk niet onder eerste hulp. Het is zelfs zo dat het toedienen van medicijnen als BHV'er strafbaar is.
De kinlift is dus een belangrijk onderdeel gedurende een EHBO cursus. Bij een slachtoffer dat op zijn rug ligt, zakt de tong in de keel. De tong sluit dan de luchtweg af, waardoor de ademhaling beperkt en zelfs onmogelijk is. De kinlift zorgt voor het openen van de luchtweg, zonder blijvend letsel op te lopen.
Bewustzijnsstoornis. Bij een bewustzijnsstoornis is sprake van een verandering van de hersentoestand waardoor iemand niet, verminderd, vertraagd of abnormaal reageert op prikkels uit zijn omgeving.
Als je een pijnprikkel voelt, voel je deze met de sensorische zenuwen. Deze sturen dan een signalen door naar de hersenen. De hersenen sturen dan signalen terug naar de spieren om te bewegen (bijvoorbeeld je hand wegtrekken van een kokende waterketel).