Je kunt bamboe scheuren of met een scherp mes stekken. Het stekje kan vervolgens in de grond of in water gezet worden. Als je dit zorgvuldig doet, groeit het stekje snel uit tot een sterke nieuwe bamboe plant. Voor het stekken van de bamboe maakt het niet uit welke bamboesoort je wilt vermeerderen.
Om bamboe te scheuren graaf je de bamboe op de plek die je wilt scheuren eerst wat uit. Op deze manier kun je goed bij de wortels. Vervolgens maak je gebruik van een bijl of scherp mes en snijd of hak je de wortels door, zodat het stuk plant loskomt van de moederplant.
Bamboe kweken en verzorgen
Voor zoete en sappige stammen plant je ze ongeveer twee meter uit elkaar op een plek met redelijke schaduw. Graaf genoeg organisch materiaal in de bodem voordat je de stammen plant en voeg voldoende compost toe. Geef regelmatig water en verwen ze met stikstofrijke vloeibare plantenvoeding.
Bamboe water geven
Deze kamerplant staat dan ook graag met zijn wortels in vochtig tot natte grond. Voorkom echter een laagje water onderop in de pot. Vooral in de zomer verbruikt de Bambusa veel water en daarom is het van belang dat je in deze periode de plant regelmatig water geeft.
Zorg voor een zonnige standplaats en geef de plant veel water. Zaaibeschrijving: Zaden 24 uur weken in lauwwarm water en zeer oppervlakkig zaaien in zaai- en stekgrond, zodat de zaden nog net te zien zijn. Kieming bij een dagtemperatuur van 20-25 graden Celcius, 's nachts iets lager.
Je kunt bamboe scheuren of met een scherp mes stekken. Het stekje kan vervolgens in de grond of in water gezet worden. Als je dit zorgvuldig doet, groeit het stekje snel uit tot een sterke nieuwe bamboe plant. Voor het stekken van de bamboe maakt het niet uit welke bamboesoort je wilt vermeerderen.
Het snoeien van bamboe is aan te raden, aangezien het een plant is die snel groeit. Door te snoeien houd je de bamboe in vorm en kun je hem compact houden. Wij raden aan je bamboe één tot twee keer per jaar te snoeien. Gebruik hiervoor een heggenschaar.
De planttijd begint wanneer de vorst uit de grond is (meestal eind februari) en kan voor de sterkere soorten doorgaan tot de late herfst. Geef dan wel wat extra winterbescherming met blad of stro. De planten worden geleverd in potten en kunnen in principe het hele groeiseizoen geplant worden.
Als de scheuten aan het groeien zijn is het erg belangrijk de grond iets vochtig te houden. Bij langdurige droogte dus zeker besproeien. Water is misschien nog wel belangerijker voor grote scheuten dan de mest. In de maand mei zijn de meeste soorten in volle groei door de nieuwe scheuten die overal uit de grond komen.
De natuurlijke duurzaamheid van niet geimpregneerde bamboestammen is daarom voor de meeste soorten minder dan 2 jaar, en onder ideale omstandigheden 4-7 jaar (zonder blootstelling aan regen of zon). Het verduurzamen (impregneren) van bamboestokken is dus essentieel om de levensduur drastisch te verlengen.
Stekpoeder is een poederachtige samenstelling van talkpoeder en plantenhormonen die de groei van een planten stimuleren. Door stekpoeder te gebruiken bij stekjes neemt de kans dat deze jonge plantjes aangroeien enorm toe. Dat komt door de plantenhormonen in het poeder.
Bamboe wortelt oppervlakkig. Bij het uitgraven van de bamboe ga je echter best tot zo'n 50 à 60cm diep om zeker te zijn dat je alle wortels meehebt. Graaf volledig rond te plant en verwijder de wortel en zijn uitlopers (!) in hun geheel.
Stekpoeder zelf maken
Wilgenwater maak je door een paar wilgentakjes samen met water te koken. In wilgenwater zitten speciale stoffen die ervoor zorgen dat de stekken aangroeien. Deze stoffen zijn een plantenhormoon die als groeiregulator bij de wilgen dient en saliyzuur, wat dient als ontstekingsremmer.
Een bamboe is een vervelende plant om te scheuren/ halveren. Dat komt doordat de wortels door elkaar heen groeien en bij het halveren kap je ook de wortels door die links of juist rechts af groeide, hierdoor kunnen stengels dood gaan na het halveren. De beste tijd is het voorjaar, vlak voordat ze gaan groeien.
De plantafstand van de bamboe in 2,5 liter pot is 45 cm, gemeten van het hart van de plant naar het hart van de volgende plant. De planten in een pot van 5 en 7,5 liter zet u op 50 cm afstand. Als u een lange haag gaat zetten dan maakt een maatstok die u steeds tussen de planten in kan houden voor dezelfde afstand.
Grond voor bamboe in bak of pot
De grond in een bak bestaat idealiter uit 20% hydrokorrels en 80% biologische potgrond. In de bodem zitten goed doorlatende gaten en de bak staat niet direct op de grond, of heeft een enigszins holle bodem, zodat het water ook daadwerkelijk kan wegvloeien.
Bamboe bestaat uit veel verschillende soorten die allemaal unieke groei eigenschappen en kenmerken hebben. Zeggen dat bamboe 1 meter per dag groeit is misleidend omdat niet alle bamboesoorten zo snel groeien (de meeste groeien "maar" tussen de 5-20 cm per dag).
Een bamboe heeft in de regel geen bemesting nodig, met uitzondering van een locatie op arme zandgronden of in de pot. Het voorjaar is het belangrijkste groeiseizoen. De planten verwerken de voedingsstoffen optimaal en bevorderen de groei.
Mest de bamboe het volgend jaar bij met osmocote [3 gram per liter ] eind maart en eind juli of gebruik een organische meststof aangevuld met wat zeewierkalk. Herhaal dit elk jaar. Zorg ervoor dat het water onder in de bak weg kan, anders heb je kans dat de wortels gaan rotten.
Gematigde klimmers, zoals Fargesia, zijn gemiddeld ongeveer 1 meter hoog per jaar. Grotere lopende types, zoals Phyllostachys, groeien gewoonlijk 90-150 cm in hoogte per jaar. Oudere, meer gevestigde planten, meestal ten minste 3 jaar in de grond, zullen sneller groeien dan nieuw aangeplante planten.
Hoe moet je bamboe reinigen? Om de mooie warme kleur en uitstraling te behouden adviseren wij om minimaal 1x per jaar (liefst 2x; tijdens het najaar en voor het voorjaar), met name de liggende delen, te reinigen. In de betere tuincentra is voldoende aanbod van terrasreinigers, ook op biologisch verantwoorde basis.
* 2 planten per bak kan prima als de diepte minimaal 40 cm is, bamboe wordt vaak in pot gekweekt waarbij de wortels rond gaan groeien. Snij of knip de wortels op drie plaatsen van onder iets in zodat de wortels direct goed vertakken en niet rond blijven groeien (het bloempot effect).
Via scheuten in de grond plant bamboe zich voort. Hoe snel dit gebeurd is ook afhankelijk van de soort. De meeste bamboesoorten groeien enorm snel. Er zijn waarnemingen gedaan bij bamboeplanten die een meter per dag groeien; dit is driemaal zo snel als een gemiddelde boom.
Door af en toe oude, dikke stengels helemaal weg te snoeien verjongt u de struik dus en blijft uw bamboe mooi. Knip altijd vlak boven de grond de hele stengel weg. Gebruik een scherpe snoeischaar, of zo nodig een takkenschaar of handzaagje. Verwijder beschadigde stengels helemaal na de winter.
Bamboe gedijt goed zowel in de zon als de schaduw. Sommige bamboe planten kunnen wel net iets beter tegen de volle zon zoals bijvoorbeeld de Semiarundinaria fastuosa 'Viridis'.