De keurmeester rijdt uw auto het keuringsstation binnen en start met controleren. De keuring duurt ca 20 minuten. Na afloop van de APK krijgt u een keuringsrapport. Hierop staat of uw auto is goedgekeurd of afgekeurd.
Hoelang duurt een APK keuring ongeveer? De duur van de APK check van een auto is gemiddeld ongeveer 45 minuten. In deze tijd wordt een vast lijstje met keuringspunten door de APK keurmeester doorgenomen. Punten waarop jouw auto APK gekeurd moet worden zijn verkeersveiligheid, milieu en registratie.
Tijdens de keuring worden verschillende elementen gecontroleerd, zoals de remmen, de lichten, het chassis en de veiligheidsgordels. De kosten van de keuring zijn voor uw rekening. Als uw voertuig afgekeurd wordt, moet u het probleem in orde brengen en het voertuig opnieuw laten keuren.
Geldige autokeuring is verplicht
De verplichting om uw wagen te voorzien van een geldig autokeuringsbewijs vindt haar grondslag in de artikelen 23 en 24 van het KB 15 maart 1968. Hoe lang mag je zonder keuring rijden? In principe gewoon niet!
De voorwaarde is wel dat het voertuig minder dan één maand na de uiterste vervaldatum aangeboden wordt bij de keuring. Wie meer dan een maand te laat is, betaalt alsnog een toeslag. Bestuurders krijgen zo een maand langer de tijd om een afspraak te maken of het voertuig vrij aan te bieden.
Boete wordt afgeschaft
Wie te laat met z'n auto naar de keuring trekt, krijgt een boete aangerekend. Die bedraagt minstens 9,7 euro en loopt vervolgens op tot maximaal 34,7 euro.
De dag dat jouw APK keuring is verlopen mag je de weg niet meer op met dit voertuig. Je mag alleen met dit voertuig de weg op om het voertuig naar de garage te rijden om het APK te laten keuren. Dit moet je ook kunnen aantonen. Je hebt vanaf de vervaldatum nog twee maanden de tijd om een nieuwe APK keuring te regelen.
De eerste van de periodieke keuring dient plaats te vinden ten laatste op de datum waarop het voertuig 4 jaar wordt. Nadien bedraagt de basisperiodiciteit tussen de opeenvolgende periodieke keuringen in principe 1 jaar.
Naar de technische keuring brengt u alle boorddocumenten mee die verplicht zijn als u met uw voertuig op de openbare weg rijdt: Belgisch inschrijvingsbewijs of kentekenbewijs.
Ja, er moet een brandblusser (van minstens 1kg) aanwezig zijn tijdens de keuring.
Wie geen geldig verzekeringsbewijs kan voorleggen, wordt hiervoor niet afgekeurd, maar de volgende vermelding dient op keuringsbewijs geregistreerd te worden: "het voertuig beschikt niet over een geldige verzekeringskaart".
Zware boete voor auto zonder keuringsbewijs
een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden;een geldboete van 80 tot 80.000 euro;of één van deze straffen alleen.
De boete is € 130,- voor alle voertuigen, zowel trekkende als getrokken voertuigen. Als zware voertuigen binnen 3 jaar opnieuw zonder geldig keuringsbewijs worden aangetroffen volgt een dagvaarding met een eis van € 550,-. De RDW controleert het keuringsregister regelmatig.
Probeer dan nog snel in 2022 te gaan, want vanaf 1 januari 2023 kost het je aanzienlijk meer. Volgend jaar komt de indexatie inderdaad uit op 10,6%, tegenover een stijging van 4% tussen 2020 en 2021. Het nieuwe bedrag van de autokeuring bedraagt voortaan 55,70 euro.
De wet voorziet een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maand en / of een geldboete van 80 tot 80.000 euro. Vooral wanneer u meerdere keren betrapt wordt op het rijden zonder geldig keuringsbewijs kan u een gevangenisstraf oplopen.
Mag iemand anders mijn voertuig voorrijden voor de periodieke/tweedehandskeuring? Ja. Wie het voertuig voorrijdt, is van geen enkel belang. Wel dienen alle originele boorddocumenten van het voertuig voorgelegd te worden.
Indien u geen uitnodiging ontving, bent u verplicht de wagen te laten keuren voor de vervaldatum van het keuringsbewijs of voor de vierde verjaardag van de (personen)wagen.
Dit keuringsbewijs is groen- of roodkleurig. Let er altijd op om een geldig keuringsbewijs te bezitten zodat u mogelijke boetes of sancties vermijdt! Indien u uw keuringsbewijs bent verloren, dient u vóór de aanvang van de keuring een duplicaat aan te vragen aan de kassa van een keuringsstation.
Voertuigen kunnen voor een tweedehandskeuring (keuring voor verkoop) uitsluitend op afspraak (online 24/24) voorgereden worden. Dagelijks worden bijkomende afspraken open gezet om op korte termijn (binnen 3 werkdagen) een afspraak te kunnen maken. Telefonisch kunnen geen bijkomende afspraken gemaakt worden.
Dit houdt in dat wij GEEN wachttijden hebben bij het RDW. Wij kunnen feitelijk de keuring van uw auto bij het RDW binnen 24 uur geregeld hebben. Dit houdt in dat u geen 6-8 weken hoeft te wachten en dus vaak al binnen 5-7 dagen de auto op Nederlands kenteken bij ons kunt afhalen.