Lichaamsbeweging en ontspanning kunnen ook bijdragen aan een gezonde zuur-base verhouding. Door regelmatig te bewegen, activeer je de doorbloeding en kan je lichaam beter afvalstoffen afvoeren. Yoga en meditatie kunnen helpen om stress te verminderen en de zuur-base balans te herstellen.
Voor zorgen dat je PH waarde weer gezond is door de basis van iedere maaltijd alkalisch te laten zijn. Dit doe je door suikers, gluten, rijst, maïs en bewerkte granen te vermijden, koolhydraatarm te eten en zoveel mogelijk biologische water dragende groenten en fruit (m.n. citroen en appel) te eten.
Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring. Maar ook vermoeidheid (vooral ochtendmoeheid), een vieze adem, een onaangename zweetlucht en onverklaarbaar vocht vasthouden of gewichtstoename kunnen veroorzaakt worden door verzuring.
Gemberthee drinken kan een milde manier zijn om zuurophoping te verminderen en zure refluxsymptomen te verlichten. Oplossing van baking soda: Een kleine hoeveelheid baking soda in water kan maagzuur neutraliseren en onmiddellijke verlichting bieden bij brandend maagzuur. "Gebruik baking soda spaarzaam, want het kan in grote hoeveelheden gas of een opgeblazen gevoel veroorzaken", aldus Dr.
Bèta-alanine is een bewezen effectief supplement om de verzuring uit te stellen en zodoende korte maximale prestaties die gepaard gaan met verzuring, prestaties 'in het rood dus', te verbeteren.
Verzurende voedingsmiddelen
Voedingsmiddelen die je zuur maken zijn onder andere dierlijke eiwitten, suikers, koffie, alcohol, frisdrank, verzadigde vetten en dergelijke. Maar ook diverse granen en notensoorten verzuren het lichaam.
Yoghurt is een zuur melkproduct. Dit komt doordat bacteriën melksuikers uit melk omzetten in melkzuur. Magere en halfvolle yoghurt staat in de Schijf van Vijf. Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten.
Conclusie: Magnesium als natuurlijke ontzurende factor
Samenvattend kunnen we zeggen dat magnesium inderdaad een ontzurend effect heeft. Dit mineraal speelt een cruciale rol in het behouden van de zuur-base balans en helpt overtollige zuren in het lichaam te neutraliseren.
Verzuring door voeding
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
Een te lage pH-waarde (te zuur) leidt tot een verdikking van het bloed waardoor het hart harder moet pompen. Deze situatie is levensbedreigender dat een te hoge pH-waarde (te basisch). Als de zuurtegraad in het bloed stijgt, wat overeenkomt met een dalende pH, ontstaat een acidose.
Voldoende water drinken is cruciaal voor het handhaven van een gezonde zuur-base balans. Water helpt niet alleen bij het afvoeren van zuren uit je lichaam, maar ondersteund tevens je algehele hydratatie. Kies voor een dieet dat rijk is aan alkalische voedingsmiddelen, zoals verse groene bladgroenten en fruit.
Alka® Tabs Magnesium biedt een unieke dubbele werking. Met de maagzuur resistente tabletten vult u uw magnesiumdepots weer aan, terwijl u tegelijkertijd 1 van de hoofdoorzaken van een magensium tekort, namelijk verzuring, tegengaat door actief te ontzuren.
Naarmate de pH van het bloed daalt (zuurder wordt), worden de delen van de hersenen die de ademhaling reguleren gestimuleerd om sneller en dieper te ademen (ademhalingscompensatie). Sneller en dieper ademen verhoogt de hoeveelheid uitgeademde koolstofdioxide, waardoor de pH van het bloed weer normaal wordt.
fruit : basisch en basenvormend : banaan, dadel, vijg, meloen (met mate), watermeloen (met mate), zoete appel, zoete druif... zuur maar basenvormend : ananas, citroen, clementine, granaatappel, aalbes, mandarijn... halfzuur en basenvormend : kriek, aardbei, perzik, peer, appel, druif, tomaat...
- Kies gewone yoghurt : Zoals eerder vermeld, heeft gewone yoghurt een pH-waarde die dichter bij neutraal ligt, waardoor het minder zuur is dan gearomatiseerde en gezoete yoghurts. Kies voor gewone yoghurt en voeg naar wens uw eigen fruit of zoetstof toe.
Yoghurt en Yakult: niet de beste keuze
Eigenlijk helemaal niks; yoghurt en Yakult zijn nog steeds gezonde keuzes. Yakult bevat weliswaar minder bacteriën dan kefir, maar nog steeds meer dan de meeste yoghurtdrankjes. En ook yoghurt bevat probiotica, alleen minder dan kefir en Yakult.
En dat klinkt net zo onprettig als het is. Als je lichaam verzuurd is kunnen ziektes eenvoudiger ontstaan, kun je slechter slapen, heb je een grotere kans op haaruitval en huidproblemen, maar ook op diabetes, jicht, nierstenen, artrose en reuma.
Zure voedingsmiddelen zijn vooral dierlijke eiwitten, zoals vlees, vis, zuivel en eieren, maar ook granen, suiker en bewerkte voedingsmiddelen.
Skyr heeft net als yoghurt gefermenteerde melk als basis. Dat betekent dat er bepaalde melkzuurbacteriën aan zijn toegevoegd, die de meeste melksuikers (lactose) omzetten in melkzuur. Dit levert een langer houdbaar product op met een dikkere structuur dan melk en een (licht)zure smaak.
Bij een teveel aan 'zuurresten' in het lichaam, worden er basische mineralen zoals calcium en magnesium uit onze weefsels gebruikt om de pH weer op een gezond peil te brengen.
Van nature heeft citroen een zure pH waarde van tussen de 2 en 3 maar tijdens de vertering hiervan komen basische stoffen zoals bicarbonaat vrij. Daarom wordt citroen gezien als basevormende voeding.