Hoe groter je belastbaarheid is, des te groter moet de trainingsprikkel zijn om dit effect te krijgen. Iedere keer dezelfde belasting geven, is minder effectief en betekent op de lange termijn geen vooruitgang. Tijdens het trainen van je belastbaarheid moet de prikkel die je toedient specifiek voor jouw klachten zijn.
Door training verbetert de belastbaarheid en is het lichaam in staat om steeds grotere belastingen aan te kunnen. Regelmatig trainen verhoogt de conditie en daardoor de belastbaarheid; het lichaam wordt sterker. Belangrijk is wel, dat je het lichaam steeds de kans geeft om zich te herstellen.
Onder belastbaarheid verstaan we dat wat u kunt doen. Met belasting bedoelen we wat u wil en/of moet doen.
Belastbaarheid is dat wat je fysiek en mentaal (aan)kan. Een goed inzicht in je belasting en belastbaarheid helpt om het evenwicht te vinden dat past bij jouw lichaam en leeftijd. Als belasting en belastbaarheid met elkaar in evenwicht zijn voel je je het prettigst.
Het lichaam gaat namelijk wennen aan die belasting. Om overbelasting van het lichaam te voorkomen, is het belangrijk om de verhouding van belasting, belastbaarheid en herstel in balans te houden. Wanneer deze verhouding niet meer in balans is, kan het lichaam signalen van overbelasting geven.
Onze hersenen krijgen dagelijks een grote hoeveelheid prikkels te verwerken. Er komt gedurende de dag van alles op ons af, zoals geluid, beelden en allerlei informatie. Normaal gesproken worden deze prikkels goed verwerkt door onze hersenen. Dit vermogen van de hersenen noemen we 'mentale belastbaarheid'.
Onder belasting verstaan we de last die uw lichaam daadwerkelijk te verdragen krijgt. Als de belasting niet groter is dan uw belastbaarheid dan gaat het goed. Als er sprake is van over- (of onder)belasting dan kunnen problemen ontstaan. Dat geldt voor uw privé-situatie maar ook voor op uw werk.
Bij het psychische belastbaarheidsonderzoek wordt door middel van tests en interview zicht verkregen op de specifieke vermogens, de belastbaarheid en de gedragsstijl in relatie tot arbeid, cognitief duurvermogen en werkstress van de (verzuimende) werknemer met psychische klachten en herintreders.
Mentale belasting is de belasting die veroorzaakt wordt door mentale inspanningen zoals denktaken, complexe taken als bijvoorbeeld autorijden of stressvolle taken als presenteren of presteren. Net als bij lichamelijke inspanning veroorzaakt mentale inspanning een vergrote fysiologische activiteit.
De balans tussen belasting en belastbaarheid is dan weer gelijk. Als je je training dan weer oppakt, is de kans groot dat de blessure weer opspeelt. Dit komt omdat tijdens de rustfase de belastbaarheid is afgenomen ten opzichte van voor de blessure. Het lichaam is minder fit na de rust.
Bijvoorbeeld door tillen, duwen of repeterende bewegingen. Maar ook langdurig zitten en activiteiten die veel energie kosten en invloed hebben op bijvoorbeeld de spieren, bloedsomloop, ademhaling of stofwisseling kunnen fysieke overbelasting veroorzaken.
Je zal minder klachten ervaren
Doordat de balans beter is zal je minder last krijgen van de klachten die je nu hebt. In veel gevallen zullen deze klachten verdwijnen en/of makkelijk verholpen kunnen worden.
Overbelasting: te veel en te lange stress
Na de activiteit of de prestatie neemt de spanning vanzelf weer af door rust. Daar is dus niks mis mee. Maar stress kan een negatief effect hebben als het te lang en te sterk aanwezig is en je onvoldoende tijd hebt of neemt om te ontspannen en tot rust te komen.
De draagkracht wordt bepaald door jouw mogelijkheden om stress te voorkomen en er mee om te gaan. Er ontstaan problemen wanneer de draaglast groter wordt dan de draagkracht. Bijvoorbeeld doordat er in korte tijd veel gebeurt of het heel druk is, waardoor de draaglast groter wordt (zwaarder).
Iedere werknemer heeft te maken met lichamelijke belasting. Bijvoorbeeld bij het verplaatsen van producten (tillen, dragen, duwen, trekken). Bij lichamelijke overbelasting worden de spieren en gewrichten in rug, schouders en armen zo zwaar, lang of vaak gebruikt dat er gezondheidsschade kan ontstaan.
Bij veel blessures is het beter om in beweging te blijven dan om volledige rust te houden. Ook al mag het aangetaste lichaamsdeel niet bewegen (bijvoorbeeld bij een botbreuk). Als je andere lichaamsdelen wel in beweging kunt houden zorg je voor een betere doorbloeding.
Een andere oorzaak van het optreden van acute blessures bij turnen is een valpartij waarbij het lichaam in botsing komt met het toestel. Behalve kneuzingen van het bewegingsapparaat kan hierbij ook letsel van het gelaat en het gebit ontstaan.
Het belastbaarheidsonderzoek duurt een volledige werkdag. Wende Werkt biedt de werknemer een lunch aan. De kosten bedragen € 1250,00 (exclusief 21% btw, inclusief intake, rapportage en terugkoppeling aan de werknemer en opdrachtgever).
De arbeidsdeskundige komt altijd tot een onafhankelijk oordeel. Daarbij maakt hij zoveel mogelijk gebruik van beschikbare informatie zoals arbeidsmarktonderzoek, gegevens van cliënt en informatie van de bedrijfsarts, verzekeringsarts of medisch adviseur.
Bij een arbeidsdeskundig onderzoek doet een deskundige onderzoek naar de werksituatie van een zieke of arbeidsongeschikte werknemer. Het doel is meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden, de beperkingen, de geschiktheid van de werkplek en de restverdiencapaciteit van de werknemer.
Waarom is balans belangrijk? Balans heb je nodig om in het dagelijks leven te kunnen functioneren. Ook al denk je er niet bij na, je hebt balans (of het vermogen om je evenwicht te bewaren), nodig om bijvoorbeeld te zitten, te lopen of te sporten. Juist de vanzelfsprekendheid, maakt het belangrijk.
Dit is de mate waarin een situatie of gebeurtenis invloed op je heeft of je raakt. Sommige situaties en gebeurtenissen (bijvoorbeeld een echtscheiding of ontslag) kunnen bij mensen emoties oproepen en hen daardoor emotioneel “raken”.
Het 'Meerdimensionaal belasting-belastbaarheidsmodel' (MDBB-model) is een gezondheidsmodel. Het is geschikt om gezondheidsproblemen van mensen met betrekking tot het bewegend functioneren zowel vanuit een biomedisch perspectief als een psychisch en sociaal perspectief te bekijken.