Voor een waarnemer op de grond (ooghoogte 1,75 m) is op aarde (R = 6371 km) de afstand tot de horizon 4,7 km. Op de maan (R = 1738 km) zou dezelfde waarnemer de horizon zien op een afstand van 2,5 km. Het internationaal ruimtestation (ISS) bevindt zich op een hoogte van ongeveer 350 km boven de aarde.
De Internationale Astronautische Federatie (IAF) houdt een hoogte van honderd kilometer aan als begin van de ruimte. Op die hoogte is de lucht zo ijl dat gewone vliegtuigen geen draagvermogen meer hebben.
4500 meter: op deze hoogte krijgen alle bergbeklimmers last van de dunne lucht. 5500 meter: vanaf deze hoogte wordt de lucht echt dun. In vergelijking met zeeniveau zit er de helft minder zuurstof in.
Boven een vlak aardoppervlak met weinig obstakels (bijv. boven zee) is in principe max.65 of 70 km zicht mogelijk. Meer is niet mogelijk vanwege de aardkromming.
De verheid is gelijk aan Ö2Rh, met h de hoogte en R de straal van de aarde (die ongeveer 6.370 km is). Hij volgt uit de regel van Pythagoras voor rechte driehoeken. Wie met de voeten net in het water over de zee uitkijkt ziet de horizon op 4,8 km afstand.Voor iemand op een 20 meter-hoog duin is de horizon 16,6 km weg.
Met een roodverschuiving van 6,2 is het de verste individuele ster ooit gezien. Het object wordt een belangrijk doelwit voor de NASA/ESA/CSA James Webb Space Telescope in het eerste jaar van zijn bestaan. Deze vondst is een enorme sprong terug in de tijd in vergelijking met de vorige recordster.
De Ruimte begint bij 100 km boven de aarde, de Kármánlijn.
Het is een denkbeeldige grens om een onderscheid te kunnen maken tussen luchtvaart en ruimtevaart. Deze lijn wordt beschouwd als het “begin” van de ruimte, maar eigenlijk heeft de aardatmosfeer geen scherpe begrenzing.
Deze ster staat op 9 miljard lichtjaar van de aarde! Een lichtjaar is gelijk aan 9,46 biljoen kilometer, dus deze ster staat 9 miljard keer 9,46 biljoen kilometer van onze aarde. De ster heeft de wetenschappelijke naam MACS J1149 LS1. De ontdekkers van deze bijzondere ster noemen de ster Icarus.
Lucht weegt niet veel, 1 liter lucht weegt 1,3 gram. Tel je de hele dikte van de dampkring mee, dan is het het toch een behoorlijk gewicht. Een luchtkolom in de atmosfeer heeft een gewicht en veroorzaakt daardoor een druk op het aardoppervlak.
Wanneer je je op 10 km hoogte bevindt, is die afstand 10.000 keer groter. Daar, bovenin de troposfeer, is de temperatuur circa -50°C. Het afstandsverschil van 10 km dat totaal onbelangrijk is voor de afstand tot de Zon, is dus zeer significant voor de afstand tot het aardoppervlak.
De provincies Valenciana en Murcia zijn provincies met één van de schoonste luchten van Europa. De gebieden profiteren van een natuurlijke mix, namelijk de Middellandse Zee, zoutmeren, kilometers lange stroken dennenbos en heel weinig industrie.
Met een temperatuur van 100 nanoKelvin zijn de BEC's in het ISS kouder dan de gemiddelde temperatuur in de ruimte, waar het zo'n 3 Kelvin is of -270 graden.
De aardatmosfeer heeft een massa van ongeveer 5·1018 kg en de aarde heeft een oppervlakte van ongeveer 5·1014 m2. Op iedere vierkante meter aardoppervlak drukt dus ongeveer 10.000 kg lucht.
Een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar kan reizen - dat is ongeveer 9 460 000 000 000 kilometer!
In de ruimte kan niemand je horen schreeuwen.Dat komt doordat er geen lucht is - de ruimte is een vacuum. Geluidsgolven kunnen zich in een vacuum niet verplaatsen. De 'kosmische ruimte' begint ongeveer 100 km boven de Aarde, waar de lucht rond onze planeet ophoudt.
Waarom kan een vliegtuig dan daar niet komen? Een vliegtuig heeft lucht nodig om te kunnen vliegen.Hoe hoger je komt hoe minder lucht er is.Dus kan het vliegtuig ook niet vliegen!
In de ruimtetijd is de tijd een vierde dimensie. Door de tijd te vermenigvuldigen met de vaste lichtsnelheid c, krijgt de tijdas dezelfde dimensie als de ruimte-assen. Het diagram beperkt zich tot twee dimensies: de tijdas en één ruimte-as. Stel een waarnemer en een appel zweven naast elkaar in de ruimte.
Het waarneembare heelal is maar een deel van het geheel. Wij kunnen niet verder kijken dan een kleine 14 miljard lichtjaar, omdat het licht van verder weg gelegen delen in het heelal sinds de oerknal nog niet voldoende tijd heeft gehad om de aarde te bereiken.
Op 4,5 miljard kilometer afstand van de zon vind je de planeet Neptunus. Deze gigantische, ijzige planeet is vanaf de zon gezien de achtste planeet in ons sterrenstelsel en de planeet die het verste van de aarde afstaat.
Sterren bewegen natuurlijk niet alleen naar ons toe of van ons af, maar ook zijwaarts. Die beweging is dus te 'zien' aan de hemel (door iedere paar jaar nauwkeurige positiemetingen te doen met telescopen) en deze beweging wordt de eigenbeweging van de sterren genoemd.
De afstand van de zon naar de aarde is 8,3 lichtminuten. De middellijn van de baan van de verste planeet, Neptunus, is ongeveer 8 lichtuur. In augustus 2020 was de Voyager 1 al 150 AE (22,4 miljard km) van onze zon verwijderd, ofwel 0,0024 lichtjaar (21 lichtuur).
De oppervlakte van de zon heeft een temperatuur van zo'n 5500 graden, terwijl de kern van de zon een warmte van wel 15 miljoen graden kan bereiken.
Het waarneembare heelal
Echter omdat het heelal al die tijd bezig is met uitzetten, is de diameter veel groter en die wordt geschat op 93 miljard lichtjaar. Het aantal sterrenstelsels in het waarneembaar heelal bedraagt naar schatting 2.000 miljard.