Over het algemeen rekent men voor afzonderlijke inbouwspots op een afstand tussen de 80 en 150 cm. Ga zelf aan de slag met het monteren van je inbouwspots en zorg voor goede basisverlichting in huis!
Ook het doel van de verlichting zal een belangrijke invloed hebben op de afstand tussen de spot. Het spreekt voor zich dat er in de keuken en het bureau meer licht nodig is dan aan de tv-hoek. Voor afzonderlijke inbouwspots wordt vaak een onderlinge afstand genomen tussen de 80 en 150 centimeter.
Om optimaal gebruik te maken van de roterende functies van inbouw of opbouwspots is het belangrijk dat de spotjes ca. 50 cm van de muur worden geplaatst. Zo benut je optimaal de mogelijkheid om de lichtbron te draaien en te kantelen en zitten de lichtbundels niet te dicht tegen de wanden.
Tegenwoordig wordt er op basis van de lichtbehoefte gewerkt. Men plaatst licht waar het nodig is. Neem bijvoorbeeld de keuken: in plaats van het volledige plafond met inbouwspots vol te hangen, plaatst men enkel spots boven het kookeiland en aan de keukenkasten.
Het ezelsbruggetje 1W = 1m2
Wat hier staat is dat voor elke vierkante meter je 1 Watt aan LED-verlichting nodig hebt. Dit gaat uit van een standaard luxwaarde van ongeveer 200 in een standaard ruimte, bijvoorbeeld een woonkamer.
Eigenlijk is die regel van 10 lichtpunten voor een lichtkring er ook maar, omdat het AREI voorschrijft, dat je op 1 kring maximum 10 stopcontacten (multi wordt geteld als 1) mag hangen, waarbij een lichtpunt geteld wordt als een stopcontact.
Voor algemene verlichting kies je beter geen spots in het plafond van de woonkamer. Gebruik opbouw- of inbouwspots in de woonkamer enkel als functioneel licht of als indirect licht. Spotjes boven de eettafel of de salontafel kunnen, maar enkel als je ze niet rechtstreeks naar beneden laat schijnen.
Heb je een keuken die iets kleiner is dan kunnen 3 a 4 spots van 5 Watt al ruimschoots voldoende zijn. Heb je echter een grote keuken? Dan kan het zijn dat je 6 tot 8 LED inbouwspots nodig hebt van ongeveer 8 Watt.
Concreet kom je tot het volgende voorbeeld: stel inbouwspot 2 cm hoogte : spot valt 1 cm diep dus komt 1 cm boven het plafond + spot 5,5 cm + GU10 fitting 1 cm = 7,5 cm - dikte plafondplaat (bijvoorbeeld 2 cm). Dan is 5,5 cm de totale inbouwhoogte.
De meest gebruikelijke afstand tussen lichtpunten is 1m of 1,2m. Als we er rekening mee houden dat het plafond zich gewoonlijk op een hoogte van ongeveer 2,40 meter bevindt, kunnen we daaruit afleiden dat de afstand tussen de armaturen ongeveer de helft van de hoogte van de ruimte bedraagt.
Een elektrische draad van 230V
Om de LED Inbouwspots aan elkaar, en met de plafond centraaldoos of het stopcontact te verbinden, heb je een elektrische draad van 230V nodig. Er zijn drie soorten elektrische draden: 2x0,75: voor maximaal 10 spotjes. 2x1,00: voor minder of meer dan 10 spotjes.
Wanneer je 2 tot 8 spots wilt kunnen dimmen zou een 7-110 Watt LED dimmer geschikt zijn. Wil je 8 tot 16 spots kunnen dimmen dan is een sterkere dimmer aan te raden. Namelijk een 20-250 Watt LED dimmer. Het is af te raden om nog meer spots tegelijk te dimmen.
Voor de algemene ruimte verlichting kan de eerder genoemde 1 spot per 3m2 worden aangehouden. Boven het aanrecht worden de spotjes vaak netjes boven de keukenkastjes uitgelijnd, onderlinge afstand is dan vaak ergens tussen de 60 en 80cm.
De Europese unie adviseert 300 - 500 lux in de keuken. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux. 1 lux = 1 lumen per vierkante meter. Is je keuken bijvoorbeeld 10m² dan heb je 300x10 = 3000 lumen nodig om je keuken goed te verlichten.
Boven de eettafel is een sfeervoller licht vaak gewenst, waardoor het Lumen rond de 1000 tot 1500 genoeg is. Dit dient echter wel hoger te zijn als je aan de keukentafel werkt.
In de woonkamer staat regelmatig de tv aan. Daarom raden we je aan om dimbare LED verlichting toe te passen. Zo kan je precies afstellen hoe veel licht je wilt gebruiken. We raden hierbij in totaal 500 tot 1500 Lumen aan.
Gemiddeld heeft u 1 60x60 LED Paneel per 8 m2 nodig. Dat zijn 13 LED Panelen van 60x60 per 100 m2. We gaan hierbij uit van een gemiddeld plafond in een kantoor ruimte van 2,50 m (tussen 2,20 m en 2,70 m hoog).
Het ligt aan het type armatuur hoeveel lampen je nodig hebt. Kies je voor een plafondlamp dan heb je minder lampen nodig om de gehele ruimte voldoende te verlichten, omdat deze meer algemeen licht geeft. Kies je voor spots dan heb je meerdere lampen nodig, omdat deze gebundeld licht geven.
Hoeveel lampen zijn nu voldoende voor in de huiskamer? Meestal houdt men het op een aantal van 5 tot 10 lichtbronnen. Heb je direct licht nodig voor het lezen van een boek of is meer indirect licht essentieel om een behaaglijke sfeer voort te brengen? Bedenk goed voor jezelf wat voor soort licht je nodig hebt.
Hanglamp bij de bank
De vloerlamp en de wandlamp zijn de twee meest populaire vormen van verlichtingen bij de bank. Maar een hanglamp is ook zéker een goede optie. Hiermee bedoelen we geen hanglamp die je centraal boven de zithoek ophangt, wat heel vaak voorkomt.