Maak de pompoen leeg
Voor het verdere uithollen kan je een ijsschep (of meloenschep) gebruiken. Die hebben scherpere randen en zijn grote dan een gewone lepel. Schraap de wand af tot er zo'n 2 cm overblijft. Hoe meer extra vruchtvlees, hoe sneller het verteringsproces.
Snijd een kapje van de pompoen, groot genoeg om de pompoen te kunnen uithollen. Snijd aan de onderkant eventueel een klein plakje van de schil van de pompoen zodat deze goed blijft staan. Hol de pompoen uit met een lepel en laat circa 1 cm vruchtvlees langs de schil zitten.
Lepel de pompoen leeg met een ijsschep
Jep, dat lees je goed: een ijsschep is dé tool om een pompoen het makkelijkst en snelst uit te hollen. De randen zijn scherper dan die van een gewone lepel en zo'n ijsschep ligt stevig in de hand.
In principe kun je elk formaat en elke vorm pompoen gebruiken die je wilt. Het is wel handig als je pompoen een vlakke onderkant heeft, zodat hij goed kan blijven staan. Het leukst zijn natuurlijk de mooie, oranje pompoenen.
Wanneer je de Halloween pompoen hebt uitgehold en uitgesneden zal de houdbaarheid snel afnemen. Een uitgeholde pompoen gaat ongeveer 5 tot 12 dagen mee, afhankelijk van de creatie. Het zachte vruchtvlees in de pompoen gaat het snelste rotten. Door de pompoen goed uit te schrapen kan u de houdbaarheid iets verlengen.
Zoals je ziet is een scherp koksmes eigenlijk onmisbaar bij het snijden van een pompoen. Als je mes scherp genoeg is druk je deze zo door de harde schil en het vruchtvlees heen. Bij Bol.com vind je allerlei soorten koksmessen en met deze handige messenscherper houd je jouw koksmes goed scherp.
Een pompoen kost ongeveer $10-$15, afhankelijk van waar je hem koopt. De gemiddelde prijs van een pompoen ligt bij de meeste supermarkten rond de $9,99.
Kook de pompoen ongeveer 5 minuten. Je kunt met een het puntje van een mes even kijken of je er al makkelijk door komt. Als de schil zacht genoeg is haal je de pompoen uit de pan en laat je hem even afkoelen. Nu kun je met een dunschiller heel gemakkelijk je pompoen schillen!
Regelmatig krijgen we de vraag is deze pompoen eetbaar. Deze pompoen op de foto is een Halloweenpompoen en die zijn wel eetbaar maar niet erg smakelijk er wordt oa Pumpkin Pie van gemaakt. In principe zijn alle pompoenen eetbaar al is de ene smakelijker dan de andere.
Je kan het beste kiezen voor een grote, ronde, oranje pompoen. Deze pompoensoort wordt ook wel de "winterpompoen" of "gewone pompoen" genoemd. Mocht je deze niet kunnen vinden? Een flespompoen of Hokkaido zijn ook geschikt.
Als je de pompoen wilt uithollen, snijd je eerst het kapje eraf. Je haalt vervolgens de pitten eruit en daarna het vruchtvlees. Laat ongeveer 1 centimeter vruchtvlees zitten. Als het alleen om het vruchtvlees gaat, snijd je de pompoen in kwarten.
Bewaar je gesneden pompoen donker, droog en koel
Plaats hem overdag onder een afdakje uit de zon, in je schuur of op een koele, droge en donkere plek binnenshuis. 's Avonds kun hem dan gewoon weer met een lampje erin buiten zetten. Zo kun je nog wat langer genieten van je mooie pompoen.
Pompoenen kopen in heel Nederland
Natuurlijk kun je, naast bij de boer, ook bij diverse tuincentra terecht om pompoenen te kopen. Zoals bijvoorbeeld de Intratuin of Groenrijk. Ook hier kun je voor een paar euro prachtige pompoenen vinden.
Nederlandse supermarkten
In Nederland worden Hokkaido-pompoenen per stuk verkocht. Albert Heijn rekent deze week € 3,39 voor een biologische pompoen. Flespompoenen gaan per kilo met een prijs van € 2,98. Bij Jumbo kost een biologische Hokkaido € 3,39 per stuk en een flespompoen € 3,89 per stuk.
Volgens sommige mensen kun je pompoen rauw eten, maar dat is toch een variatie die we je moeten afraden. Rauwe groente is echt niet per se altijd gezonder, en rauwe pompoenen strekken qua smaak (veel minder intens) en vooral qua textuur (zeer vezelig en hard) duidelijk minder tot aanbeveling dan het gegaarde product.
Pompoenen zachter maken om te snijden
Prik of snijd een paar gaatjes op willekeurige plaatsen in de bovenkant van de pompoen. Leg de pompoen nu 2 minuten op het maximum aantal Watt in de magnetron. Laat even afkoelen et voilà: je pompoen is direct een stuk zachter om aan te snijden.
Twee soorten pompoen zijn superinteressant als je niet houdt van pompoen schillen: de butternut (of flespompoen) en de hokkaido (ook wel kastanjepompoen genoemd). In theorie is de schil van elke pompoen eetbaar, alleen is die bij dikke pompoensoorten ook vrij dik en daarom minder aangenaam in de mond.
Pompoenen drogen en bewaren
De vruchten doen het, het best in een niet erg vochtige, maar ook niet volledig droge ruimte. Daarnaast houden ze van een temperatuur van ongeveer 8 - 14 graden Celsius. Wanneer de ruimte toch te vochtig is kun je de pompoen eerst insmeren met olie.
Het best worden de pompoenen voor consumptie direct verwerkt. Als u ze nog wenst te bewaren leg ze dan in een donkere, goed verluchte kamer op kamertemperatuur. (Maximaal 5 à 6 weken) Let op voor muizen of ongedierte. Te vroeg geoogste exemplaren kun je laten narijpen achter glas.
Ongesneden pompoen kan op een koele plaats enkele maanden worden bewaard. Na het snijden is een pompoen in de koelkast maximaal een week houdbaar. Zorg dat hij verpakt is in aluminium- of vershoudfolie. Je kunt pompoen ook invriezen.
Alle soorten pompoen zijn geschikt om te drogen, maar het is beter om herfstsoorten met een dikke schil te nemen. Ze drogen sneller en zijn erg lekker. De vrucht moet heel zijn, volledig rijp, zonder vlekken en tekenen van schade.