De afvoerslang van je wasmachine moet 15 cm in de afvoerbuis zitten, maar niet dieper want dat kan lekkages veroorzaken. De meeste afvoerslangen komen met een steunbeugel. Die plastic beugel helpt ervoor te zorgen dat de afvoerslang niet te diep in de afvoerbuis zakt.
Wat is de hoogte van de afvoer van een wasmachine? De afvoer van een wasmachine mag op maximaal 1 meter hoogte geplaatst worden.
Zowel een wasmachine als een droger kan het water namelijk niet verder op pompen dan ongeveer 1 meter hoogte. Dit betekent concreet dat als u de wasmachine en droger op de grond in de kelder wil zetten u normaliter in de problemen zou komen.
Als de afvoerslang te hoog is dan kan de afvoerpomp in de wasmachine het water er niet uit pompen. Zodra de pomp stopt met pompen, valt al het water dat in de slang zit weer terug in de pomp. Het gevolg: de wasmachine kan het water niet wegpompen, waardoor het wasprogramma stopt.
De aansluiting van een wasmachine zit meestal aan de achterkant in de rechterbovenhoek. Zodra de slang op de kraan en wasmachine zit, draai je de aansluiting aan beide kanten van de slang goed aan. Open de watertoevoer om te controleren of er niets lekt. De waterafvoerslang zit vaak al vast en stop je in de afvoer.
Verwijder de afvoerslang uit de afvoerpijp en controleer of de slang dieper dan 15 cm in de afvoerpijp hangt. 2. Plaats de slang terug in de pijp. Gebruik daarvoor de meegeleverde plastic beugel.
De afvoer kun je pas bevestigen wanneer de wasmachine (bijna) op zijn plek staat. Zet de wasmachine zo goed mogelijk op de juiste machine en zorg ervoor dat deze waterpas staat. Sluit de afvoer aan door de afvoerleiding om de steunbeugel te leiden en te voorzien van de afvoerdop. Plaats deze daarna in de afvoerbuis.
Een normale maat voor een wastafel of de afvoer van een wasmachine is 40 of 50 mm. Een riool afvoer is 110 mm en is vaak voor het grootste gedeelte in de kruipruimte van een woning gemonteerd. Het belangrijkste is dat alle afvoeren op afschot liggen en ontlucht moeten worden met een ontluchtingspijp naar het dak.
Overal de wasmachine
Maar ook het combineren van de afvoer van de wasmachine en de droger is voor ons geen enkel probleem. Ook wasmachines die op een vervelende onbereikbare plek staan kunnen wij voorzien van een afvoer.
Het voornaamste doel van een beluchter op de afvoer is het voorkomen van stank in huis. U moet er niet aan denken, dat de geur uit de afvoerleiding in de ruimtes van uw woning blijft hangen. Vergelijk het met een verstopte afvoer! Vaak brengt zo'n verstopping ook een nare rioolgeur met zich mee.
Inderdaad, voor de afvoer van je wasmachine krijg je een sifon. De kans is wel groot dat het water bij de aansluiting van de CV naar buiten spuit. Via die buis komt de stank van het riool ook naar buiten. Ik denk dat er misschien wel meer vuil in het horizontale deel van de buis achter kan blijven.
Met een wasmachine verhoger komt jouw wasmachine een stuk hoger te staan. De meeste verhogers verhogen de wasmachine maar maximaal 40cm. Onze wasmachinekast verhoogt de wasmachine 60cm, waardoor deze op de ideale werkhoogte komt. Nu hoef je nooit meer bukkend de was te doen, wat veel rugklachten kan voorkomen.
Zwieren is een ander woord voor centrifugeren. Een wasmachine doet dit als een van de laatste onderdelen van het wasprogramma. De trommel draait dan zo snel mogelijk rond om zoveel mogelijk van het overgebleven water uit het wasgoed te persen. Na het centrifugeren/zwieren wordt het water afgepompt.
Een sifon, ook wel waterslot genoemd, zorgt ervoor dat er geen vieze geuren uit de afvoer kunnen ontsnappen. Sifons zitten namelijk tussen het afvoergat van een wastafel, badkuip of douchebak en de riolering in. Doordat er wat water in blijft zitten, komen de luchtjes van het riool niet in je huis terecht.
De prijzen voor een complete service (installatie en aansluiting) variëren van ongeveer 70 EUR tot 100 EUR bij de meeste dealers van elektrische apparaten met installatieservice en gratis serviceproviders.
Wasmachines hebben een standaard breedte van 60 cm en hoogte van zo'n 85 cm. De diepte is afhankelijk van het vulgewicht. Meestal 60 cm, maar dat kan ook wel 70 cm zijn. Een wasmachine met een hoger vulgewicht neemt dus meer ruimte in.
Geschikte vloeren voor wasmachines
Als je de keuze hebt, kun je de wasmachine het beste op een egale vloer van beton, steen of matte tegels plaatsen. Op deze ondergrond staat de wasmachine het stevigst en blijft hij goed op zijn plek staan. Hierdoor minimaliseer je geluid en trillingen.
Laat voor de ventilatie wat ruimte rondom de wasmachine vrij: zo'n 5 tot 10 cm aan de achterkant en 2 cm aan de zijkanten.
Ook de standaard diepte van een voorlader wasmachine is 60 centimeter. Maar let op: door de uitsteeksels aan de achterkant van je machine, zoals de slangen, is de diepte al gauw 5 tot 10 cm meer.
De hoogte van de afvoer van de vaatwasser hangt van de vaatwasser af. Gemiddeld is dit ongeveer 90 centimeter, er zijn echter vaatwassers waarbij dit ook hoger kan zijn. Je kunt een deel van de afvoer afzagen, of een los stuk kopen en aan het bestaande deel toevoegen om het te verhogen naar wens.
Gootsteen/uitgietbak: 50 mm. Bad en douche: 90 mm. Toilet en afvoer, riolering, regenwater: 110 mm.
Kraan moet 25 cm boven het toestel zitten, dan mag het met een beluchter kraan, zoniet dan moet er een keerklep tussen.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
Wasmachine stinkt door afvoer
Dit komt doordat er vuil en drab van de wasmachine kan achterblijven door de overgang van de flexibele slang naar de afvoerpijp. Het is dus verstandig om dit om de paar weken even schoon te maken. Dit kan met behulp van wat sop en een oude doek en eventueel een kleine ontstoppingsveer.