De afstand ligt oa aan een paar factoren. Dit ligt aan de conditie van de parkiet, aan de weersomstandigheden, waait het hard, regent het, wat komt het dier tegen op z'n pad. Parkieten in gevangenschap weten zich buiten niet te orienteren, dus vliegen ze maar steeds weg, zeker als er steeds gevaar op de loer ligt.
De kans dat u een ontsnapte parkiet buitenshuis weer vang is afhankelijk van hoe snel u zich realiseert dat het dier is ontsnapt. Het zal makkelijker zijn om het te verleiden terug te komen als hij nog in de buurt is van zijn kooi en kooi-genootjes. Als uw vogel al verder weg is zal dit erg lastig zijn.
Wanneer de grasparkiet alleen is dan zijn de overlevingskansen klein. Met een soortgenoot kan hij dit iets vergroten, vooral omdat ze bescherming en warmte bij elkaar vinden. Een ontsnapte grasparkiet heeft na 3 weken een overlevingskans van 2% tot 10%.
Het gezichtsvermogen van de grasparkiet is veel beter ontwikkeld dan dat van de mens. Daarnaast is zijn gezichtsveld veel groter, aangezien zijn ogen aan de zijkant van de kop zitten. Ze kunnen alle zijwaartse bewegingen waarnemen, waardoor hij zeer goed beseft wat er opzij en schuin achter hem allemaal gebeurt.
Een kleine vogel is vaak het gemakkelijkst met de blote hand te pakken. Benader de vogel rustig van achteren met je hand en grijp hem voorzichtig met je duim en wijsvinger vast. Je handpalm ligt op de rug van het dier waardoor je zijn vleugels in bedwang kan houden. Knijp niet te hard!
Afstand doen is onherroepelijk. Wanneer u afstand wilt doen van uw papegaai, kaketoe, parkiet of andere exotische vogel, bedenk dan goed dat deze beslissing onherroepelijk is. Wij geven dieren namelijk niet meer terug. Ook worden zij niet doorverkocht.
Plaats zijn favoriete speeltje op of in de buurt van de kooi om hem te lokken. Als er geen kooigenootjes zijn die hem kunnen teruglokken, probeer het dan met opgenomen geluiden van parkieten (op YouTube is zeker iets te vinden). Houd een net en handdoek bij de hand om hem snel te kunnen vangen als hij terugkeert.
Re: het herkennen van hun baasje
Parkieten zullen je zeker herkennen, maar in zulke situaties raken ze in paniek en komen ze echt niet naar jou toe voor veiligheid.
Over het algemeen zijn parkieten erg gelukkige en tevreden vogels. Vaak zie je ze een liedje zingen of praten. Ze doen dit als ze gelukkig zijn of zich gezellig voelen. Dit zal natuurlijk variëren bij verschillende parkieten.
Grasparkieten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, zolang de temperatuur niet onder de 5°C komt. Buiten in een volière dienen ze daarom wel een tochtvrij binnenverblijf tot de beschikking te hebben. De hangparkiet en valkparkieten kunnen over het algemeen niet goed tegen winterse kou.
4- Parkieten hebben een goede nachtrust nodig
Parkieten slapen tussen de 10 en 12 uur per dag. Een tevreden parkiet is er een die profiteert van zijn slaap en dit onder optimale omstandigheden. Vogels bereiden zich ongeveer een half uur voor op het slapengaan.
Als u twee mannetjes parkieten samen houdt, kan het zijn dat ze veel zullen kibbelen. Het is wel zo dat geruzie altijd deel uitmaakt van het sociale leven van een parkiet. Zolang geen van beide parkieten wordt gepest is dit daarom niet iets negatiefs.
Je parkiet moet elke dag meerdere soorten eten hebben om uit te kiezen. Als algemene regel voer je elke dag zaden en pellets aan je parkiet. Fruit, groente en zacht voer moet om de dag aan hem gevoerd worden. Ei of kaas moet eens per week of zelfs eens per twee weken gevoerd worden.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Als je een parkiet wilt dan moet je bedenken dat die als die alleen komt te zitten veel aandacht nodig heeft. {beter is 2 kopen}. Ze worden gemiddeld een jaar 10 oud. De aanschafkosten van alles is zo rond de 50 euro.
Het kan zijn dat je parkietje nog erg bang is en dat hij daarom trilt. Het beste is ook om hem eerst een tijdje met rust te laten, zodat hij kan wennen aan zijn omgeving. Als een parkietje ziek is, gaan ze meestal bol zitten.
Het houden van parkieten kan heel intensief zijn. Je moet dagelijks vers voer en verrijking geven om verveling tegen te gaan. Met veel geduld kan je ze handtam maken en een tijdje los laten vliegen binnenshuis. De dieren kunnen erg luidruchtig zijn.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Zet de kooi op een plaats waar de vogels gewend kunnen raken aan de aanwezigheid van mensen, maar niet in het midden van een drukke, lawaaiige ruimte. Dit zorgt voor stress bij uw parkieten. Zorg ervoor dat de kooi met een zijde aan een muur staat.
Intelligentie. Kromsnavels zijn slim. Ze hebben een hoge intelligentie (afhankelijk van de soort is het vergelijkbaar met de intelligentie van kleuters). Dit maakt dat ze veel aandacht, afwisseling en een goede opvoeding nodig hebben.
Parkieten zijn heel actieve vogels en ze vinden het fijn om veel speeltjes te hebben om mee te spelen. Maar let op dat je de kooi van je parkiet niet te vol zet met speeltjes, zodat hij ruim voldoende ruimte heeft om rond te bewegen en rond te hangen, want parkieten zien hun kooi als hun thuis.
Lok hem met wat lekkers in je hand. De drang om het lekkers uit je hand te eten overwint normaal de angst om naar je toe te komen. Vanaf het moment dat je met je vogel op je hand door de kamer loopt, is hij tam. Je kunt dan spelletjes met hem spelen of nog meer commando's leren.
Parkiet tam maken. Vogels zoals grasparkieten, valkparkieten en agapornissen zijn gemakkelijk tam te maken. Hierbij is het belangrijk om het vertrouwen van je vogel te winnen. Dit is het makkelijkste door het initiatief bij je vogel te laten liggen, dit houdt in dat de vogel naar jou moet komen en niet andersom.
Niet iedere parkiet leert praten. De ene parkiet doet het wel, de andere zal het niet doen. Het maakt niet uit of het een mannetje of een vrouwtje is. Parkieten die graag kwetteren en geluidjes maken leren het praten sneller dan de wat stillere soortgenoten.