65 of 70 km zicht mogelijk. Meer is niet mogelijk vanwege de aardkromming. Boven vlak land is meestal 40 km het meest haalbare zicht. Zichten beneden 1000 m komen voor tijdens zware neerslag of in mistsituaties.
Het is de grote buur van onze Melkweg op een afstand van iets meer dan 2 miljoen lichtjaar. Dat wil dus zeggen dat je met het blote oog meer dan 2 miljoen jaar kan terugkijken in de tijd. Wonderlijk.
Afstand die men, tijdens de dag, met het blote oog op 3 m hoogte kan zien (bij goede zichtbaarheid) Als je oog drie meter boven het water is , dan is de horizon 3,6 zeemijlen ver . Hoe hoger je staat , hoe verder je kan zien.
Voor een waarnemer op de grond (ooghoogte 1,75 m) is op aarde (R = 6371 km) de afstand tot de horizon 4,7 km. Op de maan (R = 1738 km) zou dezelfde waarnemer de horizon zien op een afstand van 2,5 km.
In goede weersomstandigheden (geen mist en dergelijke), kan je, als je oog zich 1.70 meter boven het zeepeil bevindt, min of meer 5 kilometer ver zien.
65 of 70 km zicht mogelijk. Meer is niet mogelijk vanwege de aardkromming. Boven vlak land is meestal 40 km het meest haalbare zicht. Zichten beneden 1000 m komen voor tijdens zware neerslag of in mistsituaties.
Dit kun je berekenen met een eenvoudige formule uit de driehoeksmeetkunde. Van op 10, 100 en 1000 meter hoogte schuift de horizon steeds verder weg, naar een punt op respectievelijk 11, 36 en 113 km van de waarnemer verwijderd.
De grens van het waarneembare heelal ligt dan dus op 50 miljard lichtjaar (een beetje meer, doordat het heelal intussen nog uitdijt). Die grens van 46 miljard lichtjaar om ons heen is dus de grens van het zichtbare heelal (niet de grens van het hele heelal).
Maar ook op foto's in lagere banen (vb 250km) is de kromming te zien. Zichtbaar is ook niet hetzelfde als meetbaar op een foto. Dat laatste zou al mogelijk zijn vanaf een hoogte van zo'n tien kilometer. Op een foto kan je immers digitaal een rechte lijn toevoegen en dan kijken of de horizon afwijkt.
Om redelijk precies te zijn: 122 990 400 280 800 000 000 000 kilometer. Plus nog eens 13 000 000 000 gedeeld door 4 maal 24 x 60 x 60 x 300 000 km, voor de schrikkeldagen.
Het menselijke gezichtsveld met twee ogen is ongeveer 140 graden horizontaal en 80 graden verticaal. Dit geeft een verhouding van ongeveer 1.75:1 (140 gedeeld door 80).
Onder de horizon bevindt zich evenveel uitspansel als erboven. Misschien wel met fellere sterren, mooiere planeten of een rijkere Melkweg – wie weet. Een horizon maakt nieuwsgierig. Gelukkig is de horizon van de aardse waarnemer geen onoverkomelijke hindernis.
Een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar kan reizen - dat is ongeveer 9 460 000 000 000 kilometer! Licht heeft ongeveer 4,2 jaar nodig om de afstand naar de dichtstbijzijnde ster buiten ons zonnestelsel te overbruggen, daarom zeggen sterrenkundigen dat Proxima Centauri 4,2 lichtjaren van ons is verwijderd.
BERKELEY - Wetenschappers hebben de verste ster ooit ontdekt. Die staat op maar liefst 9 miljard lichtjaar afstand van de aarde. Tot nu toe waren er wel complete sterrenstelsels en supernova's (ontploffende sterren) gezien op zulke afstanden, maar geen individuele, normaal schijnende sterren.
Licht reist met een zeer hoge snelheid van ca. 300.000 kilometer per seconde, maar zelfs de dichtstbijzijnde ster staat al zo ver weg dat het licht er ruim vier jaar over doet om ons te bereiken. We zien die ster dus zoals hij er ruim vier jaar geleden uitzag.
Het aardoppervlak 'zakt' dus ongeveer 7,9 cm per km.
Def.: het verschil tussen de zichtbare en de wezenlijke gezichtseinder voor een waarnemer die zich een eind boven het zeeoppervlak bevindt.
Voor zover onderzoekers nu weten is er geen einde aan het heelal. Er is dus geen rand waar de ruimte stopt. Sterker nog: het heelal blijft groeien. Sterren en planeten bewegen steeds verder van elkaar af.
Nee, voor zover wij weten is er geen einde aan de ruimte. Het heelal is oneindig groot.
De drijvende kracht achter de uitdijing van het heelal is donkere energie: een mysterieuze vacuümenergie die werkt als een soort anti-zwaartekracht. Donkere energie moet bestaan, want anders is onmogelijk te verklaren waarom het heelal steeds sneller uitdijt.
De nautische mijl werd gezien als 1/10.000.000 deel van de afstand van de evenaar tot aan de Noordpool, gemeten over de meridiaan van Parijs. Zodoende kreeg de zeemijl zijn huidige waarde van (10.000/(60×90) = 1,852 kilometer kreeg. De International Nautical Mile wordt gebruikt door bijna alle maritieme naties.
Wie een telescoop richt op het zwerk, kijkt in het verleden. Hoe verder weg je kijkt, hoe langer het licht dat je ziet erover heeft gedaan om de aarde te bereiken. Zo zien we de zon zoals hij acht minuten geleden was, de eerstvolgende ster zoals hij er in 2002 bij stond enzovoort.
De reden waarom je vaak hoort dat de horizon recht moet zijn is omdat mensen houden van rechte lijnen. Niet alleen bij foto's op je camera maar ook bijvoorbeeld een schilderij aan de muur, deze moet voor veel mensen loodrecht aan de muur hangen. Rechte lijnen en hoeken zorgen voor rust in ons hoofd en voor een geheel.