3 Een IRBM (Intermediate Range Ballistic missile) is een ballistische raket met een bereik tussen 3000 en 5500 km. Een ICBM (Intercon- tinental Ballistic Missile) heeft een bereik van minimaal 5500 km. 4 De SM-2 variant in gebruik bij de KM heeft geen dergelijke booster.
De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie spreken af dat nucleaire en conventionele raketten en kruisraketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer vernietigd moeten worden.
Met moderne kruisvluchtwapens als de Amerikaanse Tomahawk kunnen vanaf schepen, onderzeeboten en vliegtuigen doelen op meer dan 1500 km afstand met grote nauwkeurigheid aangevallen worden.
Een intercontinentale raket of langeafstandsraket (Engels: intercontinental ballistic missile, ICBM); letterlijk: intercontinentale ballistische raket, is een ballistische raket voor het afleggen van zeer grote afstanden via een suborbitale ruimtevlucht, over het algemeen voor het bij het doel brengen van kernwapens.
Rusland heeft gisteren zijn zware intercontinentale ballistische raket Sarmat getest. De raket zou doelen hebben geraakt op het schiereiland Kamtsjatka in het uiterste oosten van Rusland en een afstand van bijna 6000 kilometer hebben afgelegd. De NAVO heeft voor de Sarmat een codenaam: SS-X-30 Satan 2.
Bereik: Tot 2.500 km. Snelheid: 1.200 km/h bij lancering en 880 km/h in kruisvlucht. - Kostprijs per raket: 1.309.500 euro. Een simpele rekensom leert ons dat de aanval van afgelopen nacht meer dan 77,2 miljoen euro heeft gekost.
Het gaat hierbij onder meer om Syrië, Pakistan, Iran en Noord-Korea. Behalve landen kunnen ook terroristische groeperingen of individuele terroristen interesse hebben voor dergelijke wapens.
De laatste kernproeven en rakettesten wijzen er volgens hem op dat het land over grote afstand een kernwapen kan lanceren. De projectielen die Noord-Korea in juli testte, zouden tienduizend kilometer kunnen afleggen en het Amerikaanse vasteland bereiken.
Hypersonische raketten hebben een snelheid van ongeveer 6200 kilometer per uur. Deze nieuwe generatie langeafstandsraketten zijn moeilijker te detecteren en te onderscheppen. Naast Rusland ontwikkelen ook de Verenigde Staten, China en Noord-Korea dit soort raketten.
Op 8 december 1987 werd het INF-verdrag getekend. Als gevolg hiervan werd Nederland van de vijf beoogde plaatsingslanden het enige land waar geen kruisraketten zijn geplaatst.
Het snelste ruimtevaartuig ooit, de in augustus 2018 gelanceerde Parker Solar Probe, gaat (ging) niet veel harder dan zo'n 200 km per seconde (720 000 km/uur). Bij die snelheid duurt een uitstapje naar de dichtstbijzijnde ster, anders dan onze eigen zon, bijna 6 400 jaar.
Nederland heeft voor de uitschakeling van luchtdreigingen op middellange afstand PAC-2 en PAC-3-raketten.
Na de klap ging de seismische schok driemaal de aarde rond. De hitte van de explosie had tot 100 kilometer verderop derdegraads brandwonden kunnen veroorzaken. Afgeworpen boven de Randstad zou dit betekend hebben dat Den Haag en Rotterdam verwoest waren.
Gevolgen van een kernoorlog
Als gevolg van de enorme branden zou er zoveel stof in de atmosfeer kunnen komen dat daardoor de atmosfeer zou verduisteren en een paar jaar een nucleaire winter zou heersen. Hierdoor zou er geen landbouw mogelijk zijn en de overlevenden verhongeren.
Over het algemeen hebben de raketten een groter bereik dan andere raketten en kruisvluchtwapens. Ballistische raketten met het grootste bereik (ICBM) halen wel 15.000 km.
Op dit moment zijn 150 Nederlandse militairen met Patriot-luchtafweersystemen vanaf de Limburgse Luitenant-generaal Bestkazerne onderweg naar Slowakije.
Een Patriot raket kost rond de 2 miljoen euro en het is daarom ook zonde om hem in te zetten voor het vernietigen van een kleine speelgoeddrone. Hij wil voorkomen dat vijanden meerdere speelgoeddrones aanschaffen om er zo voor te zorgen dat alle Patriot raketten opgeschoten worden.
Ruslands meest bekeken talkshow toont snelheid van kernaanval: 'Eén Sarmat-raket en het is geregeld' Parijs: 200 seconden, Berlijn: 106 seconden, Londen: 202 seconden. De Russische staatszender Rossiya 1 heeft getoond hoe snel Poetin een nucleaire aanval kan uitvoeren op drie Europese hoofdsteden.
Binnen een straal van een mijl – circa 1,6 kilometer – vaagden de bommen alles en iedereen weg, op wat gebouwen van gewapend beton na. En de twee bommen die Hiroshima en Nagasaki verwoestten, verbleken in vergelijking met de moderne atoombommen waarover vooral Rusland en de VS vandaag de dag beschikken.
'De kansen [op nucleaire oorlog] zijn niet te weten. Het beste wat we kunnen doen is routes naar escalatie identificeren en schatten of de kansen stijgen of dalen. ' Een veelbesproken scenario stelt dat Rusland de zwakte van zijn 'conventionele' leger compenseert met de inzet van 'tactische' nucleaire wapens.
Langs Oekraïense kant sneuvelden maar 160 tanks, waardoor het land netto nu 78 stuks meer heeft dan voor de oorlog. De westerse militaire steun is dan nog niet eens meegeteld, maar later meer hierover. Daarnaast verloor Rusland nog bijna 1.300 pantservoertuigen en honderden artilleriestukken en raketsystemen.
Kruisraketten zijn een soort onbemande vliegtuigen met een straalmotor. Ze gaan ongeveer net zo snel als normale vliegtuigen. Een ballistische raket werkt anders: die wordt recht omhoog geschoten tot buiten de dampkring en komt door de zwaartekracht uiteindelijk weer naar de aarde.
Rusland heeft Kh-47M2 Kinzhal voor het eerst ingezet in 2016 tijdens de Syrische burgeroorlog. In mei 2018 waren 10 MIG-31K voorzien van Kinzhal raketten. In december 2018 hadden vliegtuigen met Kinzhal raketten 89 missies gevlogen boven de Zwarte Zee en de Kaspische Zee.