Ook moet je rekening houden met de afstand tot de binnenunit(s). Het verschilt per merk en type airco. Maar de maximale afstand tussen de binnen- en buitenunit is gemiddeld 15 meter.
Wij adviseren het volgende: de minimale leidinglengte voor een airco is 3 meter en de maximale leidinglengte is 10 meter vanaf de binnenunit naar de buitenunit.
Afstand tussen binnen- en buitenunit
Plaats de twee delen dan niet verder dan 10 tot 20 meter uit elkaar. Zo voorkom je dat er veel warmte verloren gaat waardoor het rendement afneemt. De experts van Merford adviseren uw graag over de plaatsing van de warmtepomp en het gebruik van een omkasting.
Voor de optimale werking is het aan te raden om de buitenunit in de schaduw te plaatsen. Wanneer de buitenunit in de volle zon staat, zal het langer duren voordat er koude lucht de woning ingaat. Ook is het goed om rekening met de buren te houden, de buitenunit zal namelijk geluid maken.
Een single split-unit airco is een airco met één binnendeel en een buitenunit. We gaan uit van een 'easy' situatie: er zit maximaal 2,5 of 4,5 meter fysieke afstand tussen binnendeel en buitendeel. Het leidingwerk is langer, 3 of 5 meter. Die speling is noodzakelijk, wat verderop wordt uitgelegd.
Laat jouw airco 'lopen' op zonnepanelen
Goed, een airco met 4 units verbruikt gemiddeld zo'n 3.000 kilowattuur per jaar. Dan heb je een kwalitatief goede airco, maar het kost wel heel wat stroom. Onze tip: laat je airco compleet lopen op zonnepanelen. Voor 3.000 kilowattuur per jaar heb je zo'n 12 zonnepanelen nodig.
Ja, een airconditioner kan de hele bovenverdieping koelen, afhankelijk van de capaciteit en het type airconditioner dat je gebruikt. Het is belangrijk om een airconditioner te kiezen die voldoende koelcapaciteit heeft om de totale oppervlakte van de bovenverdieping te dekken.
Heb ik voor mijn airco een vergunning nodig? In veel gevallen is voor het plaatsen van een airco buitenunit een vergunning nodig. De Woningwet beschouwt de buitenunit van een airco namelijk als een onderdeel van het bouwwerk waar het op wordt geplaatst.
Steeds vaker kiezen mensen ervoor om een airco omkasting aan te schaffen, maar niet alleen omdat een omkasting een modern en luxueus uiterlijk heeft, maar ook omdat een airco omkasting de buitenunit goed beschermt tegen weersomstandigheden, zoals regen, hagel, storm en sneeuw.
Om aan de geluidsnormen te kunnen voldoen is het raadzaam om de units op een afstand van drie á vier meter van de perceelsgrens te plaatsen. Deze afstand is nadrukkelijk niet verplicht, maar meestal noodzakelijk om aan de geluidsnorm te voldoen.
Wanneer u meerdere ruimten wilt koelen, dan is een multi unit systeem het beste. U kunt dan meerdere binnenunits plaatsen, die allemaal zijn aangesloten op de buitenunit. U kunt dan elke ruimte ook nog eens afzonderlijk bedienen, hetgeen zorgt voor veel lagere energiekosten.
Voor een optimaal rendement mag de afstand tussen de binnenunit en buitenunit niet te groot zijn. Een maximale afstand van 20 meter wordt als richtlijn aangehouden. Wanneer de beide units verder uit elkaar worden geplaatst gaat er teveel warmte verloren.
Het geluid buiten
Hier wordt namelijk de lucht naar buiten geblazen, ook de compressor en de motor bevinden zich hier. Deze laatste twee elementen kunnen een zoemend of brommend geluid maken. Tegenwoordig worden airco's gelukkig steeds stiller. Een buitenunit maakt vaak slechts een geluidsniveau van 50dB.
Kan de airco op een bestaande groep of moet er een nieuwe groep worden aangelegd. Single split of kleine multi-split: Een single split kan vaak worden aangesloten op een bestaande groep. Bijvoorbeeld op de bestaande woonkamer groep. Ook kun je een kleine multi-split aansluiten op bestaande groepen.
Hoeveel binnenunits kan je aansluiten op 1 buitenunit? Dit is afhankelijk van het gekozen merk. Bij sommige merken is het mogelijk om 4 of 5 binnenunits te koppelen aan één buitenunit, terwijl je bij andere airco merken wel tot 9 binnenunits kan plaatsen.
De woning verwarmen met een airco, ja dat kan!Tegenwoordig kunnen de meeste airco's naast koelen ook verwarmen. Een airco kan dus in de koudere maanden gebruikt worden om de woning deels mee te verwarmen. Hierdoor bespaart u op uw gasrekening en heeft u minder last van de stijgende gasprijzen.
Airco als hoofdverwarming is alleen een goed idee voor kleine en optimaal geïsoleerde woningen. In de meeste gevallen gebruik je een airco vooral als extra bijverwarming. Wat is het verbruik van een airco als verwarming? Het verbruik van een airco staat niet vast en is afhankelijk van verschillende factoren.
De airco is bijna altijd goedkoper dan de CV ketel, op één uitzondering na. Als de temperatuur buiten zakt tot onder de 15 graden, is de CV ketel goedkoper. Je kunt naast je huis ook andere objecten verwarmen met een airconditioning, namelijk de boot, loods, caravan, schuur of chalet.
Vanaf 1 april 2021 zijn er nieuwe wetten aangenomen voor buiten installaties voor warmte- of koude opwekking. Hier vallen de split units dus ook onder. Hierin wordt vermeld dat de installaties niet meer dan 40dB(A) aan geluid mogen veroorzaken bij de buren.
Een airco is een bouwwerk
De Afdeling heeft eerder uitgemaakt dat een airco-unit een bouwwerk is (zie bijvoorbeeld ECLI:NL:RVS:2022:394). In principe is voor het plaatsen van de airco-unit dus een omgevingsvergunning nodig.
Met slechts 36 dB(A) (gemeten op 2 meter afstand) zijn de NIBE buiten-units de stilste op de markt.
Door een woning (deels) te verwarmen met een airco, gaat het gasverbruik omlaag. Maar door het verwarmen met een airco zal het energieverbruik stijgen. Hoeveel er bespaard kan worden, hangt af van meerdere factoren, zoals de COP-waarde, de prijs voor gas en elektra en het type airco.
Vorstbeveiliging tijdens de winter
Het is mogelijk om uw huis te verwarmen met een airco tot buitentemperaturen van -15°C. Wanneer de buitentemperatuur laag en de relatieve vochtigheid hoog is, kan er ijsvorming ontstaan op de buitenunit.
Een multi-split airco systeem bestaat uit één buitenunit die verbonden is met meerdere binnenunits. Dit maakt het mogelijk om verschillende ruimtes in jouw huis of bedrijfsruimte individueel te koelen of te verwarmen, terwijl je toch de controle en efficiëntie behoudt van het hebben van één enkel systeem.