Mobiel bankieren en je bankrekening bekijken via een app op je smartphone of tablet is veilig, zeker ten opzichte van internetbankieren via een browser op een openbaar wifi-netwerk . Uiteraard kun je dingen doen en laten om veiliger te bankieren met een app. Beveilig bijvoorbeeld je smartphone en tablet.
Oplettendheid blijft dus altijd belangrijk, maar de techniek achter de ABN AMRO app is absoluut veilig. Daarmee is bankieren via de smartphone een uitermate veilige – en gemakkelijke – manier om het saldo te checken en overschrijvingen te doen.
Houd je apparaat veilig en download officiële apps Een officiële bank app is nog nooit gehackt. Zorg er wel voor dat je je tablet of telefoon veilig houdt. Download de bankieren app alleen via de officiële kanalen zoals de App store voor Apple en Google Play voor Android of via de website van je eigen bank.
Het webadres klopt en je wordt aangemeld bij de legitieme website van je bank, maar cybercriminelen kunnen de transactie onderscheppen, je financiële gegevens bemachtigen en, erger nog, je geld stelen.
Of je wilt gewoon bankieren zoals je gewend bent: achter je computer. Dat laatste kan nog gewoon bij de meeste traditionele banken. Je bent niet verplicht om de app te gebruiken bij ABN Amro, Rabobank, Triodos en de Volksbank (ASN Bank, SNS, Regiobank).
Een andere optie is internetbankieren via de databundel (3G of 4G) van je provider. Dit kost je geld, maar is ook veilig. Je kunt er dan ook voor kiezen om tijdelijk van je smartphone een hotspot te maken waar je je tablet of computer mee laat verbinden om te kunnen internetbankieren.
Mobiel bankieren is bankieren via een app op je smartphone of tablet. Het werkt met een mobiele pincode, een vingerafdruk of gezichtherkenning (als dit met je telefoon kan). Meestal tot een bepaalde limiet. Boven die limiet kun je wel via de app betalen, maar heb je een extra code nodig.
Laten we meteen vaststellen dat Android, als besturingssysteem, zeer veilig is. Het beschikt over meerdere beveiligingslagen om malware op afstand te houden en zaken die je gegevens of het systeem zelf in gevaar zouden kunnen brengen zijn alleen uitvoerbaar na je specifieke toestemming.
De beste bankapp van 2021 is de Mobiel Bankieren App van Knab Bank. Met een eindscore van 4,5 scoort de app het hoogst. Met de app heb je volledig inzicht en controle over al je rekeningen. Je kunt verschillende soorten alerts ontvangen en je rekeningen gemakkelijk personaliseren.
Contactloos betalen met een betaalpas of een smartphone is zeer veilig. Eind 2021 was 87% van alle pinbetalingen contactloos en toch is het nog nooit voorgekomen dat iemand ongemerkt geld van een contactloze betaalpas heeft gehaald.
De veiligste manier om geld over te maken, is door een gerenommeerde, gereguleerde aanbieder van geldoverboekingen of uw bankrekening te gebruiken.
Depositogarantiestelsel: je spaargeld is veilig. Het Depositogarantiestelsel (DGS) beschermt het geld op je betaalrekening en je spaargeld als je bank failliet gaat. Per rekeninghouder en per bank krijg je maximaal € 100.000,- vergoed. Gegarandeerd.
Door slimme trucjes kunnen criminelen hun telefoonnummer of de afzender van een sms er anders uit laten zien. Zo lijkt het voor de ontvanger net alsof een sms, WhatsApp-bericht of telefoongesprek van de Rabobank komt. Controleer altijd eerst of het bericht wel echt is.
De Veilige Wi-Fi-functie
Met de functie 'Veilige Wi-Fi' van Samsung (vanaf Android 9) is zo'n openbaar wifi-netwerk wel veilig. Als de functie aanstaat wordt informatie gecodeerd verstuurd via een server die VPN-technologie gebruikt. Gebruikers kunnen elke maand gratis 250 MB beveiligen.
Internetgebruikers die veilig willen internetbankieren kunnen hier het best een tablet zoals de iPad voor gebruiken, aangezien dit het veiligste platform is.
Veilig bankieren op tablet of iPad
Bij bijna elke bank kun je een app downloaden voor je iPad of tablet. Je kunt dan kiezen uit de App Store voor de iPad en voor een Android toestel kies je voor Google Play. Daarna volg je de instructies op de site van je bank. Het is vrij makkelijk te regelen.
Als u geld over wilt maken zonder gebruik te maken van het internet, kan dit via een overschrijvingskaart. Die kunt u, samen met een bijpassende envelop, bij de bank bestellen.
De simpelste manier om dat te bereiken is om wat spaarrekeningen te nemen bij een andere bank dan degene waar je primaire betaalrekening loopt . Dan heb je een aparte set van logins voor de spaarrekening, en die kun je veilig in een laatje leggen. Het houden van spaarrekening kost over het algemeen geen geld.
Heb je geen smartphone of tablet? Dan moet je je inlog bevestigen met de ING Scanner. Je krijgt dan een kleurencode te zien die je moet scannen. Daarna krijg je een code, die je overtypt in Mijn ING.
Bij identiteitsfraude (id-fraude) misbruiken criminelen persoonlijke gegevens die ze bemachtigen via een online advertentie, social engineering of met een phishing e-mail. Hiermee worden bijvoorbeeld bankrekeningen geopend op uw naam, waarnaar crimineel geld kan worden doorgesluisd.
Bedrijven kunnen geld van uw rekening halen met automatische incasso's. Vaak werkt dat handig, maar soms wordt er onterecht of teveel afgeschreven.
Hoe kun je controleren of je bent gehackt? Ga naar de website Have I Been Pwned? Je vult je e-mailadres in en het programma gaat alle hacks na. Als je e-mailadres op een slecht beveiligde server staat, kan het zomaar zijn dat je al eens gehackt bent in het verleden.