Je schuift als eerste de moer over het uiteinde van de buis en vervolgens de ring. Daarna steek je de knelkoppeling in de buis en draai je deze drie onderdelen stevig vast met een passende ringsleutel. De druk op de koppeling vervormt de ring om de buis heen, dit zorgt voor een water- en gasdichte afsluiting.
Door de knelmoer aan te draaien klem je de knelring in de moer. Daardoor maak je een hermetische afsluiting. Wat zijn de voordelen van een eindkap? Wil je de eindkap opnieuw gebruiken dan kan je de verbinding los maken en opnieuw vast te knellen.
Welke knelkoppeling u moet gebruiken is vrij eenvoudig te zien. Schroef de knelfitting/koppelstuk uit elkaar en schuif de moer over de buis. Deze moet strak om de buis zitten, dan heeft u de goede maat van knelkoppeling. Daarna schuift u de knelring (in deze volgorde) erover.
Knelkoppelingen hergebruiken
Een eerdere gemaakte verbinding kan zonder bezwaar losgenomen en weer gemonteerd worden, omdat de knelring om de pijp vervormd is, en dus op zijn plaats blijft. Dit is niet toegestaan voor knelfittingen in gasinstallaties, zie Bouwbesluit (NPR) 3378-11.
Wavin adviseert voor waterleiding beugels te gebruiken met rubber inlage met een beugelafstand van 1,20 m voor 20 mm buis in weggewerkte toestand zoals in een kruipruimte of in een schacht. Plaats de beugels het liefst direct op de buis en niet op de mantelbuis of de isolatie.
Je schuift als eerste de moer over het uiteinde van de buis en vervolgens de ring. Daarna steek je de knelkoppeling in de buis en draai je deze drie onderdelen stevig vast met een passende ringsleutel. De druk op de koppeling vervormt de ring om de buis heen, dit zorgt voor een water- en gasdichte afsluiting.
Je kunt van die plastic knelkoppelingen gebruiken die je met de hand vastzet. Die mag je net als perskoppelingen ook in de muur gebruiken, scheelt een hoop gedoe met een tang en ze zijn niet veel duurder dan normale perskoppelingen.
In deze muur is lekkage ontstaan bij de knelkoppelingen. Na enig hak- en breekwerk kon de installateur de oorzaak achterhalen. In muren bieden alleen alleen vaste, dus gesoldeerde of geperste verbindingen een gegarandeerde waterdichte verbinding.
Solderen en knelkoppelingne moeten goed gebeuren. Een slechte soldering kan na verloop door krimp en trekspanningen ook gaan lekken. Voordeel van solderen is dat de koppelingen een stuk goedkoper zijn en veel minder ruimte in beslag nemen. Knelkoppelingen laten zich wat sneller verwerken.
CV-fittingen zijn verzinkte, stalen knelfittingen en alleen te gebruiken bij een CV-buis. Het verschil met de messing knelfitting is dat deze fittingen een nylon knelring hebben. Deze ring snijdt niet in de buis en geeft hierdoor ook minder geluidsoverdracht.
De beschrijving van 7 Industries open ringsleutel 24 x 32 mm
De sleutel wordt gebruikt voor het aantrekken of losdraaien van wartelmoeren van knelfittingen. De sleutel past op de wartelmoeren van 15 en 22mm knelfittingen.
Gangbare diameters zijn 10, 12, 15, 22, 28 en 35 mm, hoewel de laatste twee maten niet in elke bouwmarkt leverbaar zijn. Met een verloopstuk kan bijvoorbeeld een 10mm-buis aan een 12mm-buis worden verbonden.
Voor het afdoppen van een waterleiding met een knelkoppeling heeft u twee moersleutels nodig. De moersleutels helpen u de knelkoppeling stevig vast te maken op de waterleiding. Het afdoppen van een waterleiding met een knelkoppeling wordt enkel aangeraden, wanneer dit slechts voor een korte periode is.
Water afsluiten
Sluit eerst de hoofdkraan af. Deze zit in de meeste gevallen vlak voor de watermeter. Zet vervolgens de kranen open en wacht tot er geen water meer uit komt. Voordat je begint met het losdraaien van de slangen of koppelingen kun je het beste een dweil onder de leidingen leggen.
Draai de kraan met de klok mee.
Dit sluit het water naar het apparaat af. Als er aparte kranen zijn voor warm en koud water, moet je deze allebei afsluiten. Daarna kun je nog steeds het water gebruiken in andere objecten of apparaten in het huis. Oude of vieze kranen kunnen in het begin moeilijk zijn om te draaien.
Wanneer je een gas of waterleiding (voorlopig) niet meer gebruikt moet deze worden afgesloten met een dop. Dat noemen we afdoppen. Maak hiervoor een afspraak met een loodgieter uit de buurt. Dan weet je zeker dat het lekkage vrij gebeurt.
Knelkoppelingen kunnen prima gebruikt worden voor gasleidingen, maar dan wel inderdaad de koperen (Gastec). Na verloop van tijd nog even een keer nalopen met de baco of steeksleutel om een laatste keer aan te draaien als het kan.
Een flexibele kunststof waterleiding is, zoals het woord al aangeeft, zeer flexibel. Voor de aanleg van leidingen in muren is daarom een meerlagenbuis een betere en makkelijkere optie. Werken in bochten is heel eenvoudig met flexibele kunststof leidingen.
Ja dat mag wel nieuwe kopelingen met solderingen op die plekken.
De CV ketel zal in een 15mm leiding bijvoorbeeld 10 liter per seconde met 1 bar erin stoppen, terwijl bij een 12mm dit 5 liter seconde met 2 bar kan zijn (getallen/verhouding is volledig uit mijn dikke duim gezogen alleen maar om de getalletjes makkelijk te maken).
Leg de leidingen in de muur in een mantelbuis, dat vangt uitzetting en krimp op en voorkomt eventuele schade aan tegel- of stucwerk. Bij het leidingwerk dat in het zicht blijft, zijn knelfittingen handig. Ook voor het bevestigen van de waterleiding wat tips.
De klemverbinding is bijna hetzelfde als de knelverbinding. Bij de klemverbinding gebruik je alleen een kunststof ring in plaats van een metalen ring. De kunststof ring drukt zich niet in de pijp. Je kunt de verbinding daardoor hergebruiken.
Buizen worden verbonden door ze te verlijmen met PVC lijm, door te solderen (om koperen toevoerbuizen te verbinden), door gebruik te maken van knelkoppelingen (om koperen buizen te verbinden als je niet wenst te solderen), door gebruik te maken van klemverbindingen of Push-fit koppelingen.
8.6. Deze Uponor RTM overgangskoppeling wordt gebruikt om in een waterleidingsysteem over te gaan van een meerlagenbuis naar een koperen leiding. De koppeling heeft een steek- en een knelaansluiting. Dankzij het Kiwa keurmerk is deze koppeling geschikt voor (drink-)water installaties.
Deze zijn dus niet universeel en je moet daarom goed opletten dat je de juiste persbek gebruikt voor het door jou gebruikte merk/type koppelingen. De leverancier van de koppelingen of de fabrikant kan je hierover het beste adviseren. In Nederland zijn enkele bekende merken Henco, Uponor, Comap en Viega.