Vissend vanaf de boot boven een wrak kun je pollak vangen met onder meer verenpaternosters, deltavisjes, shads en pilkers. Daarbij vis je in een rechte lijn en mag je gerust flink wat tempo maken, want pollakken houden van kunstaas dat snel omhoog wordt gedraaid.
De meest gebruikte vistechniek voor het vissen op koolvis is het gebruiken van kunstaas. Je kunt hier veel verschillende soorten in proberen. Kunstaas van zacht rubber zoals shads en wormen kunnen heel goed zijn en hebben het voordeel dat ze niet heel veel zeewier meepakken tijdens het binnenhalen van je aas.
Om op kabeljauw te vissen heb je een sterke hengel met pilker nodig. De ideale lengte van een boothengel varieert van 2.10 meter tot 2.40 meter. We raden voor het kabeljauwvissen zo'n 250 tot 300 gram lood aan. Om hem te vangen moet je de interesse van de kabeljauw lokken.
Hoe sterker de stroming, hoe groter de kans op aanbeten. Wil men grote leng vangen, dan denken we aan de wintermaanden met steeds ruwer wordende zee. Daarbij zware loodgewichten om op grote diepte, tot -200 meter te vissen. Bovendien moet je rekening houden met hevige vloedstroom.
De stroming is ook erg belangrijk voor het vangen van heilbot, er moet absoluut stroming in het water zitten. Door de stroming vis je ook een groter gebied af en daarbij krijgt het aas ook een aantrekkelijker actie. Ook is het zo dat waar je een heilbot vangt de kans groot is dat er meerdere zitten.
Meestal op dieptes tussen de -180 en -350 meter. Vind men zulke stekken dan zijn er gegarandeerd grote baarzen in de buurt. In tegenstelling van wat de meeste literatuur laat vermoeden vang je roodbaars niet echt pal tegen de bodem. Meestal zitten ze op zo'n 20-30 meter boven de bodem.
Kies voor een 30-50 lbs. hengel met een maximale lengte van circa 240 cm. waarmee je een loodgewicht van pakweg 500 gram makkelijk van de bodem kunt “pompen”.
De netten worden rond een wrak of in open zee als een gordijn uitgezet en na verloop van tijd wordt de vangst opgehaald. Bij deze vorm van visserij zijn de bodemberoering en bijvangsten klein. Kleine vissen kunnen vlot door de netten zwemmen en enkel vissen van de gewenste soort en grootte blijven steken.
Een net wordt aan lange lijnen door de boot voortgetrokken, waarbij de lijnen de vis opschrikken en het net in drijven. De effectiviteit is minstens zo groot als bij de boomkor maar de bodemschade wordt beperkt.
Lood. Gebruik een zwaar stuk lood zodat je aas blijft liggen bij sterke stroming. Strandvissers gebruiken zwaar lood van 150 tot 225 gram.
De vissen zullen goed bijten net voordat de zon opkomt en net na zonsondergang, wanneer er veel voedsel voor ze is. Tijdens het midden van de dag, wanneer de zon op het hoogste punt staat, zullen de vissen zich terugtrekken naar kouder, dieper water.
De beste tijden voor het vissen op baars zijn de vroege ochtenduurtjes en de laatste uurtjes voor zonsondergang… Dan zijn vooral de grote baarzen actief! Overdags is er natuurlijk ook echt wel een baars te vangen, maar je merkt dat deze vroege en late periodes beter zijn om op baars te vissen.
Karper vissen in oktober. In het najaar karper vissen vergt andere technieken dan in het voorjaar. De karpers gaan namelijk op zoek naar voedsel om de winter mee door te komen en door het hoge zuurstofgehalte in het water door de wind zijn de karpers veel actiever dan in april.
Waar vind je de vis? De beroemde fjorden van Romsdal en Møre zijn enkele van de beste visplekken van Noorwegen. Hier vind je de meeste van de meest voorkomende vissoorten van Noorwegen: kabeljauw, heilbot, inktvis, lang, gerookt, donker, roodbaars, schelvis, meerval en wijting.
De koolvis is een zoutwatervis die voorkomt in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan van de Barentszzee en Svalbard tot de Golf van Biskaje en rond IJsland.
Als uitgesproken roofvis kan je de tarbot aan zowat alles vangen wat beweegt. Zelfs aan een grote pilker. Ook worden ze wel eens gevangen op zagers en zeepieren. Het beste aas is echter kleine zandspiering (dood/levend) of reepjes vis van makreel.
62 % in China. 66 miljoen ton kweekvis tov 63 miljoen ton rundvlees. Kweekvis gaat in 20 jaar 35 % stijgen. Er wordt nog 90 miljoen ton wilde vis gevangen.
Een kunstaas spinner werkt erg eenvoudig. Je werpt hem in met een werp/spinhengel en haalt hem geleidelijk binnen. Het spinnerblad roteert daarbij om zijn as en zorgt zo voor wervelingen onderwater. Hierdoor valt de spinner bij roofvissen op.
Een blinker is een spinner in de volksmond, dit is een heel effectief stukje kunstaas om roofvissen te vangen zoals snoek, snoekbaars, baars, forel, roofblei en windes. Dit kunstaas is het meest bekend als blinkers of ook wel spinners genoemd.
Etherische kruidnagelolie wordt vaak gebruikt voor de euthanasie van vissen. De etherische kruidnagelolie zal eerst de vis verdoven en kort hierna zal de vis pijnloos inslapen. Niets is zo vervelend als een ernstig zieke vis, een handje te helpen naar de eeuwige zwemvelden.
De vissen die bij de consument op het bord terechtkomen, zijn gestikt, geplet, doodgebloed, gestorven van de kou of levend ontdaan van hun ingewanden. Waar varkens en koeien snel en zo pijnloos mogelijk worden gedood, kenmerkt het einde van vissen zich door gruwelijkheden.
Oude vissen die op sterven liggen vertonen in de dagen daarvoor echter heel wat subtiele gedragsveranderingen. Zo zal een vis die altijd als eerste de lekkerste brokjes mysis uitpikt, nu niet meer de eerste zijn. De eetreflex vermindert, en na enkele dagen stopt het dier volledig met eten.
De beste visstekken vind je bij beschutte plekken als een brug, steiger of vlonder. Werp wat lokvoer in het water om de vissen aan te trekken. Bevestig een dobber en vishaak aan het einde van je lijn, hang aas aan de haak en gooi je hengel uit. Geluid schrikt vissen af, dus wees stil tijdens het vissen.
Voor de meeste vissers is de blankvoorn een goede bekende. Dat geldt zeker voor de jeugdige hengelaars. Vrijwel iedere visser begint met het vissen op “witjes”, met als hoofdmoot de blankvoorn. Niet zo vreemd overigens: de blankvoorn is vrij gemakkelijk vangbaar.
in Noorwegen mag men 18kg visfilet pp meenemen.
Vanaf 1 januari 2021 zijn er wéér nieuwe regels voor de sportvissers in Noorwegen omtrent het meebrengen van vis uit Noorwegen naar oa Nederland of België. Deze nieuwe regels zijn 10-12-20 bekend gemaakt en uiteraard heeft Cordes Travel deze per direkt kenbaar gemaakt.