Selecteer een stukje grond in je tuin of bos en begin een klein gat te graven.Terwijl je de aarde opgraaft, zeef je het op zoek naar wormen en verzamel je de wormen die je vindt. Een goede plek om naar wormen te graven is nabij een beek of waterbron.
- De riek of schep hard heen en weer bewegen! - Altijd vragen aan je ouders of juf of meester of het wel mag! PAS OP: voordat je de regenworm oppakt, wacht dan eerst totdat hij helemaal uit de bodem is gekomen.
Stampen en trillen
Door te stampen veroorzaak je trillingen in de grond. Regenwormen zijn daar erg gevoelig voor. Zodra ze de trillingen voelen, kruipen ze omhoog.
Hou de grond vochtig (maar niet nat) door te sproeien. Wormen moeten regelmatig gevoed worden. Per maand geeft men een kwart kilo per 30 cm³ kweekruimte. Eén of twee keer per week voedsel geven is voldoende want voedsel dat niet opgegeten wordt zal de grond verontreinigen.
Een worm of mestpier op de juiste haak en de goede manier bevestigd, vist net zo scherp als een deegje. Wanneer men gaat vissen met de worm zorg er dan altijd voor dat de haakpunt vrij is, dus uitsteekt. De haakpunt in de worm verbergen betekent dat je er doorheen moet slaan en dus niet scherp kunt vissen.
Zolang de zomerse temperaturen aanhouden kan je vaak goed paling vangen. De herfst is zelfs de actiefste tijd voor de paling met september als de beste maand. Je kan dagen meemaken dat het lijkt of ze uitgehongerd zijn en vetreserves voor de winter moeten aanleggen.
Dobbervissen is bij menigeen favoriet. Maar ook zonder dobber kan je met wormen baars vissen. Door enkele loodjes op de lijn te zetten en de worm(en) langzaam met rukjes binnen te vissen kan je prima baars vangen. Voor welke techniek je ook kiest, let wel op dat je goede wat langere en vooral dunstelige haken hebt.
Bij het trillen van de bodem kruipen de regenwormen uit de grond, dit kan door de loopbewegingen van dieren worden veroorzaakt of door menselijk handelen zoals met behulp van een stok of greep. Onder natuurlijke omstandigheden komen regenwormen boven door graafbewegingen van mollen.
Hij had een lange koperen pen met een stroomdraad eraan en die werd met een stekker in de grond gezet. Omdat er geen weerstand tussenzat vloog de meter in het rond maar ook nu vlogen de wormen uit de grond.
De kelder is een veelgebruikte plek om de wormen te bewaren. Wat mij betreft een prima plek. Door de constante temperatuur die rond de 15-17 graden ligt worden de wormen niet blootgesteld aan temperatuurschommelingen. Dit is een ideale temperatuur om wormen in te kweken.
De wormen kunnen op vele verschillende manieren springen. Je moet ze allemaal leren om over deze obstakels te komen! Springen: Als je één keer op Sprong1 drukt, springt de worm vooruit. Terug springen: Als je twee keer snel achter elkaar op Sprong1 drukt, springt de worm naar achteren.
Maar er is ook een dier dat zo'n sadistisch experiment wél overleeft, wil het verhaal: de regenworm. Sterker nog: als je die doormidden knipt, hakt of trekt, zullen beide helften uitgroeien tot 2 levensvatbare ongewervelden.
Vlees, vis, zuivel: Gaan te snel rotten voordat de wormen de kans hebben om het te eten. Dit afval trekt ook vliegen en maden aan in je wormenbak. Bovendien heeft het effect op de pH waarde en kan het te zuur worden.
Je kan gewoon een put(je) graven die je afdekt, dus niet de bak letterlijk in de grond te plaatsen, alhowel dit ook een mogelijkheid is als je de bodem zou verwijderen. Deze zal wormen aantrekken als je wat geduld hebt of je kan er zelf een handvol in zetten.
Regenwormen spelen een grote rol in de ecologie van de bodem omdat de wormen in enorme aantallen en soorten voorkomen. Humusarme grond kan tot wel 62 wormen per vierkante meter bevatten en in humusrijke grond zelfs meer dan 432 wormen per vierkante meter.
Wormen komen over de hele wereld en in de meest uiteenlopende omgevingen voor. Sommige soorten leven op het land of in zoet water, maar de meeste wormen leven in zee. Ook de levenswijze is zeer variabel; veel soorten leven parasitair op of in andere dieren, andere zijn vrijlevend of niet-parasitair.
Dauwpieren afkomstig uit Canada
In Nederland en België vindt u slechts 25 verschillende soorten. In Nederland wordt de regenworm vaak niet groter dan 10 cm. De dauwwormen van Baitshop zijn afkomstig uit Canada.
Regenwormen in de bodem
Dit kan door werkgangen van verticuteren en gelijk afvoeren. Dit is vooral van belang in de najaarsmaanden september en oktober. * Onderhoudsbekalking geven in het voorjaar. Bij gazons waar serieuze overlast wordt ervaren, is het aan te raden de onderhoudsbekalking te geven in het voorjaar.
De Dauwwormen (Lumbricus terrestris) zijn het beste in de koelkast te bewaren. Geef de wormen af en toe verse lucht. De wormen behoeven geen extra voedsel. De wormen zijn beperkt houdbaar, het beste is om ze binnen een week te gebruiken.
Daarvoor is een partner nodig. Als twee wormen willen gaan paren gaan ze naast elkaar liggen, standje 69. Hun lijven scheiden dan slijm af dat uitgroeit tot een slijmkoker die hun lichamen omhult. Nu kan het zaad van de geslachtsopening van de ene worm naar de zaadzakjes van de andere vloeien.
Regenwormen kunnen wel drie meter diep graven. Dit zorgt voor een perfecte water aan- en afvoer. De plantenwortels groeien in de gangetjes en krijgen hierdoor een prachtig wortelgestel.
Boven de grond zul je wormen niet vaak zien. Ze komen in de nacht naar boven of als het regent. In de zon zouden ze anders door hun dunne huid snel uitdrogen. En tijdens regenbuien zouden ze onder de grond kunnen verdrinken.
De diepte van je dobber hangt af van de diepte van het water. In de meeste gevallen is het verstandig om 20 tot 30 centimeter boven de bodem te vissen. Als het een warme zomerdag is, en je de voorns vaak ziet zwemmen, is het verstandig om wat hoger in het water te vissen.
Het lokken van vissen
Als je de vissen wil lokken, kun je dat het beste doen door wat balletjes voer bij je dobber te gooien. Zo lok je de vis naar je haakje en maak je meer kans dat de vis ook daadwerkelijk jouw haakje kiest. Het is hierbij belangrijk dat je dit visvoer aanmaakt.
IN viswinkels bewaren ze wormen wel 2 maanden in de koelkast. De compostwormen gaan dan in een soort van winterslaap. Zorg dat je de zak uit de zon houdt, liefst op een koele plek. En zorg dat je de zak weer goed dichtmaakt als je klaar bent met vochtig maken en/of voeren.