Tussen het bestaande plafond en het nieuwe plafond komt dan het isolatiemateriaal zoals glaswol, rotswol of pur. Dit werkt dus eigenlijk op dezelfde manier als bij het verwijderen van het oude plafond. Cellulose-isolatie wordt ingeblazen in de vrije ruimte tussen vloer en plafond.
Een vals plafond met glaswol van ISOVER biedt een doeltreffende oplossing tegen lucht- én contactgeluid. Hoe dikker de glaswol, hoe beter het resultaat. Perforatie van het plafond voor bijvoorbeeld inbouwspots heeft een nadelige invloed op de akoestische prestaties. Vermijd ook het gebruik van houten draagstructuren.
PIR platen zijn ideaal voor isolatie plafond
Harde isolatieplaten zoals PIR zijn dan vaak een betere keuze, omdat deze een lagere lambda waarde hebben. De lambda waarde zegt iets over de isolatiewaarde. Het materiaal met de laagste lambdawaarde isoleert per centimeter het beste.
Plafond isoleren vermindert energieverbruik
Het huis koelt veel minder snel af, wordt sneller warm en je hebt minder geluidsoverlast. Plafondisolatie houdt in de winter de warmte binnen en in de zomer blijft het juist lekker koel in huis. De warmte verdwijnt niet meer via het plafond naar buiten.
Heb je bovenburen? Laat je betonnen plafond dan isoleren met een verlaagd plafond. Tussen het originele en het vals plafond laat je dan isolatiemateriaal plaatsen. Welk materiaal je hiervoor gebruikt bepaal je zelf: glaswol, eps-platen en pur-isolatie zijn heel populair vanwege de goede isolatiewaarde.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Maar wat zijn de spotjes plaatsen kosten? Over het algemeen kan je rekenen op 120 tot 150 euro voor het plaatsen van 4 spotjes. Daarnaast moet je tussen de 50 en 75 euro rekenen om een inbouw stopcontact te laten installeren. De prijs hangt dus af van hoeveel spotjes je wilt laten plaatsen en hoeveel werk er nodig is.
Indien er gekozen wordt voor een vrijhangend plafond met geluidsisolatie, mag je rekenen op kosten rond € 80-€ 120 per vierkante meter. Professionele isolatie van het plafond van de kruipkelder kan vanaf 30 à 50 euro per m². Wil je een plat dak langs binnen laten isoleren, dan mag je uitgaan van 30 à 40 euro per m².
Je kunt het plafond isoleren door een verlaagd plafond te plaatsen en deze te vullen met isolatiemateriaal. Je kunt daarbij kiezen uit PUR, PIR, glaswol of rotswol. Bij plafonds in de woonkamer, de keuken en de slaapkamer is het belangrijk dat het plafond strak wordt afgewerkt, bijvoorbeeld met gipsplaten.
Dakisolatie aan de binnenzijde is mogelijk als je huis een schuin (of hellend) dak heeft. van het dakbeschot wordt isolatiemateriaal geplaatst. Dat kunnen isolatieplaten zijn, of isolatiedekens die afgewerkt worden met gipsplaten. Maar ook kan polyurethaan (PUR) als dakisolatie tegen het dakbeschot worden gespoten.
Piepschuim isoleert uitstekend en wordt in verschillende vormen gebruikt: als korrels voor het vullen van een (spouw)muur of kruipruimte, maar ook als platen om het dak of de vloer te isoleren.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … - om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Dat is belangrijk om de isolerende capaciteiten van het materiaal te vrijwaren. Het scherm wordt ook wel eens gebruikt om gebouwstructuren te beschermen tegen vocht.
Als je een houten tussenvloer of verdiepingsvloer wilt isoleren, breng dan het isolatiemateriaal aan tussen de houten balken. Naturoll glaswoldekens zijn hiervoor bijzonder geschikt isolatiemateriaal. De Naturoll-producten sluiten perfect aan op de houten balken dankzij de specifieke breedtemaatvoering.
Voor het isoleren van gipsplaten zijn er twee opties: steenwol of glaswol. De serie Rockwool steenwol producten bestaat uit verschillende platen en spijkerflensdekens die afhankelijk van de situatie gebruikt kunnen worden. Hetzelfde geldt ook voor de Isover isolatie bestaande uit panelen en rollen.
Steenwol rol met spijkerflens
Een ander voordeel is dat de rollen zijn voorzien van een aluminium-laag. Deze laag werkt als dampremmer; u hoeft hierdoor niet met folie te werken. U zet de steenwol via de flens vast met spijkers of nietjes en werkt het vervolgens af met aluminiumtape.
Door het plaatsen van gipsplaten die zorgen voor geluidsisolatie los je dit probleem eenvoudig op. Met geluidsisolerende gipsplaten verminder je de geluidsoverlast tussen de verschillende ruimtes van een gebouw.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Een verlaagt plafond zal ten alle tijden lager zijn dan uw bestaande plafond. In de meest gevallen word een plafond 5 tot 10 cm verlaagt. Op deze manier is er ruimte genoeg om isolatiedekens aan te brengen en inbouwspots te plaatsen met indirecte verlichting.
U kunt zelf gemakkelijk uw plafond verlagen met een houten balkenconstructie. Bevestig lattenbanen tegen het bestaande plafond op 40 cm afstand van elkaar. Gebruik voor de bevestiging de juiste schroeven en pluggen. Let er op dat de latten allemaal op precies dezelfde hoogte komen te zitten!