Zonder sifon op afvoerbuis
Als de slang te diep in de waterafvoerbuis zit merk je dit want dan zal de vaatwasser het water minder goed afpompen. Bevestig de afvoerslang met de slanggeleider. Deze houdt de afvoerslang op zijn plaats. En schroef deze geleider vast.
De hoogte van de afvoer van de vaatwasser hangt van de vaatwasser af. Gemiddeld is dit ongeveer 90 centimeter, er zijn echter vaatwassers waarbij dit ook hoger kan zijn. Je kunt een deel van de afvoer afzagen, of een los stuk kopen en aan het bestaande deel toevoegen om het te verhogen naar wens.
Een sifon met (vaat)wasmachineaansluiting is handig voor gebruik in de keuken. Hier kan zowel de gootsteen als de vaatwasser op worden aangesloten.
De afvoerslang zit aan de onderkant achterin de vaatwasser. Maak de klem los en trek de afvoerslang los. Haal de klem van de slang af. Gebruik een schroevendraaier om de slangdoorvoer in het achterpaneel los te maken en trek de afvoerslang uit de machine.
Nee. Het plaatsen van een duiker op de huisaansluiting wordt afgeraden, omdat dit het risico op verstopping vergroot. In sommige gemeenten is de plaatsing van een dergelijk toestel net vóór de aansluiting op de openbare riolering echter verplicht.
De sifon op de afvoer aansluiten
Schuif eerst de wartel over de afvoerbuis van 32 mm of 40 mm en vervolgens de knelring. Steek de buis zonder lijm in de uitgang van de sifon (minimaal 2 cm) en duw de wartel en de ring richting de sifon. Draai de wartel stevig aan. Hierdoor komt de afvoerbuis klem te zitten.
Beluchter voorkomt stankoverlast
Als er onderdruk ontstaat kan een sifon - die dient als stankafsluiter - (deels) leeg getrokken worden. Hierdoor ontstaat er een open verbinding met de riolering. De rioollucht trekt dan door de leegstaande sifons door je woning of bedrijfspand.
De afvoerslang van je wasmachine moet 15 cm in de afvoerbuis zitten, maar niet dieper want dat kan lekkages veroorzaken. De meeste afvoerslangen komen met een steunbeugel. Die plastic beugel helpt ervoor te zorgen dat de afvoerslang niet te diep in de afvoerbuis zakt.
Een vaatwasser zonder wateraansluiting is een vaatwasser die in de categorie van mini-vaatwassers of tafelvaatwassers valt. Deze vaatwassers bevatten een watertank en hoeven niet aangesloten te worden aan een watertoevoer. Je vult de watertank en legt de afvoerslang in je gootsteen in de keuken.
De vakman controleert bij het monteren van de vaatwasser of er een aansluiting is op de waterkraan en of er een stopcontact in de buurt zit. Wanneer dit niet het geval is, maakt de vakman dit voor jou in orde. Hij brengt hiervoor extra kosten in rekening.
In een all-in-one-tablet zit wasmiddel, glansspoelmiddel en zout. Makkelijk te doseren en in een afgemeten hoeveelheid waardoor je niet te veel doseert. Je kunt ook kiezen voor poeder of tabletten met alleen wasmiddel. Je vult de vaatwasser dan met glansspoelmiddel en zout.
Sommige gebruikers van een vaatwasmachine wensen het toestel rechtstreeks op een warmwaterleiding aan te sluiten. In de meeste gevallen is dit mogelijk zolang de temperatuur van het water de 60° C niet overschrijdt.
Algemeen beantwoorder. Een beluchter altijd zo hoog mogelijk onder een wastafel, keuken etc plaatsen.
Om te weten of een afvoerplug ideaal is voor een bepaalde wastafel, moet je kijken naar een technische tekening. Een afvoerplug is meestal 5/4 inch. Dit is de maat die past op de meeste wastafels. Een 5/4 inch afvoerplug heeft een aansluiting voor de afvoerbuis van 32 millimeter.
Onder elke wastafel hangt er een. Een sifon, ook wel waterslot genoemd, zorgt ervoor dat er geen vieze geuren uit de afvoer kunnen ontsnappen. Sifons zitten namelijk tussen het afvoergat van een wastafel, badkuip of douchebak en de riolering in.
Inderdaad, voor de afvoer van je wasmachine krijg je een sifon. De kans is wel groot dat het water bij de aansluiting van de CV naar buiten spuit. Via die buis komt de stank van het riool ook naar buiten. Ik denk dat er misschien wel meer vuil in het horizontale deel van de buis achter kan blijven.
Het water dat afgevoerd hoort te worden blijft staan in de vaatwasser. Het is goed mogelijk dat de afvoer geblokkeerd wordt door bijvoorbeeld etensresten. Dit kun je makkelijk controleren door de filters voor de afvoerpomp weg te halen, het water weg te scheppen en vervolgens kijken of er vuil in zit.
Afvoer ontstoppen met soda en kokend water
Huishoudsoda of baking soda lost vetresten in een gootsteen of wasbak op. Meng een pak soda met een liter kokend water en giet dit in de verstopte afvoer. Wacht een nacht en spoel de afvoer daarna door met heet of kokend water. Check of de afvoer weer goed werkt.
Doe nooit (vloeibare) ontstopper in de vaatwasser. Je vaatwasser kan hier niet tegen, het lost de verstopping niet op en het is heel milieuonvriendelijk.