Dermatologen geven aan dat je er verstandig aandoet om sowieso niet vaker dan één keer per maand onder de zonnebank te gaan terwijl ze je bij de meeste zonnestudio's vertellen dat je rustig eens in de twee weken kan gaan.
Ga niet vaker dan 50 keer per jaar onder de zonnebank. Bij lichtere huidtypes is dit aantal nog lager. Geef je huid ook altijd voldoende tijd om te herstellen van jouw vorige zonsessie.
Hoe vaak per week mag je op de zonnebank? Ga niet vaker dan 3 keer per week en niet vaker dan 40 korte sessies per jaar.
Er is veel onderzoek gedaan naar hoe schadelijk dat precies is. We weten dat als je onder de zonnebank gaat, je 20 procent meer kans hebt op melanoom, dat is huidkanker. Als je jong bent en onder de zonnebank gaat, verdubbelt die kans nog eens. Want als je jonger bent, is de straling schadelijker voor je huid."
Ga in het begin geen twee dagen achter elkaar op de zonnebank, maar laat er een dag tussen.
Nadat je onder de zonnebank bent gegaan, is het verstandig om een lauwwarme douche te nemen. Douche niet te heet! Zodoende kan je huid rustig herstellen, terwijl je ook alle viezigheid van je af kunt spoelen.
Ja, de zonnebank kan blijvende schade aan je huid opleveren. Net als zonnebaden, is zonnen onder de zonnebank volgens huidtherapeuten niet goed voor je huid. Dat komt doordat een teveel aan uv-straling de huid beschadigt. Bij elk zonnebank bezoek krijgt de huid korte tijd een grote dosis uv-licht te verduren.
Is de zonnebank echt zo slecht? Ja. Of de straling nu komt van de zon of uit de zonnebank, het beschadigt je huid. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, wordt je huid in een korte tijd blootgesteld aan een grote dosis uv-licht.
"De zonnebank en de natuurlijke zon zijn allebei even schadelijk als je het overmatig doet. Wat we wel weten uit wetenschappelijke studies is dat een bezoek aan de zonnebank duidelijk het risico verhoogt op het krijgen van het meest kwaadaardige vorm van huidkanker, het melanoom.
De UV-B straling motiveert de aanmaak van vitamine D in jouw lichaam (wat op zijn beurt bijdraagt aan een betere gezondheid en ook weer voor een geluksgevoel zorgt) Je versterkt jouw natuurlijke beschermingsfactor door regelmatig onder de zonnebank te gaan, waardoor je minder snel in natuurlijk zonlicht verbrandt.
Dermatologen geven aan dat je er verstandig aandoet om sowieso niet vaker dan één keer per maand onder de zonnebank te gaan terwijl ze je bij de meeste zonnestudio's vertellen dat je rustig eens in de twee weken kan gaan.
Je moet ook altijd minstens 24 uur tussen twee zonnebank-sessies laten, zodat je huid de rust krijgt om tussendoor te herstellen en te wennen. Verbranding van de huid hoeft niet meteen duidelijk zichtbaar te zijn, dit kan ook later pas naar voren komen.
Zonnebanken leveren een hoge dosis uv-straling in een korte tijd. Dit is een extra risico op het verbanden van de huid en het krijgen van huidkanker. Ga niet onder de zonnebank voor de aanmaak van vitamine D. Overleg bij een vitamine D-tekort liever met de huisarts wat de beste manier is om dit aan te pakken.
Het is heel belangrijk om je zonnebankkuur langzaam op te bouwen. Je huid moet immers eerst goed wennen aan de zon. Even snel voor je vakantie nog een kleurtje opdoen met een paar zonnebanksessies is er dus ook echt niet bij! Start je kuur met een sessie van enkele minuten onder de zonnehemel.
Zonnebanken met ergonomisch gevormde ligvlakken kunnen dit verminderen. Het helpt om tijdens het zonnen even op uw buik te liggen of af en toe te gaan 'verliggen' zodat er geen drukplekken kunnen ontstaan.
Neem je telefoon dus niet mee onder de zonnebank. Je kunt gelukkig wel andere dingen doen. Luister bijvoorbeeld naar de muziek van de zonnestudio zelf. De nieuwste zonnebanken beschikken over bluetooth waar je ook muziek op af kan spelen.
UV stralen zorgen echter ook voor dat de gezichtshuid gaat verdikken waardoor er juist meer puistjes en mee-eters gaan ontstaan. Het advies is dus om zonlicht en zonnebank niet als therapie te gebruiken tegen acne.
Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Wanneer je 1x per week komt zonnen behoud je ongeveer de kleur die je de week ervoor hebt opgebouwd. Wanneer je dus een ondergrond of extra kleur wilt opbouwen zal je even vaker moeten zonnen dan 1x per week. In geval van verantwoord "een kuur" volgen mag je ongeveer 10x in 3 weken komen zonnen.
Smeer je na de zonnebrandkuur in met een vochtinbrengende crème of lotion. Vooraf hoef je je niet in te smeren met een zonnebrandcrème. De hoeveelheid licht is namelijk op jouw huidtype afgestemd, waardoor deze bescherming niet nodig is. Sterker nog, het vermindert het effect van de zonnebank.
Als je het over het beste van het beste praat, bedoel je de Hapro Onyx 26/5 C. Dit model ken je van de professionele zonnestudio's. Deze zonnebank is futuristisch te noemen en bevat alles wat je je kan wensen.
Australian Gold heeft de beste zonnebankcrèmes (49)
Heel goed dat je de Australian Gold zonnebankcrèmes wilt gebruiken als je onder de zonnebank gaat. Wist je dat dit heel belangrijk is om snel bruin te worden, want een droge huid reflecteert namelijk UV licht en daardoor bruin je veel minder snel.
Onder de zonnebank is het aan te raden een zonnebankcrème of zonnebanklotion te gebruiken. De straling van de zonnebank kan namelijk huidveroudering en pigmentvlekken veroorzaken. Door speciale zonnebankcrème of lotions te gebruiken bescherm je de huid tegen de zonnebankstralen.