Wij raden aan om de zetgroep om de week af te spoelen met lauwwarm water. Bij machines zonder demontabele zetgroep (zoals Jura) zijn reinigingstabletten noodzakelijk voor het reinigen van de zetgroep. Deze machines beschikken over een automatisch reinigingsprogramma.
Als je 1-5 koppen koffie per dag zet, smeer je de machine om de 4 maanden. Als je 6-10 koppen koffie per dag zet, smeer je de machine om de 2 maanden. Als je meer dan 10 koppen koffie per dag zet, smeer je de machine elke maand.
Wekelijks reinigen:
Spoel af met lauw water. Laat het zelf opdrogen. Gebruik geen doek om de zetgroep op te drogen om te voorkomen dat er geen vezels in komen.
De zetgroep reinig je ongeveer één keer per anderhalve maand. Op het display verschijnt vanzelf een melding wanneer je 'm moet reinigen. Je hoeft dit dus niet zelf bij te houden. Gemiddeld krijg je die melding na het zetten van 180 koppen koffie.
Volgens onze ervaring gaat het gemiddelde Jura apparaat tussen de 10 en 15 jaar mee. Op voorwaarde natuurlijk dat de onderhoudsprogramma's regelmatig en juist worden uitgevoerd.
Wanneer de gebruiker het door de machine gevraagde onderhoud nauwkeurig heeft uitgevoerd en de juiste kwaliteit koffiebonen heeft gebruik, zal in de meeste gevallen een Servicebeurt Categorie 1 worden uitgevoerd. De kosten voor deze complete JURA servicebeurt zijn €189,-.
Spoel de zetgroep af
Spoel de zetgroep grondig handmatig af onder warm, stromend water. Let op: de zetgroep kan niet in de vaatwasser worden gereinigd.
Wekelijks de zetgroep uitnemen en schoonspoelen met koud tot lauw water. De machine ontdoen van koffieresten met een kwastje. De zetgroep invetten met zuurvrije vaseline (zie instructies hieronder)
Onze koffieolieverwijderingstabletten verwijderen alle koffieolieresten en zorgen dat uw espressomachine effectief blijft werken voor de beste resultaten. Het wordt aanbevolen deze cyclus ten minste één keer per maand uit te voeren.
Bij het reinigen van de zetgroep verwijder je overgebleven koffieresten, -vetten en -oliën. Hierdoor behoud je een optimale koffiesmaak en verleng je de levensduur van je machine. Wij raden aan om de zetgroep om de week af te spoelen met lauwwarm water.
We raden aan om bij dagelijks gebruik ongeveer elke drie maanden te ontkalken. Er zijn ook koffiezetapparaten met een waterfilter. Met een waterfilter hoef je maar half zo vaak te ontkalken. Er zijn apparaten waarbij je automatisch een waarschuwing krijgt als het tijd is om te ontkalken.
Hoe vaak een koffiemachine moet worden ontkalkt is afhankelijk van de waterhardheid, het soort apparaat en hoe vaak het wordt gebruikt. In algemene zin raden we je aan om bij dagelijks gebruik eens in de drie maanden te ontkalken.
Siliconenvet Smeermiddel zorgt ervoor dat de bewegende onderdelen van uw espressomachine langer meegaan. U dient deze onderdelen maandelijks te smeren.
Als de zetgroep niet in de ruststand staat, kunt u de zetgroep niet terugplaatsen. De hendel moet contact maken met de voet van de zetgroep. Als dat niet het geval is, duwt u de hendel omlaag naar de juiste stand. De twee pijltjes op de zijkant van de zetgroep wijzen nu naar elkaar.
Een zetgroep is het systeem van uw koffiezetapparaat waarin de bonen worden vermalen om koffie te maken.
U kunt uw zetgroep een aantal uren laten weken in lauw water. Hierna even de zetgroep een aantal maal heen en weer halen en het wormwiel even invetten met siliconenvet welke geschikt is voor dergelijke apparaten. Hierna werkt uw machine weer zoals het hoort.
Opmerking: U kunt een vloeibare ontkalker of witte keukenazijn (4% azijnzuur) gebruiken om de koffiezetter te ontkalken. We raden u aan geen ontkalkers op poeder- of tabletbasis te gebruiken, aangezien deze de binnenkant van uw koffiezetapparaat kunnen beschadigen.
Schakel de koffiemachine uit met de hoofdschakelaar aan de achterkant van het apparaat. Na 3 seconden doe je het apparaat op dezelfde manier weer aan. Als je de machine weer werkt zoals gewoonlijk, tap je nu 2 tot 3 koppen heet water. Ontkalk de koffiemachine eventueel als je dit een tijd niet hebt gedaan.
Je dient enkel een reset uit te voeren. Trek de stekker uit het stopcontact en wacht een paar minuten. Plaats de stekker weer in het stopcontact en wacht tot de zetgroep zich weer op zijn plaats zet. Als na deze reset de zetgroep nog steeds niet uit de koffiemachine wil is er waarschijnlijk iets klem komen te zitten.
Vul het waterreservoir met 500ml water en voeg daar 3 ontkalkingstabletten aan toe. Het oplossen van de tabletten duurt ongeveer 5 minuten. We gaan nu het programma starten. De machine vraagt om een bevestiging van de start van het ontkalkingsprogramma en het gebruik van originele Jura producten.
Hiervoor gebruik je een Jura's Melksysteem Reiniger. Het reinigingsprogramma voor de melkleidingen neemt zo'n 2 minuten in beslag. Vul de Jura opvangbak tot aan de rand met water en voeg een scheutje van Jura's Melksysteem reiniger toe. Plaats deze onder het melksysteem.
De koffieautomaat prijzen zitten tussen 1.900 euro en 4.500 euro in aanschaf en daarnaast zijn er 300 tot 650 euro onderhoudskosten per jaar. Dit resulteert in 39 cent per kopje (zie kosten berekeningen hieronder).