Stekken in water geeft het beste resultaat met de minste inspanning. Je hebt er weinig werk aan en je ziet wel heel mooi de wortels ontwikkelen. Alles wat je hoeft te doen is het waterpeil op de juiste hoogte houden en één keer per week het water te verversen, zodat er geen algen in het water gaan groeien.
Kies je voor een stek op water, neem dan een glazen vaasje met lauwwarm water, waarbij je de stengel en luchtwortel onder water zet (nooit het blad). Het kan een paar weken duren, maar als je grondwortels ziet verschijnen en deze zijn minimaal 5 cm lang, dan is het tijd om hem in de aarde te zetten.
De grond waarin je stekken staan, dient goed vochtig te zijn. Geef ze alleen niet te veel water, dan verdrinken ze. Drie keer per week is voldoende.
Het kan soms wel tot 6 weken duren voordat je stekje een teken van nieuwe wortels vertoont. Soms komt het voor dat je nieuwe plant stekken niet aanslaan.
Wanneer je een stekje van een plant afknipt, heeft dit kwetsbare blad geen wortel meer. Zonder wortel kan een plant snel uitdrogen. Zorg er dus voor dat je een nieuwe stek altijd zo snel mogelijk in water kan bewaren. Als je niet in water gaat stekken, kun je uitdroging voorkomen door ze op een vochtige plek te zetten.
Afhankelijk van je stek, het licht, de tijd in het jaar, zie je na een paar weken (dit kan ook een maand zijn) wortels ontwikkelen. Als de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je je stek overzetten in de aarde zodat de stek uit kan gaan groeien tot een hele plant.
Stekjes hebben veel licht nodig om goed te kunnen groeien, maar zet ze nooit in de volle zon. Hierdoor kunnen ze veel vocht verliezen. Als de wortels dan nog niet voldoende ontwikkeld zijn, kunnen die niet compenseren voor het verloren vocht en gaat je plantje snel dood. Zet ze dus op een plek met indirect licht.
In principe kun je het hele jaar door planten stekken, behalve in de winter. Het voorjaar is de beste periode om je plantjes te stekken. Het is niet te warm, niet te koud en er is voldoende licht.
De onderkant van de stek knip je af tussen twee bladknopen, dus de nieuwe wortels groeien uit de 'normale' stengel. Het voordeel van tussenstekken is dat je meer stekjes kunt nemen uit één langere stengel, maar ze wortelen vaak wat minder snel dan veel andere stekken, dus ze zijn niet geschikt voor alle planten.
Haal de onderste bladeren eraf maar laat minimaal twee 'bladparen' zitten. Zet je stek in een glazen pot met water. Dan kan je goed zien of je stekje wortels krijgt! Als het goed is, zie je na een paar dagen al wat 'uitlopers' onderaan de tak groeien.
Planten water geven doe je het beste 's morgensvroeg, aan het einde van de middag of aan het begin van de avond. Dan is de zon minder fel of verdwenen en kunnen planten het water beter opnemen. Water geven in de zon is geen goed idee.
Stekjes scheiden een zelfgeproduceerd groeihormoon af wat in het water terecht komt. Dit hormoon zorgt voor de vorming en groei van nieuwe wortels. Gooi jij na een week dat water weer weg en vervang je het voor vers kraanwater, dan gooi je dus ook het groeihormoon weg waar jouw stekjes juist zo lekker op gaan.
Strooi wat kaneel op en rondom de planten om fruitvliegjes op afstand te houden. Extra voordeel: muizen, mieren en ander ongedierte houden er ook niet van.
De stekken blijven tot 8 weken goed in de koelkast, tel daar een week of twee in de propagator en voorgroei bij op en je bent precies op tijd klaar voor een nieuwe ronde. Neem van iedere plant wat stekken en kies die van je mooiste fenotype om mee door te kweken, de mogelijkheden zijn eindeloos!
Deze planten zijn geschikt om te stekken
Qua vaste planten kunt u denken aan herfstaster (Aster), ridderspoor (Delphinium), anjer (Dianthus), zonnekruid (Helenium), zonnehoed (Rudbeckia), ijzerhard (Verbena bonariensis) en salie (Salvia-soorten). Ook van heesters kunt u stekken nemen.
Sommige stekjes wortelen binnen enkele weken, maar andere kunnen daar maanden over doen. Zolang je stekje er nog gezond uit ziet, en niet verdroogd of verlept is, dan is het druk bezig wortels te ontwikkelen.
Er is niet één manier van stekken die het beste is voor alle planten. Veel planten kun je zowel in het water als in de grond laten wortelen. Sommige planten wortelen iets makkelijker op de ene of de andere manier, maar het is ook belangrijk wat je zelfs het fijnst vindt werken.
Als de wortels helemaal geen ruimte meer hadden om te groeien, kun je deze een beetje bijsnoeien.Haal maximaal eenderde van de wortels weg en eventueel snoei je ook de plant boven de grond.
ð± Hoeveel Stekken Kun Je Nemen van een Moederplant? Dit hangt af van het formaat, de gezondheid en de leeftijd van je plant. We raden aan om slechts 2-3 stekken per keer te nemen van kleine, jonge moederplanten.Van grote, bossige moederplanten kun je daarentegen gemakkelijk 6-8 stekjes per keer nemen.
Niet elke plant kun je op dezelfde manier stekken. Bij sommige planten heb je alleen een enkel blad nodig, maar bij de meeste planten heb je de stengel of stam nodig om de plant te vermeerderen.
Tuinplanten stekken is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Voor houtachtige gewassen (struiken, bomen, coniferen) zijn voornamelijk twee manieren van stekken bekend. Zomerstek (deze video) wordt genomen in de zomer van halfrijpe scheutjes.Na ruim een maand komen er al worteltjes aan.
Zo krijg je een volle pannenkoekplant
Wil je één hele volle pannenkoekplant? Dan moet je de stekjes juist laten zitten. De plant moet dan wel zijn energie verdelen over alle stekjes en zal in zijn geheel minder snel groeien in de lengte.