Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
De meestgebruikte wasmachines hebben een capaciteit van 7 kg, waarmee bijna de helft 2 á 3 wassen per week draait. De machine wordt gevuld totdat er nog een vuistdikte ruimte over is en zodra de wasmand vol is. Opvallend is dat sommige mensen het moment van wassen laat afhangen van het weer.
CBS (2016) geeft aan dat we per persoon gemiddeld 0,24 keer per dag wassen. Dat kom bij een 2 persoonshuishouden neer op 3,36 x per week. Wat betreft de vaatwasser wordt deze volgens het CBS (2016) 0,17 keer per persoon per dag gebruikt. Dat komt bij een 2 persoonshuishouden neer op 2,38 per week.
Voor je huid is het best om je om de twee à drie dagen te douchen of een bad te nemen. Als je je toch vuil voelt, kan je je oksels, gezicht, geslachtsorganen en de zone onder je borsten wassen met een washandje en een beetje zeep.
Geen gewoonte
Je was een nachtje in de wasmachine laten zitten kan dus prima. Maar Martha Stewart waarschuwt wel dat je er ook geen gewoonte van moet maken. Je kleding blijft namelijk het allermooiste als je het wassen, drogen en opvouwen redelijk snel achter elkaar doet.
Huishoudgoeroe Martha Stewart stelt ons gerust: je was kan heus wel een nachtje in de trommel blijven. “Je moet het er niet een week in laten zitten natuurlijk, maar als je wakker wordt in de ochtend en je doet het dan in de droger, komt het waarschijnlijk wel goed”, zegt ze op haar eigen site.
Een goede hygiënetest is volgens Martha om je neus te gebruiken. "Schimmels en bacteriën hebben een penetrante lucht, dus als de was vies ruikt, weet je genoeg." Het beste is dan om de was op minimaal zestig graden te wassen en daarna meteen op te hangen. Een kort programma is voldoende.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Twee dagen niet douchen doet veel met je lichaam, zo schrijft TwentyTwoWords. Iedereen draagt 1.000 verschillende bacteriën en zo'n 40 soorten schimmels met zich mee, al zijn die niet allemaal slecht. Degenen die wél slecht zijn, spoel je weg als je onder de douche staat.
We raden je aan om je dekbedovertrek, kussenslo(o)p(en) en hoeslaken iedere week te verschonen. Dit zijn dan ook de onderdelen waar je direct op of onder ligt. Lukt het je (een keer) niet om het op tijd te wassen? Zorg er dan voor dat je iedere week je dekbed buiten of in het raam laat luchten en af en toe opschudt.
Deze keer: hoe vaak moet je kleding in de was? Nederlanders wassen hun kleding gemiddeld 10,9 keer per maand, bleek in 2020 uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vrouwen doen het vaker dan mannen, plattelanders vaker dan stedelingen.
Conclusie: Helaas, het is niet zo dat je haar binnen een week zichzelf al schoon kan houden. Na 7 dagen niet wassen heb je dan wel een stralende coupe, maar eerder stralend omdat het zo vet is. Om erachter te komen of je haar zichzelf schoon kan houden, moet je het denk ik echt langer volhouden.
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
Bonte was doen is gekleurde kleding wassen. Doorgaans heb je drie verschillende wasjes als je kleding gaat wassen: witte was, donkere was en bonte was. Wit spreekt voor zich, donkere was zijn alle zwarte, donkergrijze en donkerblauwe kleren en bonte was is alles daar tussen in.
Voor de meeste mensen is het hartstikke normaal om elke dag of om de dag onder de douche te stappen. Maar wist je dat dit helemaal niet zo hygiënisch is als je zou denken? Als je echt schoon wilt blijven kun je net zo goed één tot twee keer per week douchen.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Denk aan het gezicht, oksels, de zone onder de borsten en geslachtsorganen. Trek ook elke dag versgewassen ondergoed aan. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat we elke dag meer vuil en olie kwijtraken via onze kledij dan dat we in de douche doen.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Een douche nemen om wakker te worden. Net als koffie hoort het voor heel wat mensen bij het ochtendritueel. Maar elke dag douchen beschadigt de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid. Die beschermt je tegen slechte bacteriën, virussen en de zon.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Gebruik vloeibaar wasmiddel voor bonte of delicate was en poeder voor witte was. Was bonte was op 30 a 40 graden en witte was op 60 graden. Je kan de wasmachine ontkalken met azijn: giet 1 liter natuurazijn in de lege wasmachine en laat op 90 graden draaien.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.