Hoe vaak moet ik een wasbare luier verschonen? Over het algemeen kun je zeggen dat je net zo vaak verschoont als bij een wegwerpluier. Hoe vaak je een luier moet verschonen, hangt af van het aantal voedingen dat je kind krijgt. Gebruikelijk is om na elke voeding een schone, wasbare luier om te doen en deze te wassen.
Alle absorberende onderdelen zoals wasbare luiers, boosters, oefenbroekjes, zoogcompressen en wasbaar maandverband dienen voor het eerste gebruik minimaal drie keer gewassen te worden. Natuurlijke materialen zoals katoen en bamboe nemen pas na tien keer wassen optimaal op.
Zoals gezegd, bewaar je de vieze luiers gewoon in een luieremmer totdat je ze gaat wassen. Dit kan gewoon droog, want weken is echt niet nodig en voor sommige stoffen zelfs slecht! De kans op schimmel is echt nihil, of je moet je luiers een week vies in de emmer laten liggen.
Als je wasbare luiers wilt gaan gebruiken voor je pasgeboren kindje is het aan te raden om ongeveer 24 luiers in huis te hebben. Een pasgeboren kindje heeft vrij vaak ontlasting en wordt in het begin zo'n 8 keer per 24 uur verschoond. Voor 24 uur heb je dus al 8 luiers nodig.
Het begin: was je luiers voor het eerste gebruik
Pas na 10 wasbeurten bereiken nieuwe luiers hun maximaal absorptievermogen. De eerste wasbeurt gebruik je wasmiddel, de volgende twee wasbeurten (dus voor het eerste gebruik) kan je doen zondre wasmiddel. Laat de luiers wel volledig drogen tussen elke wasbeurt.
Het gebruiken van wasbare luiers scheelt volgens Milieucentraal gemiddeld €450. Wat je kwijt bent aan luiers, hangt af van de manier waarop je ze gebruikt. Kies je voor wegwerpluiers, dan hebben het merk en het aantal verschoonbeurten invloed op de kosten.
Een ander verschil zit hem in het omdoen: de wasbare luier hoeft niet zo strak te zitten als een wegwerpluiers omdat het een elastiek heeft. Ook moet je bij wasbare luiers de randen naar binnen vouwen om lekken te voorkomen, en niet naar buiten (zoals met wegwerpluiers).
Gebruik van de droger
Overbroekjes, pocketluiers of andere luiers waar PUL in zit verwerkt, zijn niet geschikt voor de droger. Wasbare luiers van katoen/bamboe/hennep kunnen meestal in de droger. Check hiervoor het label van jouw wasbare luiers. Wasbare luiers slijten sneller wanneer ze vaak in de droger gaan.
Wasbare luiers hebben goede elastieken in de rug en bij de benen waardoor ze beter aansluiten dan wegwerpluiers. Hierdoor is de kans op spuitluiers veel kleiner dan bij wegwerpluiers. Dat scheelt een aantal vervelende verschoningen.
De ontlasting wordt opgevangen door een papieren of fleece inlegvelletje. De papieren variant kan je met ontlasting en al in de prullenbak gooien, de fleece inleggers schud je leeg boven het toilet en was je daarna mee met de luiers. En hoe het precies werkt?
Hoeveel wolbroeken heb je nodig? Ik had ongeveer 6 of 7 wolbroeken per kind, maar met minder kom je ook de dag wel door. Na iedere luierwissel legde ik de gebruikte wolbroek in de vensterbank bij een open raam, zodat die kon luchten. Zo deed ik overdag steeds om en om met twee wolbroeken.
Pocketluiers zijn wasbare luiers met een opening (pocket) in de achterkant. In de opening kunnen één of meerdere boosters geplaatst worden, om zo het absorptieniveau van de luiers aan te passen. De boosters kunnen ook los in de pocketluier gelegd worden.
Een pocketluier is een luier met een zakje waar je een inlegger in kan stoppen. Je kan om het even welke inlegger(s) in het zakje steken en de inlegger blijft goed zitten. Je kan de luier in de wasmachine stoppen met de inlegger er nog in. Tijdens het wassen komt hij er vanzelf wel uit.
Een wolbroek is een overbroekje gemaakt van wol, wol is afkomstig van een schaap. De wol van een schaap bevat een natuurlijk wolvet genaamd lanoline. Lanoline maakt een wolbroek waterdicht en daarom zijn wolbroekjes perfect voor het gebruik met wasbare luiers.
Je vouwt de vieze luier dicht en als je klaar bent met verschonen gooi je hem direct in de kliko. Maar woon je op een bovenverdieping en heb je geen kliko vlakbij , of ben je niet het type die met iedere luier naar de kliko rent, dan is een luieremmer zeker nodig. Vooral poepluiers kunnen behoorlijk stinken…
Wil je echt geurloos? Dan moet je bijna voor aparte verpakte luiers gaan, wat de Tommee Tippee uitstekend kan. Let op, dit is een heel ander budget op lange termijn. De Tommee Tippee Twist & Click is voorzien van een systeem dat elke luier apart verpakt.
Luiers sorteren
Vieze wegwerpluiers gooi je gewoon weg bij het restafval. Soms staat er op de verpakking dat deze in de gft-bak mogen, maar dan nog moet je ze bij het restafval gooien. Dit restafval belandt allemaal tezamen naar een verbrandingsoven.
Wasbare luiers absorberen iets minder goed dan wegwerpluiers. Ze voelen natter aan dan een wegwerpluier doordat deze luiers stoffen bevatten die de urine van je baby omzetten in een gel-achtig goedje. Dat de luier nat aanvoelt, betekent niet dat de wasbare luier een slechte absorptie heeft.
Gemiddeld kost één luier tussen de 0,20 en 0,25 euro. Wanneer we dit vertalen naar een jaarkost spreken we over 500 tot 640 euro. Luiers zijn uiteraard niet de enige extra kostenpost voor je baby. De eerste vier maanden van je baby betaal je voor babymelk gemiddeld 65 tot 100 euro per maand.
Wasbare luiers zijn goedkoper: bij gemiddeld gebruik scheelt het ongeveer 500 euro per kind. En als je de wasbare luiers ook gebruikt voor een tweede kindje of ze na gebruik verkoopt, zijn de kosten natuurlijk nog veel lager.
Poep in de wasmachine.
NIET DOEN! Want geheid vind je dan kleiachtige substantie terug in de rubbers van je trommel. Daarnaast stinkt je wasmachine nog dagenlang naar POEP! Dus eerst losse drollen deponeren in de pot, daarna onder de kraan uitspoelen en dán pas in de wasmachine.
Fluffpulp bestaat uit katoen-, hout- of hennepvezels. SAP zit als poeder of korrels in de luier. Bij het opnemen van vocht verandert het poeder of de korrel in een gelachtig materiaal. De buitenste laag van de luier bestaat ook uit polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), geweven textiel of rubber.