De drinkbeleving van jouw kat kun je ook gewoon met een simpele waterbak verrijken: dagelijks vers water is essentieel. Meerdere drinkschalen verspreiden over de woning is nog beter. Zo doe je niet alleen iets voor jouw kat, maar ook voor jouw woonklimaat.
Een normaal gezonde kat moet dagelijks tussen de 40 ml en 60 ml water per kilo lichaamsgewicht drinken. Uit zichzelf drinken ze niet zoveel maar katten moeten wel voldoende vocht binnenkrijgen om blaasproblemen en andere nierproblemen te voorkomen.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Maar waarom is drinkwater nu zo belangrijk voor katten? Drinkwater is erg belangrijk omdat hun lichaam er op ingesteld is zoveel mogelijk vocht te onttrekken aan de urine. Hierdoor wordt de urine zó geconcentreerd, dat dit kan leiden tot problemen met de nieren en urinewegen.
Katten vermijden instinctief waterbronnen die te dicht bij hun voedsel staan. Wanneer katten in het wild op dieren jagen, ontbinden de karkassen en rotten. Katten weten dat waterbronnen in de buurt van dode dieren bacteriën bevatten. Dus gaan ze ergens anders drinken.
Katten zijn hygiënische dieren, ook wat eten en drinken betreft. Daarom houden ze graag eten en drinken gescheiden. Daarnaast vinden deze dieren het fijn om het bakje minstens 30 centimeter van de muur te hebben staan. Zo kan hij achter het bakje staan en de ruimte goed overzien.
Door vreemden geaaid worden
Katten bepalen vaak zelf wel of ze geaaid willen worden of niet. Ze kunnen dan ook erg schuw zijn bij vreemden. Wanneer iemand die ze niet kennen hen aaien, dan kunnen ze wegrennen of uithalen. Jij vindt het toch ook niet fijn om geaaid te worden door iemand die je niet kent?
Drinken is van levensbelang
Vooral bij katten die uitsluitend droogvoer krijgen en bij katten met blaasproblemen is drinken van levensbelang. Veel katten drinken graag uit de kraan of uit een bakje buiten. Dat heeft niet zozeer te maken met het feit dat ze stromend water lekkerder vinden.
Pas op met het geven van melk, sommige katten zijn allergisch voor melk en zijn overgevoelig voor de suiker in de melk. Daarnaast kunnen katten niet goed tegen lactose wat in melk zit. Katten kunnen dit niet verteren waardoor de kat diarree krijgt. In kattenmelk zitten vaak stoffen die niet gezond zijn voor katten.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Zet de kattenbak op een rustige plaats waar je kat makkelijk bij kan. Een plek waar je kat in alle rust kan gaan zitten, zonder dat ze zich opgejaagd voelt. Plaats de kattenbak bovendien nooit naast de voer- en drinkbakjes of een slaapplaats. De kat is een zeer proper dier en wil die plekken niet bevuilen.
Sommige katten kunnen de urine heel lang ophouden, het kan tot meer dan 24 uur duren voordat uw kat gaat plassen, dit is heel normaal. Als uw kat liever niet op de aangepaste kattenbakkorrel wil plassen kan het verstandig zijn om uw kat met de kattenbakkorrel in de badkamer op te sluiten.
Wanneer jouw kat veel drinkt is het verstandig contact met de dierenarts op te nemen als: Je merkt dat je kat (ineens) veel (meer) water drinkt. Je kat vaker naar de bak gaat. Je de kattenbak steeds vaker moet verschonen.
Er is echter een kleine test die kan worden gebruikt om te controleren of de kat voldoende vocht drinkt: Trek hiervoor de huidplooi in de nek van de kat omhoog en laat los. Als de kat voldoende drinkt, zal de plooi zich onmiddellijk terugtrekken in zijn uitgangspositie.
Zet meerdere waterbakjes op verschillende (rustige) plaatsen in huis. Veel katten houden er niet van om te drinken waar ze eten, zet het water dus niet meteen naast de voerbak. Varieer met het type drinkbak, sommige katten vinden het prettiger drinken uit een bak van roestvrij staal of keramiek.
Het is het beste om elke dag een glas water bij te vullen en het om de 2 – 5 dagen te verversen met het schoonmaken. Dit voorkomt onaangename geuren en de vorming van algen.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
Minstens drie keer per dag. Daarom moet je jouw kat minstens drie keer per dag een verse maaltijd aanbieden. Natvoer wordt er niet beter op, wanneer het de hele dag ligt te wachten, omdat je kat het zo nu en dan eet. Vooral tijdens de zomer als het warm is, kan het voer snel bederven.
Door te koud water te gebruiken kan het dier in shock raken. Geef daarnaast steeds kleine hoeveelheden water te drinken. Het is belangrijk dat het dier water tot zich neemt, maar forceer het niet. Zeker bij bewusteloze of erg lusteloze katten kan dit gevaarlijk zijn.
Waterbak niet naast de voerbak
Vaak wordt het waterbakje naast het voerbakje gezet. Maar een kat wil meestal niet drinken als hij op diezelfde plaats gegeten heeft. Ook dat heeft met natuurlijk gedrag te maken. Katten in het wild zorgen ervoor dat hun drinkplaats ver verwijderd is van de plek waar ze eten.
Op afstand houden van vijanden
Door eten en uitwerpselen te begraven, verbergen ze geuren voor rivaliserende katten en grotere jagers die het mogelijk op hen gemunt hebben. Moederkatten die voor een nestje zorgen, houden ook het territorium van andere katten en hun kittens schoon en zo bieden zij extra bescherming.
Katten zijn nieuwsgierige beesten dus hun aandacht verplaatst zich snel van het ene naar het andere. Maar wanneer een kat blijft staren en traag met haar ogen knippert, betekent het dat ze je bewondert.
Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw. Wilde katten miauwen zelfs bijna nooit.