Wanneer tandplak dagelijks verwijderd wordt (door middel van tandenpoetsen), zal er geen tandsteen en tandvleesontsteking ontstaan. Als uw hond eenmaal last heeft van tandsteen en/of beginnende tandvleesontstekingen in de bek, is een gebitsreiniging door de dierenarts nodig.
Het ligt eraan hoe goed je zelf je mond kan schoonhouden en hoe gevoelig je bent voor het ontstaan van tandsteen. Maar twee keer per jaar is gebruikelijk.
Niet zo vaak als bij onszelf: wanneer de hond geen gebitsproblemen heeft, is 2 tot 3 keer per week poetsen voldoende. Wanneer er gebitsproblemen spelen is het belangrijk met uw dierenarts te overleggen hoe vaak de tanden van uw hond gepoetst moeten worden.
Tandsteen bij honden verwijderen
De tandsteen wordt onder narcose bij je huisdier verwijderd door middel van een ultrasone gebitsreiniging. Alleen dan kan de conditie van het gebit en het tandvlees goed worden beoordeeld. In de meeste gevallen heeft tandsteen zich al in de tandvleesholten genesteld.
Door middel van een tandsteenschraper kun je zelf tandsteen bij honden verwijderen. Een scaler is in principe veilig voor je hond, Het glazuur van een hond is namelijk sterker dan de tandenkrabber zelf, waardoor je niet gauw schade zult aanrichten.
Eén stick per dag helpt komaf maken met de bacteriën die tandplak maken en omzetten in tandsteen. Er is nog een plus: zo'n dagelijkse routine is ook een geweldige manier om de band met je hond te versterken. Wij raden aan om dental sticks ná het eten te geven - liefst 's morgens.
De kosten van het verwijderen van tandsteen bij een hond ligt bij dierenartsen vaak tussen de 100 en de 200 euro. Mocht de dierenarts er tijdens de gebitsbehandeling van jouw achter komen dat er tanden of kiezen getrokken moeten worden, komt dit nog bovenop de prijs.
Poetsen is de meest effectieve manier om het gebit van uw hond schoon te houden. Naast het poetsen, of bij honden waarbij poetsen niet lukt, helpt het om uw hond veel te laten kauwen waardoor ook tandplak verwijderd wordt.
Bovendien zijn gebitsproblemen vaak zeer pijnlijk voor de hond, waardoor het lastiger wordt het gebit nog goed te verzorgen. Tandenpoetsen: tandplak op een tand kun je zien als vet op een fornuis. Schoonmaakmiddelen helpen wel, maar schrobben is de enige manier om het echt goed schoon te krijgen.
Bij een jonge, gezonde hond is het risico op complicaties tijdens narcose zelfs zeer klein.Bij oudere, zieke honden zijn de risico's iets groter, zowel van de narcose als de operatie. De narcosemiddelen hebben verschillende bijwerkingen. Het middel kan bijvoorbeeld invloed hebben op de bloeddruk of ademhaling.
Het verwijderen van tandsteen door de dierenarts kost doorgaans € 120 – 200. Dit is voor een groot deel afhankelijk van de benodigde narcose en dus van het lichaamsgewicht van de hond. Narcose maakt zo'n behandeling niet alleen kostbaar, maar betekent ook een gezondheidsrisico voor met name oudere honden.
rood, bloedend of gezwollen tandvlees - lees ook: ontstoken tandvlees herkennen. aan één kant van de bek kauwen. veel tandplak (witte stinkende pasta) schrikken van eten.
Om een goede mondgezondheid te houden, moeten zij vaker per jaar hun gebit laten reinigen door een mondhygiënist. Los hiervan is gebleken dat wereldwijd 90% van de mensen te maken hebben met problemen door een slechte mondhygiëne.
Wat zijn de gevolgen van tandsteen? Wanneer u tandsteen niet tijdig laat verwijderen, geeft u tandplak de ruimte om zich nog makkelijker te hechten aan uw gebit, waardoor er weer meer tandsteen ontstaat.
Tandsteen kan op den duur problemen aan het tandvlees veroorzaken. Het is daarom van belang dat tandsteen wordt verwijderd. Nog beter is het om tandsteen te voorkomen.
Suiker en koolhydraten hebben de neiging zich aan de tanden te hechten, waardoor de bacteriën in uw mond een virtueel feestmaaltijd hebben om van te eten, wat leidt tot de vorming van tandplak en uiteindelijk tot tandsteen.
Het tandsteen verwijderen en polijsten onder narcose inclusief narcosebegeleiding, pijnstilling etc. kost bij de meeste dierenartsen tussen de 70 en 100 euro.
Met de Maraa vinger-tandenborstel en een goede tandpasta voor huisdieren kun je de tanden van je hond twee tot drie keer per week poetsen. Zo voorkom je dat de tandplak zich verhardt tot tandsteen en tandvleesontstekingen gaat veroorzaken. Tevens hou je de adem van je hond hiermee frisser.
Hoe ziet een gezond gebit bij een hond eruit? Kijk regelmatig goed in de bek van je viervoeter. Check of de tanden nog mooi schoon en wit zijn, je geen tandsteen ziet, het tandvlees mooi roze is en er geen loszittende tanden of kiezen zitten.
Gezond tandvlees is, net als bij ons, bij een hond roze van kleur en het moet strak aansluiten op de gebitselementen. Als het tandvlees ontstoken is, is het rood. Het kan daarnaast gezwollen zijn of bloeden en de aansluiting op de tanden en kiezen kan losraken.
Polijsten Aan het eind van iedere gebitsbehandeling polijsten we het gebit met een polijstpasta. Door te polijsten wordt het ruw geworden glazuur weer glad gemaakt, waardoor tandplak minder kans heeft om aan te hechten en de terugkeer van tandplak en tandsteen dus langer duurt.
Beste tandpasta: OxyFresh Pets Gel
Uit een test komt naar voren dat honden de tandpasta van OxyFresh Pets het fijnst vinden. OxyFresh Pets is geur- en smaakloos en werkt effectief tegen bacteriën, slechte adem en ontstekingen.
Informeer hierover altijd bij je dierenarts. De algehele kosten van een ingreep zijn dus erg afhankelijk van het type behandeling die jouw hond ondergaat. Gemiddeld liggen de kosten voor enkel een narcose rond de 65 euro.
Het helpt tegen tandsteen en tandplak
Niet alleen kan je de stinkende adem van je hond aanpakken, maar honden mondwater kan ook zeker helpen bij het bestrijden van tandsteen en tandplak. Tandsteen en tandplak komt bij de meeste honden namelijk sneller én vaker voor dan bij mensen.
Naast de diep reinigende werking door het kauwen, bevat DentaStix™ ook natriumtripolyfosfaat, zinksulfaat en vitamine E. Deze stoffen dragen, ook na het doorslikken, bij aan een gezonder gebit. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je hond het te snel op eet.