Hoe vaak dit precies is, hangt af van de waterhardheid bij jou in de buurt. Wij raden aan om de perlator minimaal twee keer per jaar te ontkalken. Om de perlator te ontkalken heb je slechts twee dingen nodig; een teiltje en schoonmaakazijn.
Bij de meeste kranen kunt u dit zeefje – of perlator – makkelijk losschroeven. Leg het in een bakje met verdunde schoonmaakazijn en zorg dat het volledig ondergedompeld is. Is er erg veel kalk, dan kunt u ook pure azijn gebruiken. Na een nachtje weken moet het zeefje normaal gesproken weer vrij van kalk zijn.
Wat is een perlator? Een perlator wordt ook wel een straalregelaar genoemd. Deze straalregelaar is het onderdeel aan het uiteinde van de kraan. De straalregelaar zorgt ervoor dat er lucht wordt toegevoegd aan het water dat uit de kraan komt.
In een schuimstraalmondstuk (ook wel perlator of bruismondstuk) wordt een deel van de waterstroom vervangen door lucht, waardoor minder water wordt verbruikt bij een gelijkblijvend comfort. Een schuimstraalmondstuk met klasse A of z is waterbesparend.
Waterbesparende straalregelaar voor uw keuken- en/of wastafelkraan. Bespaar 50% water zonder dat u het merkt! De besparing kan heel gemakkelijk oplopen tot wel 10.000 liter water per jaar per kraan.
De Grohe New Tempesta handdouche is de beste waterbesparende douchekop. Hij is waterbesparend met 5,7 liter en bezit de DreamSpray technologie die alle sproeigaatjes benut en elke douchebeurt omtovert in een Spa-beleving.
Vul het bakje met schoonmaakazijn en hang het uiteinde van de kraan in het bakje met schoonmaakazijn. Laat het zo een nachtje staan en het ontkalken van je kraan is weer voltooid. Goed naspoelen met water net als in de bovenstaande stap vermeld.
Ouderwets schoonmaakazijn is voldoende. Draai het uiteinde van de kraan los en leg het in een bakje. Schenk vervolgens schoonmaakazijn in het bakje zodat het zeefje ondergedompeld wordt. Wanneer u erg veel last van kalk heeft kunt u puur schoonmaakazijn gebruiken, anders kunt u het verdunnen met water.
De maatvoering M22 is de meest voorkomende maatvoering voor wastafel- en keukenuitlopen. De uitvoering M24 met een buitendraad komt vaak voor bij kranen met een gegoten uitloop. Hier wordt de straalregelaar in de uitloop gedraaid.
Tuinslang aan keukenkraan aansluiten
Een prima hulpstuk voor een keukenkraan is de Hozelock verloopring. Dit hulpstuk kun je zonder veel moeite aan de keukenkraan bevestigen. Op dit hulpstuk zit tevens een koppeling waar je de tuinslang in kunt klikken. Op de tuinslang moet je dan dit koppelstuk bevestigen.
Een mousseur is een klein onderdeel dat aan de onderkant van de uitloop van de kraan gemonteerd wordt. De mousseur voegt lucht aan het water toe, waardoor het water zachter wordt én men ook nog eens water bespaart. Doordat de waterstraal zachter is, spettert de kraan ook nog eens minder.
Hoe vaak je dit moet doen is afhankelijk van waar je woont. Per regio verschilt het namelijk hoeveel kalk er in het kraanwater zit. Over het algemeen is het zo dat hoe noorderlijker je in het land bent, des te minder kalk zit er in het water. Je hoeft de kraan dan ook minder vaak te ontkalken.
Azijn heeft een ontkalkende werking. Het middel is zuur en zuur vreet de kalk als het ware op. Wanneer je je waterkoker hiermee wilt ontkalken, giet je een flinke scheut in je waterkoker en laat je dit ongeveer 2 uren weken. Daarna vul je de azijn aan met water en laat je de waterkoker 3 keer koken.
Een goed middel om kalkaanslag te verwijderen is schoonmaakazijn. U kunt hiervoor ook natuurazijn gebruiken en dit eventueel verdunnen met water. Schoonmaakazijn werkt echter sneller omdat het zuurder is.
Doorgaans gaat een kraan zo'n tien jaar mee.
Eigenaren van drinkwaterinstallaties in bijv. ziekenhuizen, zorginstellingen en hotels zijn wettelijk (NEN 1006) verantwoordelijk voor het onderhoud van hun drinkwaterinstallatie. Dit houdt o.a. in dat zij de keerkleppen in thermostaatkranen iedere 10 jaar moeten vervangen.
Meng de azijn met een beetje heet water en laat dit inwerken op de kalkaanslag. Hoe lang, hangt een beetje af van de dikte van de kalkaanslag. Bij lichte kalkresten zal je na 10 minuten al resultaat zien! Om je badkamerkraan grondig te reinigen kan je de perlator (ofwel het kopje/eindstuk van de kraan) verwijderen.
Afhankelijk van wat er precies lekt, kan de loodgieter ter plaatse bekijken of het mogelijk is om de thermostaatkraan te repareren of anders het advies geven om de kraan te vervangen. Het advies van Loodgieter.nl is om een thermostaatkraan die ouder is dan 10 jaar te laten vervangen.
Als je niet zeker weet welke douchekop je hebt dan kun je dit eenvoudig testen door het douchewater 1 minuut lang in een emmer te laten stromen. Als er meer dan 7 liter in de emmer zit, heb je nog geen zuinige douchekop.
Met een waterbesparende douchekop heb je net zo'n fijne douche, maar je gebruikt 20 procent minder water en energie dan met een standaard douchekop. En als je een regendouche (extra grote douchekop) inruilt voor een spaardouchekop, bespaar je zelfs 60 procent!