Afhankelijk van het gazon maar twee keer per jaar. Als u veel mosgroei heeft gehad mag u gerust in het najaar een tweede keer verticuteren, anders volstaat slechts één keer. De eerste keer in april of mei en indien de bodem uit klei of veengrond bestaat mag u het ook nog een keer in september of oktober verticuteren.
Eens per jaar is het minimale advies om het gazon te verticuteren. Dit kun je het beste doen wanneer de bodem temperatuur nog of weer warmer is. De maanden maart en april zijn de ideale maanden. Maar ook augustus en september zijn prima maanden om de werkzaamheden te verrichten.
Als je gazon veel vilt en mos produceert zal je jaarlijks moeten verticuteren, zo houdt je het bij en wordt het niet een te grote klus. Bovendien heeft het mos en de viltlaag geen verstikkende werking op het gazon. Als de vilt laag minder dan 1 cm is kan je om het jaar verticuteren.
Deze laag beschermt het gazon namelijk tegen hitte en verlies van water. Echter, als de laag te dik wordt, is het tijd om het gazon te verticuteren. Je kunt dit het beste twee keer per jaar doen: in de maanden maart (zodra er geen kans op nachtvorst meer is) en augustus.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Geef het gazon dan 150 gram koolzure kalk per vierkante meter, en vier weken later 20 tot 30 gram stikstofhoudende meststof per vierkante meter. Laat het gras daarna 10 tot 14 dagen groeien en verticuteer vervolgens de bodem.
Hoeveel tijd tussen kalk en bemesten? Grasplanten hebben kalk nodig om mest op te nemen. Wacht daarom twee tot vier weken (afhankelijk van de regenval) met de volgende bemesting. Het gras heeft dan voldoende kalk binnen om alle voedingsstoffen uit de mest tot zich te nemen.
Zowel in het voorjaar als in de herfst kunnen er hitteperiodes zijn. Verticuteer dan zeker niet. Verticuteer het gazon ook niet als de bodem nat is of bij regenweer.
Verticuteer minimaal één keer per jaar in maart of april. Een tweede keer is eigenlijk beter. Doe dit dan tussen augustus en oktober. Ook is het belangrijk dat het 's nachts niet gevroren heeft!
Door herhaald verticuteren wordt de grasmat sterk beschadigd. De open plekken worden snel ingenomen door onkruid. Verticuteren gebeurt vaak in combinatie met het gebruik van ijzersulfaat om mos te doden. Hierdoor worden de nuttige composteringsbacteriën die de viltlaag afbreken massaal gedood.
Door te verticuteren in 2 richtingen, haal je het meeste mos uit het gazon en raakt de bodem goed verlucht. Daarna kan je het afval met een hark verwijderen. Gazon bemesten na verticuteren: maak je geen zorgen over het uitzicht van de grasmat na de werkzaamheden. Na het verticuteren moet je wel je gazon bemesten.
De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november). De beste resultaten haal je als je 2x per jaar kalkt strooit.
Met de hand verticuteren is vrij zwaar werk, zeker als het om een groot gazon gaat. Een verticuteermachine doet het werk voor u, bij een apparaat met opvangbak is het ook niet nodig om het dode materiaal af te harken. Er zijn systemen met gebogen pinnen, hiermee wordt vooral los materiaal uit de grasmat gehaald.
Toch is het niet helemaal hetzelfde. Verticuteren gaat namelijk nog iets verder dan het gazon beluchten. Waar je bij beluchten alleen gaten maakt in de mos laag om voor de toevoer van lucht en licht te zorgen, verwijder je bij het verticuteren van je gazon de gehele moslaag.
Het moet toch wel warm genoeg zijn. Best een gemiddelde temperatuur van 14°. Want verticuteren is toch een serieuze ingreep voor je gazon. Het moet zich snel kunnen herstellen.
Heeft u een klein stukje gazon dat u wilt verticuteren? Dan kunt u prima een speciale verticuteerhark gebruiken. De hark heeft een aantal scherpe messen waarmee u tot 1 centimeter diep in de grond kan snijden. Zo worden wortels van mos doorgesneden zodat het mos vervolgens afsterft.
De verticuteer hark of verticuteermachine bestaat uit een aantal flink scherpe messen. Deze messen gaan tot 1 centimeter diep de grond in en snijden daar de wortels van de mossen door. Hierdoor sterven de mossen af en kunnen ze met een gewone hark zo uit het gras geharkt worden.
Door je gras in de warme en droge zomertijd water te geven, voorkom je dat het gras verdort. Hierdoor krijgt het onkruid minder kans om te groeien. Geef je gras ongeveer één keer in de week water bij voorkeur in de ochtend of de avond. Hierdoor kan de zon het natte gras niet verbranden en het water verdampt minder.
Mollengaas werkt ja. bespaar niet op de kwaliteit van het ligt tenslotte onder de grond waar het altijd vochtig is. Leg het gaas diep genoeg anders kun je niet meer verticuteren.
Graszaad van de action heeft maar één soort en één inhoudsmaat. Je hoeft niet lang te kiezen. Voordelig geprijsd.
De juiste zuurgraad van de bodem is 5,5 - 6. Door kalk te strooien zal het gras sneller groeien dan mos. Kalk zorgt ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen. Om die reden dien je eerst kalk te strooien en pas daarna een meststof.
Maar let op: strooi je ieder jaar te veel kalk, dan wordt de pH te hoog. In dat geval moet je een bodemverbeteraar toevoegen die de zuurtegraad verlaagt.
Kalk strooien gazon
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.