Als uw kat er vertrouwd mee is om regelmatig en dagelijks alleen te zijn, dan zal ze er waarschijnlijk goed mee kunnen omgaan als u haar een hele nacht of een hele dag alleen laat. Houd in dit geval rekening met de volgende extra tips: Zorg ervoor dat uw kat voldoende voer en water heeft.
Katten kunnen over het algemeen beter alleen thuis blijven dan honden. Toch laat je ze beter niet langer dan twee dagen alleen. Trek je er een weekend op uit, voorzie dan de volgende zaken: Verschillende waterbakjes (stoot je kat er eentje om, dan is ze alsnog verzekerd van drinkwater)
Ze houden er bijvoorbeeld van om grotere stukken in huis te rennen. Laat dus bij een paar kamers de deur open zodat hij de ruimte heeft. Ook is het slim om een krabpaal aan te schaffen. Zo voorkom je dat je kat als jij even niet oplet zijn nagels scherpt aan je bank.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Een kat zoekt naar een warmtebron, en als ze die niet in de zon vinden, vinden ze het wel bij jou. Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Katten hebben een interne klok die zeer nauwkeurig is, en ze “weten” gewoon wanneer het tijd is om te beginnen. Ze zijn ook goed in het oppikken van andere regelmatige indicatoren van de tijd, zoals vogelzang en daglicht.
Eenzaamheid zie je eerder terug bij een binnenkat. Leeft je kat deels buiten dan kan zij zelf bepalen hoeveel tijd zij besteedt met soortgenoten. Ook kan ze op straat aandacht vragen van passanten als ze daar behoefte aan heeft. Een binnenkat kan zich zelfs eenzaam voelen als er andere katten in het huishouden zijn.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Hoewel studies hebben aangetoond dat het langetermijngeheugen van een kat wel 200 keer zo lang kan meegaan als dat van een hond, zijn katten zeer selectief in wat ze zich herinneren. In principe herinneren katten zich alleen wat hen ten goede komt.
Een kat kan enkele dagen zonder eten. Als een kat voor een langere periode niet eet, ontstaan er schadelijke lever veranderingen. Dit komt doordat een kat zijn vetreserves gaat gebruiken. Dit vet wordt in de lever opgeslagen en dat gaat vervetten, hierdoor kan de lever zijn werk niet goed meer doen.
Katten zijn solitaire dieren en gewend om alleen te leven. Omdat je kat aan jou als baasje gewend is geraakt, is ze stukken socialer geworden naar jou toe. Bekijk goed hoe de dieren zich onderling gedragen als je wel thuis bent. Zorg ook altijd dat je kat voldoende mogelijkheden heeft om zich terug te trekken.
En hoewel de meeste katten niet als een blije hond op je afstormen als je thuiskomt, hun subtielere signalen laten zeker zien dat ze gehecht zijn aan hun 'lievelingsmens'.
Katten houden van warmte
Als de zon ondergaat is het natuurlijk een stuk minder warm. Op deze momenten zoeken katten naar vervangende warmtebronnen. Hun baasje is natuurlijk de perfecte vervanger. Op schoot, op je buik of soms zelfs in je nek liggen is voor de kat een heerlijk warm plekje.
Uw kat vindt het leuk als u iedere dag even met hem speelt, hem knuffelt en zijn vacht verzorgt. Reken erop dat gemiddeld 2 tot 3 uur per dag aan uw kat wordt besteed moet worden.
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
De meest voorkomende redenen waarom een kat bijt zijn uit pijn of medische problemen, angst, frustratie, verkeerd begrepen communicatie of spel.
Ze zijn territoriaal
Katten hebben niet altijd bij mensen thuis op de bank kunnen chillen; het zijn oorspronkelijk geen huisdieren. Ooit leefden ze buiten en moesten ze hun territorium beschermen. Door op jouw spullen te gaan liggen, claimen ze hun plekje in huis.
Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.
Je kat aankijken …
Een kat aankijken is geen enkel probleem. Integendeel, een goed gesocialiseerde kat zoekt zelf oogcontact met je. Met name als ze iets van je wil, zoals eten of aandacht, weet ze precies wat ze moet doen om dat te krijgen. Een kat kijkt ook naar jou om je gedrag te observeren.