Hoe vaak moet u uw tanden stoken? Wanneer u de bacteriën op het tandoppervlak wilt verwijderen, is het belangrijk dat u dit eens in de 24 uur verwijdert. Om uw tandvlees gezond te houden is tanden stoken noodzakelijk. U hoeft dus maar één keer per dag uw tanden uitgebreid te stoken.
Door tussen je tanden en kiezen te stoken, ragen of flossen, (ook wel interdentaal reinigen genoemd) houd je ook die lastige plekken goed schoon. Wij raden aan om dagelijks eenmaal te ragen, stoken of flossen.
Gebruik van tandenstokers
Tandenstoken doet u om bacteriën te verwijderen die op het tandoppervlak blijven zitten. Het is belangrijk om de bacteriën 1x in de 24 uur te verwijderen. Uitgebreid tandenstoken hoeft maar 1x per dag. De tandenstoker wordt gebruikt in smalle tussenruimten,waar een rager niet past.
Wanneer je flossdraad vies ruikt na het schoonmaken, dan is dat een teken om vaker te flossen tussen je tanden en kiezen. De vieze geur wordt veroorzaakt door afvalproducten van bacteriën en of een ontsteking. In het begin kan flossen gevoelig zijn en kan het tandvlees gaan bloeden.
Het is belangrijk om minimaal 1 keer per dag te reinigen tussen tanden en kiezen. Dit kan door het gebruik van raggers of door het flossen.
Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen. Dit kan verschillende kleuren hebben, maar is meestal geel of bruin. Tandsteen heeft vervelende problemen als gevolg. Het is daarom belangrijk om dit te laten verwijderen door een mondhygiënist.
Flossen of stoken doet u vóór het tanden poetsen, ragen erna; bij zeer kleine tussenruimten kunt u het beste flossdraad gebruiken; past een tandenstoker of flossdraad (te) ruim tussen uw tanden of kiezen, dan is het beter om een rager te gebruiken. Over het algemeen worden de tussenruimten groter op latere leeftijd.
Om de adem te controleren is het veel eenvoudiger om een slechte adem tester te kopen. Dit is een klein apparaatje dat in slechts 10 seconden laat zien hoe je adem ruikt. Hierbij blaas je een aantal seconden in de sensor. Vervolgens laat het apparaatje zien of je uit je mond stinkt (of niet).
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
Bacteriën produceren de stank
Vaak zijn tanden en tandvlees de boosdoener. 'Bij gaatjes of ontstekingen komen veel bacteriën kijken. ' Die produceren de gassen die je kunt ruiken. Pak de ontsteking aan en het ademprobleem is verholpen.
Na het tandenpoetsen blijven er nog etensresten en tandplak tussen de tanden en kiezen zitten. Slechts ongeveer 40% van uw gebit wordt gereinigd bij het tandenpoetsen. Het is daarom verstandig om uw gebit te stoken, ragen of flossen na het tandenpoetsen, om resterende tandplak en bacteriën te verwijderen.
Terugtrekkend tandvlees kan pijnlijke tanden veroorzaken omdat de tandhalzen bloot komen te liggen. Tandhalzen hebben geen glazuur en zijn daardoor erg gevoelig voor koude en warme invloeden. Tandvleesontsteking en parodontitis kunnen leiden tot vrij acute tand- of kiespijn.
Hoe vaak laat je je tanden reinigen bij de tandarts? Hoe vaak je je tanden schoon moet laten maken door een professional verschilt per persoon. Over het algemeen raden tandartsen één tot twee keer per jaar een dieptereiniging van je tanden aan.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Tandvlees wordt gingiva genoemd. Gezonde gingiva heeft een roze kleur, ligt stevig om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen of het eten. Een gezond teken zijn ook de kleine putjes in de gingiva, dit wordt het sinaasappel aspect genoemd.
De meest voorkomende oorzaak van terugtrekkend tandvlees is te hard poetsen of tandenknarsen. Soms drukt u te hard tijdens het poetsen met uw borstel op uw tanden en tandvlees. Of gebruikt u een borstel met harde haren die uw tandvlees beschadigen.
De meest voorkomende oorzaken van halitose zijn onstoken tandvlees, ontstekingen aan tanden of kiezen, tongbeslag of problemen met de afsluiting van de maag. Halitose komt bij ongeveer één op de zeven mensen voor en gaat niet vanzelf voorbij, maar is in de meeste gevallen wel te verhelpen.
Soms kun je ruiken of iemand ziek is. De adem van iemand die verkouden is ruikt, eh, ziek. En in de adem van iemand met ernstige suikerziekte zit vaak een vleugje aceton. Honden kunnen bij mensen zelfs sommige vormen van kanker ruiken, zoals huidkanker.
Menselijke poep is bitter, vanwege de gal. Dat wordt afgescheiden door de lever en opgeslagen in de galblaas. De korrels die overblijven in uitwerpselen hebben geen smaak. We gaan ervan uit dat de smaak van poep voornamelijk door de geur wordt bepaald.
Zorg voor een goede mondhygiëne
Het belangrijkst is om vieze bacteriën op je tong geen kans te geven. Dat betekent: goed poetsen, twee keer per dag twee minuten, aan de boven-, binnen- en buitenkant van je tanden. Vergeet ook je tandvlees niet te poetsen. Reinig daarnaast met stokers of ragers tussen je tanden.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan bruin brood en fruit zoals appels, meloen en bessen. Deze voedingsmiddelen geven de speekselproductie een boost. Ook het drinken van verse muntthee of het kauwen op peterselie helpt tegen een slechte adem. Daarnaast is het belangrijk om altijd veel water te drinken.
Stoken, ragen of flossen, het verschilt per persoon wat het prettigst is. Het minst effectief is flosdraad. Dat komt omdat het niet heel makkelijk te gebruiken is en u waarschijnlijk met het draad niet op de goede plekken komt. Het meest effectief zijn ragers.
Het is een feit dat dagelijks flossen (in combinatie met poetsen en spoelen) je beschermt tegen tandvleesontstekingen door het verwijderen van tandplak en voedselrestjes. Zo blijven je tanden en tandvlees gezond en houd je een mooie glimlach. Hoe oud je ook bent, flossen is essentieel voor je glimlach.
Om je mond schoon en je tandvlees in goede conditie te houden, is het aan te bevelen minstens eenmaal te flossen en tweemaal per dag te poetsen als onderdeel van een complete routine voor mondhygiëne. Verwijder meer plak: Plak komt tussen de tanden vast te zitten en flossen helpt om het los te maken.