De laag beits vervaagt daarom vaak na het eerste jaar. Om te voorkomen dat de kleur vervaagt, moet gedompeld hout binnen de eerste maanden worden behandeld met een extra beschermingslaag of zelfs twee.
De levensduur van geïmpregneerd hout bedraagt ongeveer tien tot vijftien jaar en is vooral afhankelijk van de houtsoort en de mate van vochtbelasting.
Impregneren óf beitsen is niet de juiste vraag
Want, impregneren alleen is niet voldoende, het is namelijk geen eindafwerking. Impregneren is alleen een behandeling tegen houtrot, schimmels en ongedierte. Daarom is het noodzakelijk om je geïmpregneerde tuinhuis of blokhut na plaatsing alsnog te beitsen.
Het impregneren van hout kun je doen wanneer je zelf wil, mits het hout droog is. Zorg dus van tevoren dat je het hout goed schoonmaakt en ontdoet van zand, zaagsel en ander vuil. Wanneer het hout weer schoon en droog is kun je het gewenste hout impregneren.
Heeft u eerst Impregneer aangebracht, dan wacht u 6 uur tot dit droog is. Als de ondergrond stof- en vetvrij is, begint u aan het vullen van de gaten, scheuren of afgebroken hoeken.
Het houtrot herstellen voor de lange termijn doe je door droog en stofvrij te werken en met een impregneer middel zoals Alabastine Houtrotstop, Repair Care Dry Flex 4, Repair Care Dry Flex 1, Repair Care Dry Flex IN, of Repair Care Dry Flex 16. Dit houdt het vocht weg uit de goede stukken hout.
Breng altijd twee lagen impregneermiddel aan, zodat het hout goed, van binnenuit wordt beschermd. Werk je met geschaafd en glad hout (wat het geval is bij de meeste tuinmeubelen), schuur het dan eerst licht op, zodat de houtbeschermer beter kan intrekken.
Geïmpregneerd hout heeft vaak een kenmerkende groene gloed. Dit komt door het koper wat nu in het hout zit. Er zijn eigenlijk twee manieren om hout te impregneren: door te dompelen of door vacuüm druk toe te passen.
Beste geteste impregneermiddel: Woodseal
Dit resulteert in waterafstotend hout. De hydrofobe werking is bijzonder hoog en onderscheidt zich van andere oplossingen. Hout behandeld met Woodseal Pro is vuilwerend en voorkomt de hechting van micro-organismen als mos, algen, schimmels en meeldauw.
Prijsopbouw van een impregnerende behandeling
Ten slotte zijn er nog de kosten van het materiaal. Het betreft hierbij de kwasten en rollen, maar ook het impregneermiddel. Een liter impregneermiddel kost gemiddeld €10 tot €40.
Ja, u kunt over geïmpregneerd hout heen schilderen, maar het is goed om te kiezen voor een verf die het hout laat ademen. Hierdoor kunnen de zouten en het overtollige vocht uit het hout nog door de eerste laag heen trekken en voorkom je vlekken of bladderen.
Breng wanneer het te behandelen oppervlak vet- en stofvrij is bij voorkeur 3 lagen beits aan. Wacht tussen elke laag 24 uur. Het beste is om tussen iedere laag het hout weer licht op te sturen, met een iets fijnere korrel: 300 tot 400.
Geïmpregneerd hout nooit verbranden
Gooi geïmpregneerd hout nooit zelf op een vuurtje of in de open haard. Er komen dan ongezonde en milieuvervuilende stoffen vrij.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Onbehandeld vurenhout valt in duurzaamheidsklasse 4, wat ongeveer gelijkstaat aan een levensduur van vijf tot tien jaar.
Hout impregneren doe je door het te behandelen met Woodseal Pro. Dit is een duurzaam en milieuvriendelijk hout impregneermiddel. Het geeft het geïmpregneerde hout langdurig bescherming. Door hout te behandelen wordt het waterafstotend en daarmee weerbestendig.
Er kunnen veel producten worden gebruikt voor de bescherming van hout buitenshuis. We kunnen deze 4 generieke typen noemen: beits, olie-verzadiger, vernis en verf, waarvan de eerste drie het ontwerp en de natuurlijke structuur van het hout behouden.
De drie meest toegepaste afwerkingen voor het behandelen van geïmpregneerd hout zijn: oliën, beitsen en verven. De behandeling met een kleurloze olie is de meest natuurlijke afwerking van de drie. Een olie vormt geen film en dringt diep door in het hout.
Hoeveel impregneer middel heb ik nodig? De hoeveel gevel impregneer middel je nodig heeft drukken wij uit in het aantal liters dat je nodig hebt per vierkante meter. Doorgaans genomen we hebben heb je 0.5 liter nodig per m2 .
Bij geimpregneerd hout spuit je het middel er niet zomaar af omdat het onder druk tot in de kern van het hout is gebracht, wel spuit je beits of olie er af natuurlijk. De beste en duurzame oplossing is eerst het hout reinigen met een speciaal reinigingsmiddel voor hout.
De meeste impregneermiddelen hebben een garantie van 10 jaar. Afhankelijk van de kwaliteit van het middel zou het dus voldoende moeten zijn om eens per 10 jaar de gevel opnieuw te impregneren.
Bijna alle kenners geven aan dat een goede impregneer laag je gevel 10 jaar beschermd. Daarbij ligt het er wel aan hoe goed het is aangebracht en welke impregneermiddel er is gebruikt.
Je kan ervan uitgaan dat een impregneermiddel je gevel ongeveer 10 jaar lang beschermt. Sommige professionals bieden een garantie van een aantal jaren aan. 2) Zoals je in het stappenplan zal kunnen lezen, moet de gevel vóór het impregneren proper en in goede staat zijn.