Jonge vogels die nog flink moeten groeien, kun je dagelijks bijvoeren met eivoer. Het hoge proteïnegehalte bevordert de groei en zorgt dat jonge vogels genoeg energie hebben. Ook tijdens de kweekperiode en ruiperiode is het belangrijk dat eivoer dagelijks wordt gevoerd.
De hoeveelheid eivoer die gegeven moet worden is een bakje met een hoeveelheid dat op is op een voormiddag ,al wat er in de namiddag nog inlicht is te veel.de vogel moet in deze periode veel en goed zaad eten ,geef je te veel eivoer zal hij dit nemen en minder zaad tot zich nemen ,wat de vogel niet in goede conditie ...
Eivoer is een noodzakelijke aanvulling op het voer van in principe alle vogels, zoals onder andere kanaries, parkieten en Europese cultuurvogels. Het geeft uw vogel de extra vitamines, eiwitten, aminozuren die hij nodig heeft om gezond, mooi en sterk te worden.
Een kleine hoeveelheid tussen twee vingers is genoeg om aan de behoefte te voldoen. Op deze manier zorgt de maagkiezel er in de spiermaag voor, dat het voedsel goed vermalen wordt.
Sommige valkparkieten geven niks om droog eivoer. Ze eten het liever vochtig en op de verpakking staat ook meestal hoe je het tot een rullige massa moet maken, met toevoeging van druppels water. Eivoer is te mengen met bijvoorbeeld fruit, groenten en grit. Eivoer dient ¼ van het dagrantsoen te zijn.
Sommige parkietensoorten moeten iedere dag eten, doen ze dit niet, dan krijgen bepaalde bacterién in hun ingewanden de touwtjes in handen en gaan ze na een dag of drie dood Een parkiet kan best een paar dagen zonder eten.
Ook kun je de kooi niet overal zomaar neerzetten; valkparkieten kunnen niet tegen tocht en ook de hele dag de volle zon op de kooi is niet prettig. Vlak naast de verwarming is ook niet goed. Om je valkparkiet zo tam mogelijk te maken en te houden, moet je veel tijd en aandacht aan je vogel besteden.
Door het luchtdicht bewaren is vogelvoer na opening van de zak nog zo'n drie tot maximaal vijf maanden houdbaar. Eivoer, universeel voer of vruchtenpatée kun je per portie invriezen in bakjes of diepvrieszakjes. Je kunt dan telkens een portie ontdooien.
Eivoer en krachtvoer is eigenlijk bijna hetzelfde, in sommige soorten krachtvoer zit nog wat meer energie en vetten dan in eivoer en daarom wordt het krachtvoer genoemd. Krachtvoer wordt met name gebruikt om aan te sterken voor vogels die bijvoorbeeld wat zwakker zijn, of in de rui zijn.
Ei-Krachtvoer kanaries & tropische vogels is een aanvullend eivoer voor alle zaadetende vogels zoals kanaries, tropische vogels en wildzang.
Groente. Voorbeelden van geschikte groente voor vogels zijn: Wortel, broccoli, spruitjes, andijvie, sla (niet te veel om waterige ontslasting te voorkomen), komkommer, boerenkool, prei, witlof.
Bij het droge eivoer dient u vaak een klein beetje water toe te voegen om het zacht en rul te maken, dit is te lezen op de verpakking. Het is belangrijk dat u het restant wat aan het eind van de dag niet opgegeten is weghaalt omdat er anders ziektekiemen op kunnen gaan groeien.
Vogels krijgen vaak te veel sla. Let erop dat je een afgepaste hoeveelheid geeft. Een stukje zo groot als een deksel van een potje is voldoende per vogel per dag. Van te veel sla krijgen vogels - net als bij te veel fruit - waterige ontlasting.
Cometavis. In onze kweek periode loopt dit wel op tot ongeveer 5 a 6 gram per jonge vogel. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van eivoeders in de handel ,en allemaal van vrij goede kwaliteit ,hierin gaat een flinke omzet in om .
Vogels zijn grote eters. Ze moeten over onbeperkt voer beschikken. Maar vogels zijn ook kieskeurige eters. Ze eten bijvoorbeeld alleen het binnenste van de zaden.
Het aantal vogels (per soort) dat een dag kan leven van 100 gram voer. U ziet het onmiddellijk, de verschillen zijn groot. Met 100 gram brood kunnen 19, pimpelmezen een hele dag vooruit, met 100 gram pinda's zijn dat er bijna drie keer zo veel (55).
Ingrediënten voor het maken van het eivoer. De meest voor de handliggende methode is om uit te gaan van het kippenei, dat een dierlijke voeding is. Het bestaat voor 13% uit eiwit, 11% is vet, 74% is water en de resterende twee procenten zijn voornamelijk mineralen en vitaminen.
Na zes weken kan er overgeschakeld worden op opfokvoer met ongeveer achttien procent eiwit. Vaak worden deze verschillende opfokvoerders aangeduid met 'opfokvoer 1' en 'opfokvoer 2'. De hennen kunnen na ongeveer twintig weken over op legvoer. Komt de leg eerder op gang, dan kan ook eerder legvoer worden aangeboden.
Zelfs als u rustige vogels samen houdt heeft u een kooi nodig die tenminste 120cm breed is. In een ruimte met deze beperkte afmetingen kunt u kanaries houden samen met binsenastrilds, japanse meeuwen, gouldamadines, bichenows astrilds, ceresamadines, kastanjenons en erythrurus vinken.
De Vogelbescherming roept op om vogels niet te voeren met vetbollen voor mezen en pinda's in plastic netjes. Het levert namelijk gevaar op voor vogels, doordat zij er met hun snavels of pootjes in verstrikt kunnen raken.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Voederen kan het hele jaar door, maar vooral wanneer het vriest en/of sneeuwt. Voeder niet teveel tegelijk en liefst 's ochtends en tegen het einde van de middag. Na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt en tegen de avond eten ze hun buikje rond om de nacht door te komen.
Als je valkparkiet met veel slapen ook nog trilt dan is de valkparkiet in de meeste gevallen ziek of zwak. Dit kan komen door een ziekte die is opgelopen, verkeerde voeding of door het tekort voeren met pap.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Kun je überhaupt een Valkparkiet leren praten? Het zijn niet de makkelijkste praters maar ze kunnen met veel geduld en liefde een aantal woordjes spreken. Houdt er rekening mee dat niet iedere valkparkiet kan of wilt leren praten en vaak op maar een bepaalde toonhoogte.