Je kunt het beste wekelijks de filterbollen controleren op vervuiling. Het is belangrijk om de filterbollen regelmatig te reinigen, zodat de kleinste vuildeeltjes goed uit het water gefilterd kunnen worden. Het reinigen kun je doen met de "backwash" functie op je Imntex zandfilterpomp.
Om de zandfilterpomp en bijbehorende filter schoon te maken kunt u iedere twee tot zes weken een backwash (of terugspoeling) uitvoeren. Dit houdt in dat u ervoor zorgt dat de werking van de pomp voor een korte tijd omgedraaid wordt.
Het ligt een beetje aan de grootte van de zandfilterpomp en de grootte van je zwembad, maar het aan te raden tussen de 2 en 7 jaar het zand voor een zandfilterpomp volledig te vervagen. Bij kleinere zandfilterpompen ligt dat vaak tussen de 2-5 jaar en bij grotere zandfilterpompen ligt dat eerder tussen 5-7 jaar.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Gewoon fris. Al voel je je misschien heel schoon na rondgedobberd te hebben in het water, toch is het niet heel hygiënisch om niet te douchen: je hebt je waarschijnlijk enorm ingespannen (hallo zweet) en er kan altijd viezigheid op je achterblijven. Even goed inzepen na het zwemmen dus.
Het belangrijkste is dat de zwembadpomp lang genoeg aan staat om het water minimaal 3 tot 4 keer per dag volledig rond te pompen. Doorgaans is dit ongeveer 8 uur.Maar het kan variëren van 4 tot 12 uur per dag.
Hoe vaak is een backwash rinse nodig? Het is aanbevolen om minimaal eens per twee weken een backwash en rinse uit te voeren bij een zandfilterpomp.
Ververs het filterzand iedere 3 jaar. Door de stroming van het water slijten de zandkorrels en na een aantal jaar zijn ze zo klein dat ze zelfs in het zwembad terecht komen. Is het tijd om het filterzand te vervangen? Haal dan al het zand uit de tank en vul deze voor ongeveer 15 á 20 cm met water.
Ongeveer 2 á 3 minuten is lang genoeg. Daarna is hij klaar en zet je hem weer uit. We raden aan om je filter wekelijks of minimaal eens in de twee weken te reinigen met een backwash. Vervolgens zet je de kraan op de stand Rinse, om het vieze water dat ontstaan is tijdens het backwashen weg te spoelen.
Dagelijks of om de 2 dagen een filter reinigen is noodzakelijk. Hiermee voorkom je namelijk een hoop problematiek. Bacteriën en viezigheid blijven achter in de filter. Als je dit eruit spoelt, gaat het water door een schoon filter weer het zwembad in.
Filterglas is wel 10 tot 15 jaar lang te gebruiken. Bovendien filtert het filterglas een stuk beter dan filterzand. Ook het vervangen is gemakkelijker waardoor je minder zorgen hebt over je zandfilter.
Drijvend zand in het zwemwater vang je eenvoudig op met behulp van een skimmer. Dit is een klein emmertje die je aan de filterpomp bevestigt en aan de rand van het zwembad in het water hangt. De pomp zal via de skimmer het water opzuigen.
Dit hangt af van het gebruik van uw zwembad. In principe kunt je het zwembadwater het gehele seizoen laten staan, Indien u uw pH- en chloorwaarden goed in de gaten houd. Door het verdampen van het water zul je wel regelmatig water moeten invoegen.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Hoe voer ik een backwash uit? Stap 1: Stop eerst de pomp.Stap 2: Zet de kraan op backwash.Stap 3: Zet de pomp aan en laat het water naar de riolering wegstromen.
Het energieverbruik van een zwembadpomp hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het zwembad, de kracht van de pomp en de duur van het gebruik. Over het algemeen verbruikt een zwembadpomp tussen de 0,25 en 2,5 kWh per dag.
Vul de zandfilter(pomp) dan tot halverwege het filtervat. Vul de zandfilter(pomp) in het geval van filterzand of filterglas vervolgens aan tot deze halfvol is met het fijne filtermedium. Giet daarna nogmaals wat water in je zandfilter. Zo voorkom je overmatige druk op het filtervat.
Hoe moet ik de bodem van mijn zwembad reinigen? De beste manier om de bodem van je zwembad te reinigen is met een zwembadrobot. Dit is effectief en je hebt er geen omkijken meer naar. Handmatig met een elektrische stofzuiger en/of zwembadborstel is ook een goede optie.
Een papieren filter reinig je om de week en vervang je iedere 2 weken.De filterbollen reinig je iedere week en vervang je pas na 2 tot 4 jaar.
Een frisse duik in je zwembad
De cartridges, het speciale filterzand of de filterwatten in de pompen filteren namelijk vuil zoals insecten en bladeren uit het water. De zandfilterpomp haalt nóg kleinere vuildeeltjes uit het water: al het vuil groter dan een zandkorrel maakt bij deze pomp geen kans in het zwembadwater.
Het verwarmen van je zwembad door de zon kan wel even duren. Zo kan halverwege juli het zwembadwater 17 graden zijn en binnen een week verwarmd zijn naar 24 graden. Het is geheel afhankelijk van het aantal zonuren wat op je zwembad staat en de dagtemperatuur.
Ververs het water één keer per jaar
Dit komt doordat u het zwembad afbreekt wanneer de temperatuur zakt dus wanneer u het zwembad in het voorjaar weer opbouwt, zal er nieuw water in moeten. De vuistregel van het één keer paar jaar verversen van water geldt alleen wanneer u het zwembad van het juiste onderhoud voorziet.
Zwembad kan rustig een paar dagen blijven staan ook zonder chloortabletten. Als jij je daardoor prettiger voelt gewoon erin hangen.