Een pak is geen T-shirt dat elke keer na het dragen gewassen moet worden. In principe is het beter om het zo min mogelijk te wassen. Om vieze geurtjes te verwijderen, kun je het pak in de frisse lucht uithangen. We raden je aan om je pak elke keer nadat je het hebt gedragen op het balkon te luchten.
Een goede borstel heeft een houten handvat en synthetisch of zacht haar. Borstel wollen pakken voorzichtig met een zachte stofborstel. Door het pak te borstelen voorkom je dat viezigheid en ongeziene deeltjes zich ophopen waardoor de kwaliteit van het weefsel vermindert. Let op: borstel alleen van boven naar beneden.
Was daarom je colbert of pak op een mild programma, zoals het wolwasprogramma op 30 graden. Gebruik in combinatie met het wolwasprogramma ook een wolwasmiddel om krimp te voorkomen. Laat de wasmachine vervolgens niet centrifugeren. Zo krijg je namelijk vervorming in het model van je colbert.
Gebruik een koud programma, het liefst 30 graden of een wol wasprogramma. Was met een klein beetje vloeibaar wasmiddel. Poederwasmiddelen kunnen namelijk vlekken achterlaten op gekleurde kledingstukken. Centrifugeren is niet nodig, of gebruik maximaal 400 toeren.
Om je pak te strijken is het van belang dat je het strijkijzer niet direct in contact brengt met het pak. Zorg ervoor dat je een laken of een doek tussen het pak en het strijkijzer legt. Zo voorkom je schade en glinstering aan de stof. Om hardnekkige kreukels te verwijderen kun je het pak vanuit de binnenkant strijken.
Leg je kledingstukken plat neer (vooral handig om boorden, kragen of hardnekkige kreukels te stomen) of hang ze aan een deur. Steek de stekker van je stomer in het stopcontact en laat het apparaat opwarmen. Na 45 seconden is de stomer voldoende opgewarmd voor verticaal gebruik, na 90 seconden voor horizontaal gebruik.
Je kunt ze buiten laten luchten tegen een muffe geur. Tien minuutjes stomen in de douche doet wonderen tegen kreukels. Maar ook wol en linnen kunnen af en toe een wasbeurt gebruiken.
De normale levertijd is drie werkdagen, voor sommige artikelen is soms langer nodig om een optimaal resultaat te krijgen.
Afwasmiddel is gemaakt om te ontvetten en zorgt er dus voor dat je vlek eenvoudig oplost. Een andere oplossing voor kleurechte stoffen is deppen met wasbenzine en daarna wassen. Een kledingstuk uit polyester behandel je het best met vloeibaar wasmiddel.
Onlangs kwam ik op een website van een stomerij de volgende zin tegen: “Draagt u uw pak regelmatig, dan is een goede vuistregel om het elke twee à drie weken te laten stomen”.
Wilma: Water met azijn in een plantenspray doen, colbert of andere kleding binnenstebuiten ophangen, insprayen en een nachtje buiten laten hangen. Amber: Ambi-Pur spray voor kleding is er in verschillende frisse geuren. Cindy: Spray die verkocht wordt om schoenen op te frissen. Werkt geweldig!
Het antwoord op de vraag wanneer een pak goed past, is eenvoudig: een pak moet goed aansluiten op het lichaam. Het mag niet om het lichaam flodderen. De mouw en de broekspijpen mogen niet te lang of te kort zijn. Het colbert moet net over de billen komen en de pantalon moet op de taille zitten.
Het stukje over meer zelfvertrouwen is misschien nog wel voor de hand liggend, maar het dragen van een pak is ook heel goed voor je abstracte denkvermogen. Wat dat inhoud? Nou, het wil zeggen dat je beter zaken kunt overzien en minder snel focust op kleine details. Scheelt dus een hoop tijd!
Ieder pak komt met een jasje (colbert) en met een pakbroek (pantalon). Daaronder wordt altijd een hemd (overhemd) gedragen. Op dit hemd wordt een das (stropdas) gedragen.
Het is niet aan te raden om je pak zelf te wassen en te strijken, behalve natuurlijk wanneer je een wasbaar pak koopt. Hang je pakken liever uit op een stevige houten of vilten kleerhanger met afgeronde hoeken. Met scherpe hoeken of smalle kleerhangers heb je meer kans op beschadigingen in je pak.
Het gemak van AH Stomerijservice
Lever je was- stoomgoed in bij een van onze supermarkten met stomerijservice. was- stoomgoed. We brengen je frisse was- stoomgoed weer terug naar jouw supermarkt. AH Stomerijservice beschikt over alle benodigde vergunningen en voldoet aan de strengste Europese milieu-eisen.
Jumbo Stomerijservice
Veel Jumbo winkels hebben een stomerijservice. Vakbekwame medewerkers reinigen je kleding met behulp van de nieuwste machines. Alle benodigde vergunningen zijn in huis en we voldoen aan alle Europese milieueisen. Je kleding is bij Jumbo dus in goede handen.
De pantalon kan je het beste in de wasmachine wassen met een koud programma (30 graden), zoals een fijnwasprogramma of wolwasprogramma. Centrifugeren hoeft niet. Mocht jouw wasmachine dit wel instellen, gebruik dan maximaal 400 toeren.
Bij een 'droogkuis' wordt kledij chemisch gereinigd. Het textiel gaat samen met vluchtige organische solventen (hoofdzakelijk perchloorethyleen en giftige ontvlekkingsmiddelen) in een reinigingstrommel.
Stomen is minder schadelijk
De stomerij van tegenwoordig gebruikt groene producten en die zijn minder schadelijk voor je kleren dan het ouderwetse thuis wassen en drogen. Je delicate kleren die speciale aandacht nodig hebben, worden altijd behandeld met de beste zorg.
Katoen, linnen, acryl, polyester en nylon kunnen vaak een thuiswas aan; leer, zijde en wol besteed je in principe uit. Die stoffen kunnen beter niet nat worden, en hoewel de naam anders doet vermoeden, komt aan stomen geen druppel water te pas.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.