Het wordt aangeraden om je kussens zo'n één keer per twee maanden mee te wassen. Waarom? Omdat je tijdens het slapen best veel zweet, dit heet nachtzweten, en omdat er huidschilfers en dode huidcellen achterblijven op je kussen. De combinatie van vocht en warmte zorgt voor een ideale broedplek voor allerlei bacteriën.
Donzen en synthetische kussens kun je gewoon in de wasmachine wassen. Stop je kussen (zonder kussensloop) in de wasmachine en voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe dat geschikt is voor fijne was. Stel vervolgens de wasmachine in op 60 graden.
De levensduur van een hoofdkussen
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.
Hoofdkussens met een synthetische, wollen of donzen vulling kun je gewoon in de wasmachine stoppen. Haal voor het wassen de kussensloop en kussenbeschermer van het kussen. Gebruik een zacht wolwasmiddel dat geschikt is voor de fijne was en zet de wasmachine aan op 60 graden.
Tijd voor een effectievere oplossing: Stop je hoofdkussen opnieuw in de wasmachine (60°C) en voeg 1 dopje wasmiddel, 3/4 dopje bicarbonaat en 1/2 dopje schoonmaakazijn toe. Laat het daarna buiten drogen. Succes verzekerd!
De oorzaak van gele kussens is heel erg simpel. Tijdens onze slaap verliezen we een enorme hoeveelheid vocht, ongeveer een halve liter. Een groot deel van dit vocht komt op het beddengoed terecht, waardoor dit heel snel geel wordt.
De gele plekken in hoofdkussens ontstaan omdat de mens 's nachts transpireert. Dat doet iedereen. een deel van dit vocht komt in het kussen terecht, wat voor de gele vlekken zorgt. Deze vlekken zijn – zoals al gezegd – niet zo hygiënisch en kunnen er ook voor zorgen dat uw kussen wat apart gaat ruiken.
Hoe vaak kun je het beste je dekbed wassen? Wij raden aan om je dekbed tenminste iedere vijf jaar te wassen.
Stel je droger in op de laagste stand of wol programma en laat maar drogen. Voor een lekker opgeklopt hoofdkussen doe je twee tennisballen in sokken erbij. Kijk elke 30 minuten in de droger of de kussens goed en gelijkmatig drogen. Eenmaal uit de droger voelt je hoofdkussen weer aan als nieuw!
Vanaf 2 jaar kan je kindje veilig op een hoofdkussen liggen. Dit betekent niet dat het ook echt nodig is. Misschien vindt jouw peuter het nog niet nodig om op een kussen te slapen. Laat het dan voorlopig nog weg.
Het beste kussen voor een zijslaper is het boxkussen, omdat een boxkussen een hoge opstaande rand heeft. Deze opstaande rand zorgt ervoor dat de ruimte tussen je hoofd en schouder optimaal opgevuld wordt, waardoor je pijn in je nek, schouders en rug voorkomt.
Orthopedische kussens zijn de beste kussens tegen nekpijn en klachten in de nek. Dit is ook uit onderzoek gebleken. Dit soort kussens zorgen daadwerkelijk voor een betere ondersteuning van de hoofd en de nek- en ruggenwervels.
Het beste is om je kussensloop twee tot drie keer per week te verschonen. Zo voorkom je dat je kussen vol komt te zitten met viezigheid waar je vervolgens natuurlijk met je gezicht tegen aan ligt. Slaap je in eentje en was je je haar elke dag? Dan kan je het ook uitstellen tot één keer per week.
Voeg een dopje wasmiddel, 3/4 dopje baking soda en 1/2 dopje schoonmaakazijn toe. Laat je kussen daarna buiten drogen en voilà, de gele vlekken zijn weg! Je hoofdkussen wit krijgen is dus gemakkelijker dan je denkt! Een kussen schoonmaken kan eenvoudig met de wasmachine en bovenstaande huismiddelen.
Haal alle (indien mogelijk) kussenslopen en hoezen van de bank en doe deze in de wasmachine (wel goed op het wasvoorschrift letten). Doe de kussenslopen en hoezen niet in de droger – laat ze aan de lucht drogen. Klop ondertussen alle kussens goed uit en haal alle kruimels en viezigheden weg met de stofzuiger.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Bovendien kan je alle IKEA dekbedden en kussens wassen op 60°C. Op die temperatuur wordt huisstofmijt gedood. Volg de wasinstructies om je dekbedden schoon en vrij van mijten te houden. Lucht je dekbedden en kussens zo vaak mogelijk om ze stofvrij, schoon en droog te houden.
We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Was lakens en beddengoed minstens één keer per week. In de lakens, het dekbedovertrek zitten veel bacteriën omdat dit het eerst in contact komt met je huid. In je slaap verlies je ongeveer een halve liter vocht!
Maar hoe vaak moet je je lakens dan wassen? Het antwoord is simpel: minstens één keer per week. Ons bedtextiel zit immers vol huisstofmijt. Hoe vaker je je lakens wast, hoe minder kans die beestjes krijgen om zich te verspreiden en hoe minder kans jij loopt op niezen, een loopneus en keelpijn.
Ideaal om vergeelde witte was weer wit te krijgen. Dompel de kleding onder in een bak met schoonmaakazijn. Laat het een paar uur weken, spoel het shirt uit en draai een normale was in de wasmachine. Tip: met een beetje schoonmaakazijn in het bakje voor de wasverzachter verwijder je nare geurtjes en vlekken.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Maak de vlek vochtig met water, strooi er keukenzout overheen en laat het even intrekken. Vervolgens kun je met de stofzuiger en een vochtige doek het keukenzout verwijderen. Voor je het weet zijn de vlekken verdwenen!