Door het frituren, etensresten, hoge temperaturen en herhaald gebruik wordt het rookpunt van de olie steeds lager. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de olie vies wordt, waardoor het bereide voedsel niet meer lekker smaakt. Wij adviseren de olie na 5-8 keer te verversen.
Frituurpan schoonmaken met azijn
Vul een emmer met heet water en een flinke scheut azijn. Breng het mengsel met een doek aan en laat het even inwerken. Veeg de frituurpan schoon met een droge doek. Voor het reinigen van de binnenkant van de frituurpan vul je de frituurpan met heet water.
Het is niet alleen gezonder, maar ook een stuk makkelijker bijvoorbeeld bij het vervangen van het vet. Aanbevolen wordt te frituren op 175° C voor een goudgeel resultaat en na 5-7 bakbeurten het vet te verversen.
Stap 2: Schoonmaken met vaatwastablet
Vul de frituurpan met kokend water tot waar normaal gesproken de olie ook komt. Voeg een vaatwastablet toe en laat een uurtje staan. Spoel daarna de frituurpan om. Wat je ook kunt doen is de frituurpan op ongeveer 90 graden een kwartiertje aanzetten.
Verwarmingselementen: De verwarmingselementen van je friteuse mogen nooit in de vaatwasser, omdat ze beschadigd kunnen raken door water en chemicaliën. Behuizing: De behuizing van je friteuse mag niet in de vaatwasser.
Zet de vaatwastabletten dan niet gelijk weg, we hebben nog een goede vaatwastablet-truc. Vul de binnenpan voor ¾ met water, voeg een vaatwastablet toe, hang het mandje in de binnenpan, stop de stekker terug in het stopcontact en stel de temperatuur in op maximaal 90ºC . Zet 'm voor 10 minuten aan.
Je kunt ook op de volgende signalen letten: De olie of het frituurvet wordt stroperig. De olie of het frituurvet gaat walmen of vertoont schuimbellen langs de wand van de pan. Frietjes en andere gerechten bakken niet langer droog krokant en krijgen een sterke smaak.
Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in.
U dient de frituurpan voor ongeveer 75% te vullen met water. Voeg vervolgens een aantal eetlepels soda toe en hang het mandje in de frituurpan. Zet de friteuse vervolgens aan op maximaal 90 graden en laat het ongeveer 10 minuten staan. Vervolgens kunt u de frietpan weer uitzetten en de inhoud legen in de gootsteen.
Vul de friteuse met water (tot het maximumstreepje, niet verder!) en voeg een vaatwastablet toe. Laat ook het mandje zitten, dan is deze meteen ook proper. Zet nu de frituur tien minuten aan op de laagste stand (tot maximaal 100 graden).
Frituurvet. Frituurvet is ongebruikt ongeveer 6 maanden tot een jaar houdbaar. Bij frituren gebruik je je olie of vet vaak meer dan 1 keer.
Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen en dan in de groene bak doen.
Wanneer bij het verantwoord frituren gezondheid belangrijk is dan is ons advies om gebruik te maken van zonnebloemolie. Zonnebloemolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is daardoor net als vloeibaar frituurvet beter voor de gezondheid. Deze onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte.
De frituurolie moet worden vervangen voordat ze tekenen van kwaliteitsvermindering vertoont en na maximaal 10 keer gebruik, of minder als dit op het etiket wordt vermeld. Bij elke verversing moet alle olie vervangen worden en moet de friteuse worden gereinigd.
Frituur bij voorkeur in olie omdat olie gezonde onverzadigde vetten bevat. Denk aan gewone olijfolie, arachideolie of maïsolie. Ook vloeibaar frituurvet bevat vooral gezonde onverzadigde vetten.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Frituur op maximaal 175 °C en tot de friet een goudgele kleur heeft. Gebruik vloeibaar, plantaardig frituurvet. Geschikt om te frituren zijn: vloeibaar frituurvet, zonnebloemolie en olijfolie (geen extra vierge). Doe kleine hoeveelheden in de frituurpan, houd maximaal 150 gram per keer aan.
Waarom is frituren in vast vet dan beter? 'Het is wetenschappelijk onomstreden dat frituren in vetten met veel onverzadigde vetzuren tot sterke chemische reacties leidt. Vloeibare vetten bevatten meer onverzadigde vetzuren, deze worden door de reacties afgebroken.
Er kunnen inderdaad bepaalde stoffen ontstaan die voor de mens mogelijk schadelijk kunnen zijn. Bij het frituren van aardappelproducten zoals frieten (als ze bruin worden) en chips gaat het dan over acrylamide. Als je eten laat aanbranden ontstaan polycyclische aromatische koolwaterstoffen.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Filter na elk gebruik. Laat vloeibaar frituurvet of olie afkoelen en giet het door een filter of schone doek. Vast frituurvet moet worden gefilterd als het nog vloeibaar is.Laat het daarvoor afkoelen tot ongeveer 100 graden.
Te lang gebakken snacks kunnen te veel van de ongezonde stof acrylamide bevatten. Acrylamide kan kankerverwekkend zijn. Het ontstaat bij verhitting van zetmeelrijke producten zoals aardappelen, graanproducten en deegwaren. Dus ook bij gepaneerde producten zoals kroketten en bitterballen.
Een frituurpan schoonmaken is natuurlijk makkelijker als de vaatwasser het werk voor je doet. Kies voor een frituurpan waarvan zoveel mogelijk onderdelen in de vaatwasser mogen. Van de meeste frituurpannen in de test kan in elk geval het mandje en vaak ook de deksel in de vaatwasser.