Hoe vaak moet je een spijkerbroek wassen? Spijkerbroeken kunnen meerdere keren gedragen worden voordat ze gewassen moeten worden.Als ze niet vies ruiken of zichtbaar vlekken hebben, kun je ze vaak na 4-5 keer dragen wassen. Dit helpt de stof en kleur langer goed te houden.
Jeans wassen
Was met mate, is het advies. De meeste wasmiddelen zullen op den duur de kleur van je jeans vervagen. Witwasmiddel al helemaal, dat bevat bleek. Streef ernaar na vier, vijf keer dragen je jeans te wassen.
Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen. Een goed alternatief is het vriesvak: doe de jeans in een plastic zak in en leg de zak in het vriesvak – de kou doodt bacteriën.
Nare geurtjes in je onderbroek
Bacteriën op de huid groeien op deze slecht geventileerde plekjes het best en zetten zweet om in nare geurtjes. Daarom is het belangrijk om ondergoed dagelijks te verschonen.
Als je je favoriete spijkerbroek te vaak wast, kunnen de vezels onder druk komen te staan. Na verloop van tijd zal de stof dunner worden en kan de jeans zijn oorspronkelijke pasvorm verliezen. Het is daarom voldoende als je je spijkerbroek na ongeveer 5-6 keer dragen wast.
Gewone broeken en jurken kun je na 2 dagen dragen wassen, vooral als de pasvorm iets uitgerekt is of als er vlekken op zitten. Indien niet, dan mag je deze gerust nog een paar dagen langer dragen zonder wassen. Rokken kun je iets langer dragen, gemiddeld vijf dagen.
Hoe vaak wassen? T-shirts, sokken, ondergoed, ondershirts, sportkleding en alle andere kledingstukken die zijn doorweekt van het zweet, gooi je na elke keer dragen in de was.Kleding van waterafstotend nylon hoef je pas na een paar keer dragen in de was te doen.
Ondertussen moeten jurken na elke één tot drie keer dragen worden gewassen. Voor overhemden wordt aangeraden na elke één tot twee keer dragen te wassen en T-shirts na elke keer dragen. “Sommige vezels, zoals katoen, moeten worden gewassen met sterkere wasmiddelen en hogere temperaturen om het vuil los te laten.
Een goede vuistregel is om je truien ongeveer eens in de twee weken te wassen als je ze regelmatig draagt. Als je je truien minder vaak draagt, kun je ze eens in de maand wassen. Het is ook belangrijk om je truien te wassen voordat je ze opbergt voor de zomer of wanneer je ze een tijdje niet hebt gedragen.
Een overhemd kan 3 tot 4 dagen mee, maar het hangt er vanaf of je veel zweet. Ook maakt het uit of je er een hemd onder draagt of niet. Een kostuum of een mantelpak gaat langer mee als je het laat luchten tussen het dragen door. Maar in principe is 5 keer dragen wel een grens.
We raden je aan om je bh na 2 of 3 keer gedragen te hebben al te wassen. Op deze manier gaat je bh zelfs een stuk langer mee!
Laat je jouw jeans na het wassen op een koude plek drogen, zoals de zolder, dan kan het tijdens de koude maanden lang duren voordat de stof droogt. Je kunt het vergelijken met een vochtige handdoek die niet goed droogt, die gaat ook muf ruiken. Dat gebeurt ook met je spijkerbroek als je 'm gaat dragen.
We raden je aan je jeans pas na 10 keer dragen te wassen. Medewerkers van Levi's® wassen onze jeans vaak maandenlang niet, en sommigen hebben ze zelfs nog nooit gewassen. (Maak je geen zorgen, we stinken niet.)
Bij Tech Insider beweren ze dat na vier à zes dagen dragen de broek in principe rijp is voor de wasmachine. Stinkt je jeans na 13 dagen niet? Dan kun je die zo blijven dragen want de hoeveelheid microben op de broek bleek bij het experiment hetzelfde te zijn op 13 dagen als op 15 maanden.
'Elke dag onder de douche is prima als je alleen zeep gebruikt op de plaatsen waar bacteriën het meest voorkomen: het kruis, de anus, de voeten en onder de oksels,' zegt hij. 'Maar je hele lichaam moet je hooguit 1 tot 2 keer per week inzepen, anders ontvet je de huid te veel,' legt hij uit.
Bacteriën blijven ook na een wasbeurt op dertig graden op het wasgoed zitten. De onderzoekers merkten een grote uitwisseling van bacteriën uit het waswater, de wasmachine en de vuile was. Per milliliter waswater werden tot één miljoen bacteriën gevonden.
Deze keer: hoe vaak moet je kleding in de was gooien? Nederlanders wassen hun kleding gemiddeld 10,9 keer per maand, bleek in 2020 uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vrouwen doen het vaker dan mannen, plattelanders vaker dan stedelingen.
Machinewas. De polo kan worden gewassen met normaal wasmiddel en in combinatie met de dagelijkse was. - Was de polo op een kort dagprogramma op 30 graden voordat je de polo voor de eerste keer draagt.
Kies de juiste temperatuur
Was niet alleen maar op lage temperaturen. Dat veroorzaakt viezigheid en problemen in je machine. Onderhoud de wasmachine goed door minstens eens per maand een wasprogramma van 60°C of heter te draaien.
Mensen hebben gemiddeld 130 kledingstukken. Dat zijn er dus minder dan die zo vaak geciteerde 173 kledingstukken, een aantal dat pas opduikt in de samenvatting van het rapport.
Jasjes of vesten, kledingstukken waar je iets onder draagt, hoeven niet zo vaak gewassen te worden. Zolang items je huid niet raken - waar de bacteriën ontstaan - hoef je ze maximaal één keer per twee weken te wassen.
Goede richtlijn. Wie zijn joggingbroek niet elke dag kan of wil wassen, hoeft dit dus niet te doen. 'Een maximum van vier dagen is een goede richtlijn om te volgen', aldus dermatoloog Pierre Peterson in een interview met Bustle.
Was handdoeken regelmatig om bacteriën en ziektekiemen te voorkomen. Als vuistregel kun je aanhouden: na je handdoek 3 tot 4 keer gebruikt te hebben, kun je 'm het beste wassen. Zweet je erg veel of leef je in een vochtig klimaat? Dan kun je het beste je handdoeken na een of twee keer gebruiken wassen.
Wij vroegen aan meer dan tweeduizend Nederlanders hoeveel wassen zij per week doen. Check snel of jouw wasgedrag eigenlijk een beetje gemiddeld is. Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
1 of 2 personen
Woon je alleen of met z'n tweeën, koop dan een wasmachine met plek voor 7 of 8 kilo wasgoed. Met een klein huishouden doe je hiermee meerdere keren per week de was.